Is de irritatie van de zenuw te groot dan zal de zenuw langzaam afsterven (dagen tot maanden). Hierbij treden wisselend pijnklachten en pijnvrije periodes op. Is de zenuw eenmaal geheel afgestorven dan zal het dode zenuwmateriaal een ontstekingsreactie in de omgeving van de kies veroorzaken.
Een zenuwbehandeling kan wel napijn geven. Over het algemeen duurt dit 2 tot 3 dagen. Met een gewone pijnstiller, zoals paracetamol, is deze pijn te onderdrukken. Houdt de pijn langer aan, neemt u dan contact op met uw tandarts.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
Als de pulpa (zenuw) van een tand of kies ontstoken is geraakt door irritatie (een diep gaatje) en de irritatie lang genoeg aanhoudt kan de doorbloeding van de zenuw stoppen en sterft hij af.
Bij een ontstoken zenuw in uw tand of kies is het noodzakelijk om een wortelkanaalbehandeling te ondergaan. Een ontstoken zenuw geneest namelijk niet meer uit zichzelf.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
Symptomen: tandverkleuring en tandpijn
Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs. In het begin is het kleurverschil nog verwaarloosbaar, maar je tand wordt donkerder en donkerder als je niets doet. Bij het afsterven van de tandzenuw komen er namelijk rode bloedcellen vrij, en die zorgen voor een verkleuring.
De klachten die kunnen voorkomen, lopen uiteen van een hevige en/of kloppende pijn tot alleen pijn bij (kauw)druk op de betreffende tand/kies. Door de ontsteking kan als reactie de wang gaan zwellen, soms kan er pus ontstaan (abces) en is het ook mogelijk dat de ontsteking zich uitbreid naar de omliggende weke delen.
Na een ontzenuwing kan er enkele dagen wat pijn zijn
Na een wortelkanaalbehandeling is het mogelijk dat de patiënt wat last heeft van pijn. De pijn zal voornamelijk afhangen van de mate van ontsteking.
Het kan zijn dat je in de avond meer last hebt van tand- of kiespijn. Als je gaat liggen, ontstaat er namelijk een bepaalde druk op het gebit. Je kan dit voorkomen door je hoofd op een dikker kussen te leggen, zodat je hoofd (en dus ook je gebit) hoger komt te liggen.
Indien je aanhoudende kiespijn hebt, moet je zo snel mogelijk contact op te nemen met je tandarts. Totdat je geholpen wordt, kun je de pijn verzachten met paracetamol 500mg en/of ibuprofen 400mg. Let op dat u de maximale dosseringen niet overschrijdt.
Als de ontsteking geen halt wordt toegeroepen, kan het zich verder uitbreiden naar de wortels van de tand of kies. De ontsteking kan zich zelfs verder uitbreiden naar uw kaakbot die de aangetaste tand of kies steunt.
Zenuwpijn kan erger worden of pijnscheuten geven: bij aanraken, kou of wrijven. Probeer daarom de huid niet aan te raken, niet te wrijven en te voorkomen dat de huid koud wordt. Sommige mensen vinden het wel prettig om de pijnlijke plek warm te maken of juist koud. Dat kan helpen om de pijn minder te maken.
Wanneer de tandzenuw ontsteekt of afsterft, ontstaat er een ontsteking aan de wortelpunt in het kaakbot. Dit zal enkel genezen wanneer de ontstoken of afgestorven zenuw uit de tand wordt gehaald, en de ruimte wordt gereinigd.
Tandbederf (cariës) maar ook een slag of stoot, een diepe vulling, een barst of een breuk kunnen schade berokkenen aan de tandzenuw of pulpa. Daardoor kan het pulpaweefsel ontsteken (pulpitis) en (hevige) tandpijn veroorzaken, of kan de pulpa afsterven (necrose), wat vaak onopgemerkt gebeurt.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Om kiespijn te onderdrukken mag u gerust pijnstillers slikken. We adviseren ibuprofen en paracetamol, omdat deze pijnstillers een ontstekingsremmend effect hebben. U kunt de pijnstillers ook gecombineerd gebruiken voor een versterkend effect.
Is de pulpa (tandzenuw) van uw tand of kies beschadigd, ontstoken of zelfs dood? Dan is een wortelkanaalbehandeling de enige manier om de tand of kies te redden. Uw tand of kies wordt verdoofd met plaatselijke verdoving en wordt een kleine opening in de tand of kies gemaakt.
De ziekenzorg in de VS gaat aan veel armen voorbij: een 12-jarige jongen overleed aan een tandinfectie. Op 11 januari van dit jaar kwam de 12-jarige Deamonte Driver uit het plaatsje Largo in de staat Maryland thuis uit school met kiespijn.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Wanneer je niet kan slapen wil het nog wel eens helpen om de kussen wat te verhogen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het pijnlijke gebied afneemt en waardoor de kiespijn minder wordt. Bij kiespijn wil het ook nog wel eens helpen om de plek te koelen, waardoor deze wordt verdoofd.
Wanneer u last heeft van een overgevoelige zenuw of een gevoelige tandhals ervaart u sterke, stekende pijn die blijft aanhouden. Daarnaast voelt u pijn bij warm of koud eten en drinken. Wanneer een gevoelige tandhals de oorzaak is, gaat de pijn vanzelf over.
Doet je tandarts dat niet, dan kan je nog altijd terecht bij de wachtpost van de tandartsen. Zo'n wachtpost kennen we vooral van bij de dokter, maar die bestaat dus ook voor tandartsen. Je kan alle informatie daarover vinden op www.tandarts.be/wachtdienst of op het nummer 0903 39969.