Gietijzeren pannen zijn zeer geschikt voor het koken op een inductie kookplaat. Gietijzer bevat namelijk een grote hoeveelheid ferromagnetisch materiaal en dit zorgt ervoor dat een pan snel warm kan worden op een inductieplaat.
' Ja, alleen als de gietijzeren pan een geëmailleerde bodem heeft. Het is daarom belangrijk om een pan te zoeken met deze eigenschap, gelukkig kunnen alle gietijzeren pannen van Cook and Pan perfect gebruikt worden op inductie, omdat ze allemaal een geëmailleerde bodem hebben.
Wat gebeurt er als ik een niet geschikte pan op een inductiekookplaat neerzet? Als een pan niet magnetisch is of geen platte bodem heeft, dan wordt de pan niet warm. Reden hiervoor is dat de warmte niet voldoende overgebracht kan worden en daardoor de warmte ook niet gelijkmatig kan verdeeld worden.
Niet alle pannen zijn geschikt voor koken op inductie. Je hebt speciale pannen nodig die een magnetiseerbare bodem hebben en volledig vlak zijn. Een vlakke bodem is nodig zodat de pannen direct contact hebben met de kookplaat. Pannen die gebruikt zijn voor koken op gas kun je niet meer gebruiken.
Gietijzer is geschikt voor alle warmtebronnen
Een pan van gietijzer is namelijk geschikt voor alle warmtebronnen. Je kunt een gietijzeren pan gebruiken op inductie of keramische kookplaat, maar ook gewoon op gas.
De beste olie voor het inbranden is rauwe lijnzaadolie (ook wel lijnolie of vlaszaadolie genoemd). Andere oliën en vetten werken minder goed. Je kunt ook de Grill Guru Cast Iron Spray gebruiken. Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan.
Keramische en gietijzeren koekenpannen
Met een keramische koekenpan bak je gezonder. Het materiaal van de pan is namelijk vrij van giftige stoffen en je hebt slechts een klein beetje olie of boter nodig tijdens het bakken.
Een pan is geschikt voor inductie als deze magnetisch is én een (enigszins) platte bodem heeft.
Je kunt je pannen testen door een magneet op de bodem te plaatsen.Blijft deze zitten, dan is je pan geschikt voor inductie. Blijft de magneet niet zitten dan is het tijd voor nieuwe pannen.
Geen nieuwe pannen nodig
Over het algemeen zijn de meeste pannen dus geschikt om mee te koken op inductie, ook wanneer u ze eerder op gas heeft gebruikt. Het is in de meeste gevallen dus niet nodig om naast een nieuwe kookplaat ook een geheel nieuwe pannenset aan te schaffen.
Wat zijn inductie matjes? De matjes voor op uw inductie kookplaat zijn gemaakt van siliconen. U gebruikt inductie matjes onder uw pannen om de inductiekookplaat optimaal te beschermen tegen vervelende krassen én vuil. Het materiaal kan temperaturen aan tot 200 graden Celsius.
Het is niet erg als de besteklade onder je inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Zodra je een magnetische pan op het vuur zet, worden de golven omgezet in een veld dat alleen de pan verhit. Als je de pan verwijdert, verdwijnt het veld en koelt de inductieplaat af. Koken op inductie is goedkoper dan gas, maar gas is nog steeds goedkoper als energiebron dan elektriciteit.
Het wordt afgeraden om zure ingrediënten te gebruiken in gietijzeren pannen, omdat dit de anti-aanbaklaag kan beschadigen. Gebruik in plaats daarvan gietijzeren pannen voor het grillen van vlees, vis en groenten.
Het allereerst gebruik
Pre-seasond en geëmailleerde gietijzeren pannen zijn nu klaar voor gebruik. Onbehandeld gietijzer moet eerst ingebrand worden. Door het gietijzer in te branden, zorg je ervoor dat de pan een eigen 'antikleeflaag' vormt en beschermd is tegen roest.
Koekenpannen en braadpannen kunnen hol of bol gaan staan door het gebruik op gas. Hierdoor kan het voorkomen dat een inductiekookplaat niet aanslaat. Ook zorgt dit ervoor dat de pan niet stabiel op de glaskookplaat staat.
De kookzone linksvoor, met het 'P' symbool, is voorzien van een 'Power Boost' functie. Met deze functie kookt u gedurende een korte tijd - maximaal 5 minuten - met extra groot vermogen. De kookzone schakelt na die tijd automatisch terug naar stand 9.
Wokken op een inductie kookplaat is zeer goed mogelijk en gaat ontzettend snel. Op de ene inductie kookplaat kun je beter wokken dan op de andere.
Een inductie kookplaat gaat zo'n 10 tot 15 jaar mee.
Verder is een RVS pan de beste keuze omdat RVS een mooie warmtegeleiding heeft, vaatwasserbestendig is en niet snel deukt of krom trekt. Zowel de pannen met als zonder anti-aanbaklaag is aan te bevelen. Met anti-aanbaklaag is sneller schoon te krijgen en brand minder snel aan.
Het is niet erg als de besteklade onder je inductiekookplaat iets opwarmt. Zorg wel altijd voor voldoende ventilatieruimte onder de kookplaat. Bij te weinig ventilatieruimte raakt de kookplaat oververhit en valt uit.
Al onze geëmailleerde gietijzeren, roestvrijstalen en geharde anti-aanbakpannen zijn geschikt voor inductiekookplaten, net als onze geëmailleerde stalen fluit- en waterketels. *Uitzondering op onze dubbelzijdige grill in geëmailleerd gietijzer en grote pannenkoekenpan in geëmailleerd gietijzer.
Gietijzeren pannen zijn behoorlijk zwaar. Op glazen kookplaten zoals inductie, keramisch en halogeen raden we daarom aan de pan op te tillen. Schuiven over de glasplaat is echt uit den boze.
Voordelen van gietijzer. Het duurt even voordat een gietijzeren pan warm is, maar wanneer de pan heet is, blijft hij dat veel langer dan andere staalsoorten. Een braadpan heb je daarom het liefst van gietijzer. Je kunt gerechten lekker stoven/braden op een lage temperatuur, zo verbruik je ook minder energie.
Gezondheid: anti-aanbakpannen kunnen giftige stoffen afgeven wanneer ze op hoge temperaturen worden verhit, wat nadelig kan zijn voor de gezondheid. Gietijzeren pannen daarentegen bevatten geen schadelijke stoffen en zijn daarom een veiligere optie.