Alleen vleesetende vogels zoals roofvogels of uilen bidden, kolibries bijvoorbeeld niet. De vogel slaat met de vleugels even hard tegen een zwakke wind in als de wind waait.
Meestal is de prooi door de eerste stoot, de botsing, al bewusteloos. Eenmaal geslagen en vastgepakt gebruikt de valk zijn gespecialiseerde snavel, met de valkentand, om in 1x de nek te breken.
De slechtvalken, arenden, buizerds en uilen gaan voor 3000 tot 10.000 euro van de hand.
De torenvalk kan naast bidden ook stoten
Het bidden van roofvogels is dus een manier om aan eten te komen. Maar ze kunnen ook hun prooi stoten.
Slechtvalken jagen vaak in paartjes. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. De prooi wordt in een snelle duikvlucht geslagen en is meestal op slag dood. Soms worden ook dieren die op de grond leven gegrepen.
Bij giervalken kost een vrouwtje 15.000 euro en een mannetje 10.000 euro. Al zou je er jaarlijks maar 5 verkopen; dan levert dat nog steeds 65.000 euro op. ' De Keijzer lacht: 'En zo'n valk is globaal gezegd tussen de 20 en 30 jaar geslachtsrijp.
De slechtvalk heeft maar weinig natuurlijke vijanden. De oehoe is de belangrijkste. Deze krachtige nachtroofvogel vangt met gemak valken die aan het slapen zijn op een klif, of zelfs valken in volle vlucht. Maar in de steden komen oehoes niet voor.
Bekende "bidders" zijn soorten uit de families valken, sperwers (niet alle soorten), sternen en kerkuilen.
Bidden is een jaagtechniek
Bijna alle roofvogels kunnen tot op zeker niveau bidden, maar sommige zijn er wel aanzienlijk beter in, zoals kerkuilen bijvoorbeeld. Maar ook sterns zoals de visdief en de Noordse stern kunnen dit.
Biddende roofvogels blijven op dezelfde plek in de lucht hangen. Torenvalken zijn de bekendste en veelvuldigste bidders in ons luchtruim, maar buizerds kunnen er ook wat van. Ze zijn veel groter dan de valkjes en bidden met tragere wiekslag.
Slechtvalken eten eigenlijk alle soorten vogels. Soms staan andere vliegende prooien op het menu, zoals bijvoorbeeld vleermuizen. Samen, of door de vrouw alleen wordt er vaak op duiven gejaagd , in ons deel van de wereld. Duif is een grote prooi voor een slechtvalk.
Arbeidsvoorwaarden en salaris zijn niet van toepassing op een valkenier. Een valkenier kan wel een vergoeding krijgen voor zijn werkzaamheden, maar dit kan meestal niet gezien worden als een gewoon salaris.
In het wild wordt de slechtvalk ongeveer 20 jaar oud. Slechtvalken kunnen tot op een afstand van 300 m, hun prooien herkennen. Slechtvalken die in de stad leven, jagen ook 's nachts.
Roofvogels kunnen hun ogen afzonderlijk van elkaar gebruiken. Combineer dat met het razendsnel kunnen focussen en scherpstellen alsmede het vermogen van onze slechtvalk een prooi te kunnen zien op 3000 m afstand en vervolgens te pakken.
Dieren die het allerbeste kunnen zien dat zijn de uilen. Ze kunnen net zo scherp zien als roofvogels. Dat kunnen ze bovendien ook 's nachts. Alleen uilen kunnen niet met hun ogen draaien.
Voor een van de snelste vogelsoorten ter wereld zou je een wat glorieuzere naam verwachten dan slechtvalk. Maar het woord 'slecht' in de vogelnaam verwijst waarschijnlijk niet naar slechterik of booswicht, maar naar het Nederlandse werkwoord 'slechten', dat 'iets neerhalen' of 'afbreken' betekent.
Torenvalken 'bidden' vaak langs de kant van de weg. Bidden is eigenlijk vliegend stilstaan in de lucht, zoals te zien in de foto boven dit artikel. Hij slaat snel met zijn vleugels, maar hangt op één plek en houdt zijn kop stil. Zo ziet hij alles op de grond, zelfs een onvoorzichtige muis, die hij meteen grijpt.
De kleinste roofvogels zijn dwergvalken met een vleugelspanwijdte van 15 centimeter.
De zeearend is veruit de grootste roofvogel die regulier voorkomt in ons land. Een vliegende zeearend is in alles imposant: groot, traag zwevend met af en toe zware vleugelslagen, de voor een roofvogel lange en dikke snavel recht vooruit, de robuuste klauwen klaar voor het grijpen van een prooi.
Voedsel bestaat voor een belangrijk deel uit veldmuizen, waarvan hij er per dag ca. 3 tot 4 van vangt. Echter jaagt hij ook wel op andere dieren, zoals sprinkhanen, kikkers of zelfs jonge ratten en mussen. Om zijn prooi op te eten, zoekt de torenvalk een rustige plaats op.
Grauwe kiekendief
De buizerd is een middelgrote roofvogel. Hij heeft een bruinig verenkleed, maar bestaat in verschillende kleurvariëteiten. Zo zorgt hij voor verwarring. De grauwe kiekendief is een zeldzame broedvogel in België.
Wanneer de torenvalk bidt, hangt hij stil in de lucht en kijkt hij naar beneden opzoek naar een prooi. Wanneer de roofvogel een prooi ziet, maakt hij met hoge snelheid een duikvlucht naar beneden. Vlak boven de grond spreidt de vogel zijn vleugels en zijn staart, waarna hij zijn prooi pakt met zijn scherpe klauwen.
Maar ook vogels en haasachtigen zoals hazen en konijnen kunnen aan een hermelijn ten prooi vallen. Een hermelijn dood een prooi met een beet in de nek. Eigenlijk geldt voor alle marterachtigen dat je het best je ren goed kan afsluiten, zodat ze niet bij je konijnen kunnen komen.
Haviken en andere roofvogels proberen konijnen te pakken. De roofvogel gebruikt zijn klauwen, maar het konijn rukt zich los. Het rent voor zijn leven, achtervolgd door de vijand. De rover is snel maar deze prooi is wendbaar.
Wilde konijnen kennen immers vele vijanden. Ze zijn een ideale prooi voor wilde vogels zoals uilen, haviken, adelaars en valken, wilde honden, katten en zelfs grondeekhoorns. Voedsel zoeken ze om die reden voornamelijk 's avonds en 's nachts.