Muziek ontspant en prikkelt de hersenen
Ook als u luistert naar muziek heeft dat al een positieve invloed op de hersenen. Het maakt tot op hoge leeftijd herinneringen los, ook bij mensen met dementie. Ook zorgt het voor ontspanning, verlaging van de bloeddruk en vermindering van stress.
Uit onderzoek blijkt dat muziek met een herhaaldelijk terugkerend patroon het meest effectief is voor een gevoel van minder stress. Wist je dat er zelfs een muzieknummer gecomponeerd is op basis van deze wetenschappelijke kennis? Het heet Weightless en is van Marconi Union.
Het luisteren naar deze frequenties kan helpen kalmte te creëren en heling te versnellen. De frequentie 528 Hz is uit deze serie het meest bekend, en is veel in meditatieve muziek verwerkt. Deze frequentie, die op het hartcentrum resoneert, staat bekend om zijn helende kwaliteiten.
Muziek prikkelt bijvoorbeeld de motorische gebieden, die zorgen voor die onbedwingbare neiging om te dansen. De motorische gebieden in onze hersenen worden geprikkeld door muziek. Ook hersengebieden die met emotie te maken hebben, worden door muziek geactiveerd. Niet zo gek dus dat een muziekstuk je zo kan raken.
Dat is natuurlijk waar klassieke muziek perfect voor is. Als we naar muziek luisteren wordt het stresshormoon cortisol minder afgegeven. Zo kunnen we beter relaxen. Doordat klassieke muziek zoveel invloed heeft op de hersenen worden ook andere lichaamsdelen via het zenuwstelsel beïnvloed.
Luister je naar snelle muziek, dan stijgt je bloeddruk. Luister je naar trage muziek, dan krijg je het tegenovergestelde effect. Klassieke muziek zorgt niet alleen voor een lage bloeddruk, maar ook voor een tragere hartslag.
MI – 528 Hz: De liefdesfrequentie, staat voor transformatie, wonderen en het repareren en helen van DNA patronen. Toon 'Mi' wordt gebruikt om menselijk DNA terug te brengen naar zijn oorspronkelijke, perfecte staat. Deze frequentie brengt transformatie en wonderen in je leven.
432 Hz is de frequentie waarop wordt gezegd dat het universum vibreert. Daardoor voel je de kalmte van alle energieën om je heen rustig tot je komen. Het opent je hart en laat de positiviteit van alles om je heen naar je toe komen en het maakt je in staat om die positiviteit ook terug te geven.
Geluid wordt gemeten in Hertz (Hz) en wordt frequenties genoemd. Het menselijk oor kan 20Hz tot 20000Hz (20kHz) horen. Het voorbeeld is een digitaal beeld van hoe geluid eruit ziet. Naarmate de Hertz groter wordt (de toonhoogte wordt hoger), worden de golven steeds kleiner.
Rustige muziek zorgt voor een lagere productie van stresshormonen. Bovendien maakt rustige muziek endorfine vrij in de hersenen, wat zorgt voor pijnverlichting en stemmingsverbetering. Een rustig muziekje vertraagt de hartslag, laat de bloeddruk dalen en zorgt voor een rustigere ademhaling.
Volgens onderzoeker en muziektherapeut Martina de Witte van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen kan luisteren naar muziek van Einaudi of de Beatles net zo goed werken.
Muziek zorgt ervoor dat je brein ontspant. En pas wanneer je ontspannen bent, val je in slaap. Daarnaast kan muziek helpen geluidsoverlast of oorsuizen te overstemmen. In De Volkskrant wordt aangeraden om iedere avond dezelfde slaapmuziek te luisteren.
Volgens musici en onderzoekers zijn er verschillende oorzaken voor de tranen. Zo wordt er beweerd dat onverwachte wendingen in de muziek een oorzaak voor de tranen kunnen zijn. Over het algemeen, wanneer we een nummer horen, verwachten we namelijk de melodie een beetje te kennen, muziek is wat voorspelbaar.
Zingen ontspant en geeft energie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat muziek een unieke bijdrage levert aan de emotionele ontwikkeling van het brein en dat heeft een positief effect op ons sociale inlevingsvermogen. Zingen zou ook het concentratievermogen vergroten.
De prefrontale cortex bevindt zich aan de voorkant van de hersenen. In dit hersengebied bevinden zich het concentratievermogen, waardoor geconcentreerd naar muziek kan worden geluisterd, en het oordeelsvermogen, waardoor kan worden beoordeeld of muziek die wordt gehoord mooi of niet mooi wordt gevonden.
Een van de redenen die daarvoor wel wordt gegeven is de vraag van instrumentenbouwers die instrumenten voor Jazz-musici bouwden vroegen om een iets hogere helderder toon. Het voorstel werd daar aangenomen en sindsdien is A = 440 de standaard concertstemming.
Een geluid dat trilt met een snelheid van 440 cycli per seconde, zou je kunnen omschrijven als zoemen met een frequentie van 440 Hz. Naar moderne maatstaven klinkt dit als A4. Natuurlijk zal een geluid dat 432 Hz zoemt ook als A4 klinken, maar dan een beetje lager dan wat je waarschijnlijk gewend bent.
De stemtoon of normaaltoon, ook met kamertoon of diapason aangeduid, is in de muziektheorie de toon a' uit het eengestreept octaaf, met de wetenschappelijke benaming A4, waarvan internationaal de toonhoogte in mei 1939 in Londen vastgesteld is op een frequentie van 440 Hz.
963 hertz, ook bekend als “Si”, helpt elk systeem te ontwaren en brengt het terug naar de perfecte originele staat. Luister naar je lichaam en naar je gedachten, en probeer een patroon te bedenken dat niet voordelig is voor jouw.
Alle klassieke muziek van Bach, Brahms enzovoorts tot en met Verdi is gecomponeerd en uitgevoerd met gebruik van de 'standaard' A op 432Hz.
Delta – 0 – 4 hertz – diepe slaap, helend. Thèta – 4 – 8 hertz – meditatie, diepe ontspanning, creativiteit, trance. Alpha – 8 – 14 hertz – stress verlagend, beter leren. Bèta – 14 – 30 hertz – focus, energie, helder.
Op de vraag of je beter studeert met een deuntje op de achtergrond, bestaat daarom geen kant-en-klaar antwoord. Het ligt aan de wisselwerking tussen de muzieksoort, studietaak en persoonlijkheid. Die conclusie zie je tegenwoordig steeds vaker, volgens klinisch neuropsycholoog Artur Jaschke.
Er is een hardnekkig gerucht dat het luisteren van klassieke muziek je slimmer zou maken. Dit wordt ook wel het 'Mozart effect' genoemd. Helaas is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze bewering in stand houdt, klassieke muziek op zichzelf heeft dus geen effect op je IQ.
Maar van muziek kun je ook hartstikke gelukkig worden. Als je naar muziek luistert maakt je lichaam dopamine aan in de hersens. Dat een stofje dat bijvoorbeeld ook vrijkomt wanneer je seks hebt of drugs gebruikt. De proefpersonen op wie de test gedaan werd, kozen nummers uit waar ze kippenvel van zouden krijgen.