Den Eelder boerenkarnemelk is al verschillende keren uitgeroepen tot de lekkerste karnemelk van Nederland.
Ondanks dat boerenkarnemelk meer suikers bevat is boeren karnemelk gezond. De biologische karnemelk is gemaakt van melk van koeien met een vrijer leven, die veel buiten lopen en biologische voeding eten. Hoe vrij de koeien leven hangt af van de soort biologische karnemelk.
Toch verdient alleen boerenkarnemelk die naam: boerenkarnemelk is als enige nog echt gekarnd, aan karnemelk van de zuivelindustrie komt helemaal geen karnen meer te pas. De echte ambachtelijke boerenkarnemelk ontstaat samen met de boerenboter na het karnen van de licht-aangezuurde melk.
Zowel de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk als de moderne karnemelk zijn gezonde, magere zuiveldranken en passen daarom in een gezond voedingspatroon. Van de traditioneel gekarnde boerenkarnemelk wordt zelfs gedacht dat deze nog extra gezondheidsvoordelen oplevert.
Alleen biologische karnemelk wordt nog op de ouderwetse manier gemaakt. Dit betekend dus kort door de bocht dat er geen toegevoegde suikers aan te pas komen!
Karnemelk is gezonder dan gewone melk, omdat er in karnemelk veel gezonde bacteriën zitten. Daarnaast bevat karnemelk ook minder vet ten opzichte van melk en dat kan, afhankelijk van jouw voedingspatroon, ook beter zijn. Het is een mager zuivelproduct en gewone melk is een vol zuivelproduct.
Karnemelk stond vroeger vooral erg bekend om zijn bloedzuiverende werking. Dit klopt voor een zeer klein deel, net als yoghurt bevat karnemelk melkzuurbacteriën waardoor melksuiker wordt omgezet in melkzuur. Dit werkt enigszins bloedzuiverend, maar lang niet in de hoge mate wat altijd is beweerd en gedacht.
De lactose in karnemelk is zeker niet ongezond, maar het zijn wel (melk)suikers. Let hier dus wel op voordat je bijvoorbeeld meerdere glazen karnemelk per dag gaat drinken. Een glas van 250ml karnemelk kan al snel 9 gram suiker bevatten, wat dus aardig kan aantikken bij je totale suikerconsumptie.
Goed voor de darmen
Hoewel het bereidingsproces van karnemelk is veranderd, zijn de gezondheidsvoordelen nog steeds van kracht. Bijvoorbeeld voor onze darmen. De melkzuurbacteriën die erin zitten zijn namelijk goed voor onze darmgezondheid. Ze worden langzaam opgenomen in de darmen en helpen ons voedsel te verteren.
Met ontstekingsremmende bacteriën zijn juist geassocieerd: zuivelproducten als karnemelk en yoghurt, voedselclusters van brood, peulvruchten, zoals linzen, erwten en kikkererwten; vis en noten.
Weinig gezondheidsverschil tussen melk en karnemelk
Wel is karnemelk altijd vetarm. Omdat karnemelk van magere melk wordt gemaakt, zit er minder vet in dan in (half)volle melk. Daarom staat karnemelk als gezonde keuze aangemerkt in de Schijf van Vijf.
De biologische karnemelk van Buurvrouw Durkje is een mager, gefermenteerd zuivelproduct. Karnemelk bevat melkzuurbacteriën en probiotische bacteriën die een gunstige werking hebben op de darmflora en het immuunsysteem. Bovendien staat karnemelk in de Schijf van Vijf. Dit maakt karnemelk gezond en een bewuste keuze.
Biologische karnemelk en gewone karnemelk zijn beide gemaakt door melkzuur toe te voegen, het verschil van de biologische karnemelk is dat de melk van biologische oorsprong is, wat betekend dat de kwaliteit beter is en de koe een beter leven heeft.
Zoals je kunt zien zit er nauwelijks verschil tussen de voedingswaarden van normale en pure Optimel. Melk en karnemelk bevatten iets meer vet en iets meer vitamines en mineralen, maar de verschillen zijn niet heel groot.
Beide dranken zijn het resultaat van fermentatie en zijn beide gezond voor de darmen. Het is echter wel zo dat je zuivel goed moet kunnen verdragen ondanks dat kefir en karnemelk bij zuivelintolerantie beter wordt verdragen omdat de lactose omgezet wordt door fermentatie .
Het is wel dik, maar zeker niet vet
Dat komt zo: het bestaat net als melk uit water met daarin deeltjes vet en eiwitten. De melkzuurbacteriën maken de eiwitdeeltjes in de melk stuk en zorgt ervoor dat ze aan elkaar gaan kleven en veel groter worden en dat maakt karnemelk dik.
Uit de gegevens van de onderzoeken zijn er een paar dingen duidelijk geworden. Zuivelproducten zoals yoghurt, melk en karnemelk kunnen de bloeddruk verlagen. De effecten hiervan zijn vooral merkbaar en worden versterkt als je daarnaast een dieet volgt met voldoende groenten en fruit.
Griekse yoghurt bevat over het algemeen meer vet dan gewone yoghurt. En dat vet bestaat dan ook nog eens voor meer dan de helft uit verzadigd vet. Dat is dus niet persé gezond te noemen. Maar dat Griekse yoghurt niet bijdraagt aan een goede gezondheid is te kort door de bocht.
Karnemelk kan tot twee weken goed blijven wat te danken is aan het hoge zuurniveau, maar het is de eerste week op zijn best. Zodra de verpakking geopend is, kan je het het beste binnen een week opdrinken, maar het wanneer het gebruikt wordt om mee te bakken kan het langer bewaard worden.
Karnemelk is rijk aan eiwitten. Dankzij de fermenten is ze lichter verteerbaar dan gewone melk. Te bewaren tussen +0°C en +6°C. Karnemelk is een uiterst vers product zonder bewaarmiddelen, om na het openen binnen de 3 tot 4 dagen te verbruiken.
Koffie en alcohol kunnen ook een stimulerend effect hebben op de darmwerking. Gebruik deze producten met mate en zorg dat de koffie niet te sterk is. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verdragen mensen met diarree vaak beter dan zoete melkproducten.
Magere en halfvolle zuiveldranken: zoals melk, karnemelk en yoghurtdranken. Melk en melkproducten (zuivel) leveren veel goede voedingsstoffen, en het eten of drinken ervan hangt samen met een lager risico op darmkanker. Het advies voor volwassenen is om 2 tot 3 porties zuivel te nemen op een dag.
Karnemelk bevat melkzuurbacteriën en probiotische bacteriën die een gunstige werking hebben op de darmflora en het immuunsysteem. Daarnaast zit karnemelk boordevol essentiële vitaminen en mineralen zoals vitamine A, C, B, IJzer en Calcium.
Karnemelk is een lekker en puur product. Bewoners hebben bij het drinken van karnemelk of andere zure melkproducten vaak minder last van slijmvorming dan bij niet zure melkproducten.