De winnaar van onze mayonaisetest is Hellmann's met een score van 8,4 op 10. De tweede plaats werd weggekaapt door Carrefour en Vandemoortele met een gedeelde score van 7,5/10. Op de derde plaats staan Boni en Bertolli, beide met 7/10. Geen enkele mayonaise haalde minder dan 5,9/10.
Aan de Yogonaise en de fritessaus wordt echter veel suiker toegevoegd, resp. 1,4 tot 2 gr. per eetlepel, dat maakt dan de Mayonaise weer een betere keuze. Conclusie: Wanneer gekeken wordt naar aantal calorieën, is yogonaise de beste keuze omdat deze het minste aantal calorieën en vet bevat.
Sauzen zoals Zaanse mayonaise zijn niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Zaanse mayonaise kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Mayonaise is in de basis een mix van plantaardige olie, eidooiers, mosterd en citroensap of azijn. Tussen de potten in de supermarkt vinden we desondanks variatie; de soort en hoeveelheid olie, de toevoeging van zout, suiker en hulpstoffen als verdikkingsmiddel.
De mayonaises van Calvé is gemaakt met goede en pure ingredienten: scharreleieren, olie, azijn. Hierdoor is de mayonaise nog romiger en lekkerder van smaak. Bovendien is de mayonaise rijk aan Omega-3. Omega-3 zijn gezonde vetten die horen in een gezond voedingspatroon.
Wil je zo min mogelijk vetten binnen krijgen wanneer je mayonaise eet dan kun je het beste gaan voor de Heinz Seriously Good mayonaise light óf de Calvé mayonaise licht & romig. Close call. De meeste vetten vind je in de AH Biologisch Halvanaise, waar waarschijnlijk ook het hoge aantal calorieën vandaan komt.
Als we naar de bestanddelen van mayonaise kijken, is het juist gezond om af en toe een lepel (half)volle mayonaise te eten. Dit komt door de grote hoeveelheid onverzadigde vetten die een positief effect hebben op cholesterol en door de in vet oplosbare vitamines.
Zaanse Mayonaise is een landelijk verkrijgbaar merk mayonaise afkomstig uit Nederland en wordt geproduceerd door het familiebedrijf Van Wijngaarden BV in Wormerveer in de gemeente Zaanstad.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mayonaise is ranzig, ruikt en smaakt anders of is verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
overDe Culimayo's. De culimayo's van The Mayo Sisters zijn 100% plantaardig en suikervrij en gemaakt met pure natuurlijke ingrediënten. Ze zijn glutenvrij en lactosevrij, bevatten geen kleur- en smaakstoffen. Onze inmiddels bekende Classic Culimayo heeft een authentiek Franse smaak, lekker romig en met een fris zuurtje ...
Dat product bestaat vooral uit water met bindmiddelen en veel zout en suiker. 'Mayonaise was te duur geworden. De grote levensmiddelenfabrikanten wilden daar een mouw aan passen en dwongen een wetswijziging af, waardoor mayonaise nog maar 70 procent olie en 5 procent eigeel hoefde te bevatten.
Wat is 'gezonder'? Wie louter calorieën telt kan het beste gaan voor fritessaus. Daar zitten minder calorieën in. Fritessaus bevat per 20 gram, 1 eetlepel, 5, 5 gram vet en 1,4 gram suikers en mayonaise bevat 14, 3 gram vet en 0,7 gram suikers per 20 gram.
Slanke mayonaise
Maar wil je afvallen? Weet dan dat er in mayonaise best wat calorieën zitten (128 kcal in 1 eetlepel). Dan blijft met oog op de lijn halvarine de beste keuze. Al heb je natuurlijk wel slanke mayonaises, waar minder vet en dus calorieën in zitten.
Calorieën. Als we kijken naar calorieën is ketchup de minst slechte (15 kilocalorieën per portie). Gevolgd door curry (26 kcal), satésaus (49 kcal), fritessaus (59 kcal), Joppiesaus (69 kcal) en als laatste mayonaise (133 kcal).
Yoghurt als basis
Ben je op zoek naar een gezonde en caloriearmere versie van witte sauzen, dan is yoghurt een ideaal alternatief voor mayonaise. Het bevat minder vetten en is erg fris van smaak. Ideaal voor heerlijke saladedressings. Probeer bijvoorbeeld eens een knoflooksausje op basis van yoghurt.
Ingrediënten: Raapzaadolie, water, azijn, EIGEEL 5% (vrije-uitloop), suiker, mosterd (water, MOSTERDZAAD, azijn, zout, specerijen, natuurlijk aroma), zout, natuurlijk aroma, verdikkingsmiddel: xanthaangom, antioxidant E385, kleurstof: carotenen.
De favoriete saus van Nederlanders
Geopend kun je die het best in de koelkast bewaren en binnen 2 tot 3 maanden opmaken. Hierna zal de kwaliteit van de mayonaise achteruitgaan, maar kun je de mayonaise vaak nog wel gebruiken. Controleer wel of de mayonaise na deze periode nog goed is.
Verse mayonaise die je voldoende koel en in een afgesloten pot houdt kan je zonder probleem 2 weken bewaren.
Volgens het Voedingscentrum, kenniscentrum op het gebied van voedings- en voedselveiligheid,adviseert mayonaise na opening in de koelkast te bewaren. Vervolgens is het 2 tot 4 maanden houdbaar. Buiten de koelakst bewaren is door de eieren waarvan mayonaise is gemaakt geen goed idee.
Door een hoog olie gehalte (80%) en een uitgekiende balans van water, eigeel en kruiden ontstond een unieke en herkenbare smaak: vol en romig en met een licht aangenaam zuurtje.
raapzaadolie (80%), natuurazijn, scharreleigeel (6%), water, suiker, zout, mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, suiker), conserveermiddel (kaliumsorbaat), aroma's (soja-eiwit en selderij), kleurstof (beta-caroteen), antioxidant (E385).
Suikers in kleine hoeveelheid (1.2%)
kies voor magere vleessoorten en vleeswaren;kies voor halfvolle of magere melkproducten en magere kaas; beperk het gebruik van snacks zoals gefrituurde producten, slaatjes, chocolade en gebak. kies andere, vetarme bereidingsmethoden, bijvoorbeeld grillen in plaats van bakken.