Als de trailer (per ongeluk) in de berm komt gaat hij scheef hangen en als een paard dan aan de rechterkant staat, kan dit ervoor zorgen dat de trailer uit balans raakt en omvalt. Ook wanneer er twee paarden in de trailer staan, kun je het beste het zwaarste paard aan de linkerkant zetten.
Paard wil niet in de buurt van de trailer komen. Paard is alleen te laden met een longeerlijn achter de billen. Je hebt iemand met een bezem nodig, die er staat ter dreiging. Paard drukt de stang aan de achterzijde er bijna uit / ongeduldig / heftig.
Zorg dat de trailer groot genoeg is voor je paard. Grote paarden hebben meer ruimte nodig om tijdens de reis hun evenwicht te bewaren, met name in de bochten. Tot een schofthoogte van 1.70m kan een paard in een gewone trailer. Wanneer je paard groter is dan 1.70 m vervoer het dan in een grotere trailer.
Een paardentrailer is, voor de verkeerswetgeving, gewoon een aanhangwagen en aanhangwagens mogen met 'van alles' volgepropt worden... Zolang 't maar niet te zwaar, te hoog, te scheef, etc wordt, mag 't allemaal... 'Als het klimaat geen constanten kent, kent het ook geen crisis..'
Oefenen!
Oefen je dat net zo vaak? Zeker als je te maken hebt met een paard dat het laden erg spannend vindt, is het aan te raden om dit een periode wat intensiever te oefenen. Bijvoorbeeld dagelijks voor je gaat rijden. Zo wordt het een routine voor hem.
Dus OOK als je alleen bent, doe dit nooit. Leer je paard te laden zonder dat je mee de trailer in hoeft te lopen. En als je wel meeloopt, leer je paard dan te wachten zodat jij de tijd hebt om naar achteren te lopen om de stang er op te doen. Zorg tot slot dat je de stang altijd zekert met het haak of clip!
Niet alleen rijden
Zorg ervoor dat je niet alleen naar je paard gaat om hem aan het werk te zetten. Maar ga ook een keer met hem wandelen of laat hem lekker grazen. Of geef hem eens een uitgebreide poetsbeurt. Probeer tijdens die lekkere poetsbeurt de plekjes op te zoeken die je paard lekker vind.
Paardentrailer 2 paarden van groot aantal merken
Bij het kopen van een paardentrailer 2 paards kunt u kiezen uit totaalgewichten tussen 2000 en 2700 kg. Het grootste aanbod vindt u bij Ifor Williams en Humbaur.
Een enkele chauffeur mag maximaal twee keer 4,5 uur rijden, met een rust van 45 minuten tussen de twee delen door. Een dag duurt dan maximaal 10 uur voor een paard, waarna het op stal gaat. Op de langere routes hebben wij altijd twee chauffeurs die wettelijk 21 uur mogen rijden en werken samen.
Voor het rijden met een aanhangwagen of paardentrailer geldt een maximumsnelheid van 90 kilometer per uur op snelwegen. Indien uw aanhanger of paardentrailer zwaarder is dan 3500 kilogram dan geldt een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur.
1.5-paardstrailer
Trailerladen is moeilijker, en ook het comfort van je paard komt in het gedrang als het te lang in een kleine ruimte moet staan. Trailers voor 1 paard zouden dan ook smaller moeten zijn, wat de stabiliteit tijdens het rijden negatief beïnvloedt. Net daarom zijn er 1.5-paardstrailers.
Gebruik een zachte borstel om het paard in te zepen met shampoo. Was eerst de schouders en rug, daarna de rest. Zeep het paard in door kleine ronddraaiende bewegingen te maken. Daardoor komt de shampoo goed tussen de haren en dat is precies de plek waar het vuil zit.
Dit komt omgerekend neer op ongeveer € 1255,- per paard. Dit is exclusief een gezondheidscertificaat, bloedtesten, dierenartskosten, importkosten, BTW, administratiekosten, verzekering en onverwachte bijkomende kosten. Voor korte tripjes is er volgens Zoet echter wel een escape.
Wat en wanneer melden. In het I&R-systeem geeft u verschillende soorten meldingen door op mijn.rvo.nl. Als houder van een locatie moet u binnen 7 kalenderdagen een melding doorgeven. Klik op Paarden Aan- en afmelden om het programma te starten.
Voor 2- en zeker 3-paards trailers is eigenlijk een auto met 4wd ideaal, met een trekgewicht van minimaal 2000kg voor een 2 paards trailer. Grotere stations en MPV's mogen dit soms ook trekken, echter ook dan zult u in onverhard terrein al snel uw grens bereiken.
Ook met een B-rijbewijs is het toegestaan om met een paardentrailer te rijden. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. De toegestane maximum massa van de auto en de trailer mag niet meer bedragen dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen). Hier zit je al snel aan met een paardentrailer.
Dat wil zeggen dat het werkelijke gewicht van de beladen aanhangwagen niet meer dan 75% moet zijn van het werkelijke gewicht van de rijklare en eventueel beladen auto. Voor wat betreft de motor is een koppel (trekkracht) vanaf zo'n 230 Nm en een vermogen van 150 pk of meer een aardige vuistregel.
Ga in de buurt zitten terwijl je paard ronddwaalt of met andere paarden contact maakt, en laat hem wennen aan jouw aanwezigheid. Je kunt ook een vrij goed beeld krijgen van waarom je paard zich zo gedraagt, door naar hem te kijken en tijd met hem door te brengen. Breng elke dag tijd met je paard door.
Praat rustig en doelbewust tegen je paard. Aai en verzorg hem rustig, maar laat hem jou niet respectloos behandelen. Als hij tegen je aan wrijft, dan toont dit dat hij ofwel houdt van wat je doet, of dat hij je uit zijn ruimte duwt, verwissel ze dus niet. Laat je paard niet merken dat je bang voor hem bent.
Grondwerk zorgt ervoor dat het paard gehoorzaam en gemotiveerd met de ruiter meewerkt. Het paard leert om te luisteren naar de hulpen en ontwikkelt de juiste spieren. Zo wordt het paard voorbereid op het longeren, werk aan de hand en het rijden en het rechtrichten in vrijheid.
Een goede vachtverzorging volstaat al met het dagelijks poetsen van jouw paard met een rosborstel om zo al het vuil en zand te verwijderen. Het afspoelen in de warmere periodes van het jaar van jouw paard kan geen kwaad.
Het is belangrijk dat het wassen/afspuiten op de goede manier gebeurt. Als het water te koud is dan kun je het weefsel namelijk beschadigen. Daarbij moet de waterstraal zacht zijn en een koele tot lauwe temperatuur hebben. Begin altijd bij de benen, omdat deze het verst van het hart af zijn.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Met een aanhanger voor 1,5 paard schaft u een geremde tandemas trailer aan waarvan het totaalgewicht bij de meeste merken 1600 kg bedraagt. Algemeen gezien liggen de laadvermogens tussen 830 en 950 kg. De Proline Chamonix weegt met 1500 kg minder zwaar en heeft een capaciteit van 800 kg.