Los witlof kost bij Jumbo €1,78 per kilo en met drie stuks verpakt 99 cent (dat is €1,98 per kilo). Een van de supermarkten met een actie is Plus. Daar kost los witlof 69 cent per 500 gram. Verpakt komt witlof op €1,29 per 500 gram.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
In witlof zitten bepaalde vezels en probiotica die ervoor zorgen dat je lichaam op een natuurlijke manier hersteld. Probiotica zoals witlof bevatten bacteriën die je darmflora ook bevatten. Ze zorgen ervoor dat je darmen gezonder zijn en sneller herstellen van diarree.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Geef ook hier één keer goed water en daarna niet meer. Witloof is gevoelig aan schimmels dus 1 keer water is goed. Dek het geheel af met een laag stro of hooi en een zwart luchtdoorlatend doek. Na drie weken kun je de wortels oogsten door de laatst ingekuilde witloofwortels eerst te oogsten.
Neem dan zeker een kijkje op www.grondwitloof.be.
Witlof groeit uit de wortel van cichorei. Het is een verwant van andijvie, het groeit namelijk uit de zelfde wortel. Witlof moet in het donker of onder de grond groeien, als je het boven de grond laat groeien, komt er licht bij en wordt het andijvie.
Je kunt overwegen om de wortels in de emmer te laten staan. De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
Gebruik zeker geen gewone potgrond want hier is meestal meststof aan toegevoegd en witloof vraagt net een arme en iets zuurdere grond. Je kan dus ook wat turf onder de grond mengen.
Handig is dat je nu het rijtje witloofwortelen markeert in de tuin want over enkele weken is er van het blad zo goed als niets meer te zien. Gebruik een spitvork om de wortels voorzichtig uit de grond te halen. Beschadigde wortels zijn helaas niet zo geschikt voor een succesvolle kropteelt in de winter.
Zoals de naam al doet vermoeden, groeit grondwitloof in volle grond. Daardoor is hij slechts van oktober tot april beschikbaar. Hydrowitloof ('gewoon' witloof) wordt in bakken en met water gekweekt. Deze soort groeit het hele jaar door en heeft een minder intense smaak dan grondwitloof.
Liever geen licht
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Reacties. Van de witlof zijn ook de groene bladeren eetbaar, tenminste voor de bloei. Het is de vraag of je dan nog van witlof spreekt: witlof wordt gekweekt in het donker en alleen de bleke spruiten worden gegeten.
Witlofwortels zijn een bijproduct van de witllofteelt. De witlofstronk wordt van de wortel afgesneden en wordt gebruikt voor menselijke consumptie. De overbleven wortel is dan goed geschikt als veevoer voor bijvoorbeeld rundvee, schapen en paarden.
Onbeperkt eten.
Met slechts 1 gram per 100 gram behoort witlof tot één van de meest koolhydraatarme groenten. Hier kan je hier dus nooit teveel van eten.
Rauwe groenten bevatten stevige vezels, die onze spijsvertering hard aan het werk zetten, maar de opname van voedingsstoffen ook wel lastiger maken. Koken maakt de vezels zachter en beter te verteren. De vezels verdwijnen niet als je groenten kookt.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.
Witlof bereiden & bewaren
Witlof kun je het beste in de groentelade van de koelkast bewaren. Het liefst in een open plastic zak. Witlof kun je 7 tot 10 dagen in de koelkast bewaren.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Andijvie (Cichorium endivia) is nauw verwant aan witlof en is een eenjarig bladgewas. Gedurende het hele jaar is de groente beschikbaar. Mogelijk is dit een kruising tussen de wilde cichorei en de witlof. Andijvie kan gekookt en rauw gegeten worden.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.