De baby beweegt het hoofd tijdens de fles of tijdens het geven van borstvoeding. Het kan lijken dat je baby de voeding weigert. We zien dat de baby het hoofd beweegt, of schudt, tijdens het voeden in meerdere situaties. Dit kan de baby doen omdat je baby last heeft van spruw.
De melk komt sneller dan je kleine aan kan. Geef je borstvoeding, dan heb je misschien een sterke toeschietreflex. Hierdoor verslikt je kleine zich af en toe en kan onrustig zijn tijdens het voeden.
Het hoofdje van pasgeboren kinderen is nog mooi rond. De afplatting van het hoofdje ontstaat in de eerste weken tot een maand of vier na de geboorte. Na de leeftijd van 4 maanden neemt de afplatting van het hoofdje meestal af, omdat kinderen dan steeds minder op hun hoofd kan gaan liggen.
De baby laat de hele tijd de borst los en begint te huilen
-> Mogelijke oorzaak: je baby zit al vol maar heeft zuigbehoefte, spruw (pijn), te weinig melk, trage toeschietreflex, je baby is moe, boertje of krampjes.
Sommige baby's zijn onrustig wanneer ze gevoed worden. Het kan zijn dat je kindje maar even rustig drinkt, maar dan loslaat, toch weer verder wil drinken, met zijn armpjes zwaait of het hoofd draait.
De kinderen huilen vaak opvallend veel, zijn ontroostbaar, spugen veel, slapen slecht, willen constant in beweging zijn, willen niet graag geknuffeld worden, huilen bij het aan- en uitkleden of zodra hun hoofdje aangeraakt wordt, liggen niet graag plat in de box, hebben last van 'koemelkallergie'.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Dit kun je doen: Handmatig de ergste druk afkolven zodra je baby de toeschietreflex heeft opgewekt.Echt een paar keer goed de melk eruit masseren in een doek of opvangbeker. Daarna kan je kindje rustiger drinken.
Breng rust in het drinken
Mogelijk drinkt je baby daarna rustiger aan de borst of fles. Ook kun je je baby tijdens het voeden laten pauzeren om de voeding te laten zakken. Als je voeding uit de fles geeft kan het soms helpen een speen met een kleinere opening te proberen.
Typerend voor het clusteren is dat je kindje steeds op ongeveer hetzelfde moment van de dag onrustig is. Het verschilt per baby wanneer dit moment is. Voor de ene baby is dit 's nachts en voor de andere juist 's ochtends vroeg. En weer andere baby's clusteren juist vooral aan het eind van middag of begin van de avond.
Het beeld klopt niet voor een jong kind
Jonge kinderen ervaren zichzelf van binnenuit, een baby weet niet dat hij zichzelf in de spiegel ziet. Dat is bij oudere kinderen en volwassenen anders maar een baby heeft echt nog geen idee en beleeft zichzelf en de omgeving als één.
Als je baby zo'n klein half jaar is, begint hij met knuffelen. Hij wil heel liefdevol je huid voelen en aaien. Hij snapt dat het lekker is voor anderen, en leert er veel van. Hij toont heel bewust zijn liefde voor jou.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Houd je baby na het voeden minimaal twintig minuten rechtop. Laat je baby vaker kleine porties eten of drinken. Als je je baby flesvoeding geeft, kun je hem tijdens een voeding iedere drie minuten laten boeren.
De melk komt sneller dan je kleine aan kan. Geef je borstvoeding, dan heb je misschien een sterke toeschietreflex. Hierdoor verslikt je kleine zich af en toe en kan onrustig zijn tijdens het voeden.
Houd de nachtvoeding kort, als je die geeft. Voed je baby als hij dat wil, maar zorg dat er minstens twee uur tussen de voedingen zit. Heeft je baby voldoende voeding binnen voor de dag, laat hem dan 's nachts zo lang mogelijk slapen.
Wanneer hij langer dan een half uur over de voeding doet, blijft er een te korte tijd over om te slapen. Een pasgeboren baby heeft immers maar een wakkertijd van zo'n 45 minuten. Je baby zal hierdoor oververmoeid raken waardoor zelf drinken uiteindelijk nog moeizamer gaat en je in een vicieuze cirkel terecht komt.
In slaap vallen tijdens de flesvoeding of borstvoeding is niet schadelijk, maar het kan op den duur wel voor een slaapassociatie zorgen die het doorslapen belemmert. Bij een slaapassociatie is je baby zo gewend aan in slaap vallen tijdens het voeden, dat hij niet meer zonder voeding in slaap komen.
Signalen dat je baby genoeg heeft gehad: hij draait zijn hoofdje weg, laat melk uit de mondhoeken lopen, maakt onrustige bewegingen met de handjes of hapt niet meer gretig toe als je de fles opnieuw aanbiedt. Je kunt dan beter stoppen, het flesje hoeft niet leeg.
Bij vroeggeboorte kan het voor pasgeboren baby's nog erg vermoeiend zijn om te drinken. Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat het drinken veel moeite kost en het moment te lang duurt. Een te lage suikerspiegel kan je baby slaperig maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby te lange dutjes doet.
Darmkrampjes komen veel voor bij baby's. Dat komt omdat het maag- en darmstelsel nog in ontwikkeling is. Baby's kunnen er veel last van hebben en daarom gaan huilen. Als je kindje huilt direct na de voeding, kan het zijn dat hij last heeft van zijn buik en geen honger.
Van te veel flesvoeding kan je kind te zwaar worden. Een voeding duurt 20-30 minuten. Geef het flesje in ieder geval niet langer dan een half uur en gooi restjes weg.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
In de baarmoeder heeft je kleintje al behoefte aan verbinding, veiligheid, warmte en liefde. Ook al voel je de baby nog niet bewegen, toch ontstaat er vanaf het begin al een band tussen mama en baby. Jullie staan in verbinding met elkaar. Alles wat jij voelt en ervaart, krijgt je baby ook allemaal mee.