Een mening kun je onderbouwen met argumenten. Een argument geeft aan waarom je een bepaalde mening hebt. In een tekst vind je argumenten door te zoeken naar signaalwoorden, zoals want, omdat, namelijk en immers. Achter deze signaalwoorden vind je vaak argumenten die een bepaalde mening onderbouwen.
Met een argument kun je je mening onderbouwen. Onderbouwen betekent dat je uitlegt waarom je een bepaalde mening hebt. Stel dat jij van mening bent dat iedereen biologisch vlees moet kopen, dan kun je daar als argument bij geven dat dit beter voor het milieu is.
Zorg voor een goede onderbouwing
Onderbouw je standpunt met argumenten. En ondersteun je argumenten met een citaat uit het boek, een duidelijk voorbeeld of nadere uitleg. Probeer niet het hele boek te duiden, maar richt je op de thema's die jij belangrijk vindt in/voor het boek.
Een mening (Indogermaans moino: wissel, ruil) of opinie is een in de mens aanwezige subjectieve opvatting, dan wel attitude, ten opzichte van toestanden, gebeurtenissen of andere personen. Zowel een individu als een groep kan een mening bezitten.
Argumentatievormen. Er zijn vier vormen van argumentatie die je kunt gebruiken in je schema: enkelvoudige, meervoudige, nevenschikkende en onderschikkende argumentatie.
Inleiding (Kop)
Zo is het voor de lezer logisch wanneer je de stelling introduceert. Nadat je de stelling expliciet genoemd hebt, vertel je aan de lezer wat jouw standpunt is. Je vertelt dus of je voor of tegen de stelling bent. Tot slot besteed je in de inleiding aandacht aan wat jij gaat doen in dit betoog.
Een goed argument is op feiten of concrete voorbeelden gebaseerd, en is relevant voor het standpunt dat je verkondigt. Bijvoorbeeld: 'Je moet meer bewegen, want wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging het risico op chronische ziektes vermindert.
Een mening is wat iemand ergens van vindt. Dat kan per persoon verschillen. Misschien vind jij spruitjes vies en vindt je broertje spruitjes heel lekker?Dat is dus een mening.
Door je mening te geven, help je het bedrijf en de werkcultuur verbeteren. Als niemand ooit iets zegt over dingen die beter kunnen, staat het bedrijf stil. Anderen krijgen daardoor inzicht in hoe jij denkt en wat jij belangrijk vindt. Dat is cruciaal om als collega's goed op elkaar ingespeeld te raken.
Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft een laag gevoel van eigenwaarde en enorm de behoefte om verzorgd te worden. Voor zichzelf opkomen, zelf beslissingen nemen of 'nee' zeggen tegen mensen en situaties is voor iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis erg moeilijk.
Een goede onderbouwing is een samenhangend verhaal dat uitlegt waarom het beoogde doel te bereiken is met een bepaalde aanpak bij de gekozen doelgroep. Door daarbij gebruik te maken van beschikbare kennis maakt u uw onderbouwing extra overtuigend.
redenen of argumenten die je ergens voor geeft Voorbeelden: 'De geclaimde werkzaamheid van het middel mist tot nu toe elke wetenschappelijke onderbouwing.
Horen de argumenten bij elkaar, zet ze dan bij elkaar in één alinea. Geef voorbeelden en gebruik feiten; zo verlevendig je het betoog. Benadruk de argumenten die je standpunt versterken maar denk ook aan mogelijke tegenargumenten. Bedenk wat de tegenargumenten kunnen zijn en behandel ze in je betoog.
Sterke argumenten worden ondersteund door feiten, wetenschappelijk onderzoek, beroep op een autoriteit (iemand die veel weet over een onderwerp die bewijs kan geven voor zijn kennis, bijvoorbeeld omdat die persoon een serieus diploma heeft) en/of de nuttigheid van iets.
Je kan een bruggetje maken naar de weerlegging door een zin als: "Een tegenargument dat we niet kunnen negeren is..." Vervolgens leg jij uit waarom dit argument niet klopt. Dit kan je doen met een nieuw argument of door een voorbeeld, feit of statistiek te noemen die aantoont waarom het argument niet klopt.
Een drogreden is een redenering die op het eerste gezicht correct lijkt, maar het niet is. Een drogreden wordt ook wel een schijnreden, sofisme of fout in de argumentatie genoemd.
Reden, verklaring, argument
Signaalwoorden: omdat, want, namelijk, daarom, aangezien, op grond van, immers, om die reden.
Jouw mening: wat is dat? Jouw mening is jouw oordeel over een situatie. Je zou ook kunnen zeggen: het is jouw idee, gedachte, inzicht of zienswijze over een bepaalde situatie. Jouw mening is jouw opinie, standpunt of opvatting over iets.
Meningsverschillen ontstaan, doordat jij vanuit jouw perspectief tegen bepaalde zaken aankijkt. Dat betekent dat de ander vanuit zijn perspectief naar dezelfde situatie kijkt. Op het moment dat deze zienswijze niet overeenkomen, dan is er sprake van een verschil van mening.
Het recht op vrijheid van meningsuiting betekent dat je mag zeggen en schrijven wat je wilt, dat je mag lezen, luisteren en kijken wat je wilt, en dat je overal informatie mag verzamelen, want op basis daarvan kun je je een mening vormen.