De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Een ventilator kan zorgen voor spierpijn en kramp
Als je de ventilator 's nachts aanzet, kan het goed zijn dat je stijf en met spierpijn wakker wordt. Volgens The Sleep Advisor komt dat omdat de geconcentreerde koude lucht spanning zet op je spieren, waardoor je kramp krijgt.
De luchtstroom die door ventilatie op gang komt, kan bovendien ook makkelijker stof en pollen verspreiden. Dit kan zorgen voor hooikoorts en andere klachten die lijken op verkoudheidsklachten, als je hier allergisch voor bent. Zo kan je gaan niezen en jeukende ogen krijgen.
Ja, het is over het algemeen veilig om een ventilator de hele nacht aan te laten staan. Ventilatoren zijn ontworpen om continu te werken en hebben meestal een lange levensduur.
Vermijd tocht
Zorg ervoor dat je kindje niet op de tocht ligt. Denk aan wind door open ramen en deuren, een ventilator of airco. Dit is niet goed voor je baby. Heb je een airco, volg de gebruiksaanwijzing en zet hem maar een paar graden kouder dan de buitentemperatuur.
Helpt een ventilator tegen warmte? Veel mensen vinden een ventilator in de slaapkamer bij hoge temperaturen, die met buitentemperatuur mee omhoog gaat, erg prettig. Zo'n briesje bij warmte is erg welkom natuurlijk. Een ventilator wordt dan ook vaak ervaren als verkoelend, maar feitelijk is dat het niet.
Naast de kleding van je baby aanpassen, kan je hem laten afkoelen door met een natte hydrofiele luier of washandje over zijn gezicht en nek te gaan. Je kan hem ook in bad doen. Kies dan wel voor lauwwarm water, zodat hij niet te snel afkoelt.
Volgens het gespecialiseerde platform Milieu Centraal verbruikt de gemiddelde ventilator 0,05 kWh per uur.
De hele nacht een ventilator aan laten staan is namelijk slecht voor je gezondheid. Het apparaat verspreidt namelijk niet alleen koude lucht. Ook stof en pollen worden door een ventilator door je kamer heen geblazen. Zeker als je last hebt van hooikoorts, astma of allergieën is dit bijzonder slecht voor je.
Ventilator verbruikt nauwelijks stroom
Een ventilator verbruikt veel minder stroom dan een airco. Als je hem 110 uur gebruikt, kost dat 5,5 kWh aan stroom. Ter vergelijking: een mobiele airco die 110 uur aanstaat, verbruikt in een jaar 110 kWh. Dat is 20 keer zo veel.
Ventilatoren circuleren niet alleen lucht, maar ook stof, huismijt, sporen, pollen en andere allergenen in de kamer. Het inademen van deze allergenen kan reacties uitlokken zoals overmatig niezen, loopneus, tranende ogen, jeukende keel en ademhalingsmoeilijkheden.
Een ventilator produceert namelijk droge lucht, waardoor je keel en huid kunnen uitdrogen. Hierdoor kunnen ook je ogen geïrriteerd raken. Dat is irritant, zeker voor mensen met lenzen. De constante stroom droge lucht kan ook je neusholtes uitdrogen, waardoor je sinussen worden aangetast.
Doordat patiënten langdurig mechanisch geventileerd worden, kunnen bacteriën zich verzamelen en zich verspreiden in de luchtwegen, waardoor een ernstige pneumonie kan ontstaan. Vele verdedigingsmechanismen verdwijnen vanaf het moment dat een patiënt geïntubeerd wordt, waardoor het risico verhoogt.
Vervuilde lucht in combinatie met slechte ventilatie veroorzaakt een droge keel en ogen, concentratiestoornissen, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid, slechte nachtrust, sufheid, duizeligheid.
Een ventilator geeft geen koude lucht waardoor we verkoelen maar een ventilator versnelt de lucht alleen maar. Als je de ventilator dan op je lichaam richt komt die versnelde luchtstroom langs je huid en daardoor verdampt je zweet sneller waardoor je afkoelt.
Ook kan het constante geblaas zorgen voor hoofdpijn en kan het je sinussen aantasten. “In extreme gevallen kan dit ertoe leiden dat je lichaam overmatig slijm gaat aanmaken om die droogte te compenseren”, legt de slaapexpert uit. “Dat kan resulteren in een verstopt gevoel en hoofdpijn.” Dat is niet het enige.
Hoogte: Plaats de ventilator op een hoogte waarop de luchtstroom de mensen in de kamer bereikt. Een ideale hoogte is meestal op tafelhoogte of iets hoger. Hierdoor kan de luchtstroom zich beter verspreiden en zorgt het voor een aangename verkoeling.
Waar je dat blazende ding dan neer moet zetten? Je doet er goed aan om de ventilator in de deuropening te plaatsen. Dat klinkt misschien al onlogisch, maar het wordt nóg gekker. Je kunt 'm namelijk het beste met de achterkant naar je toe zetten; zodat-ie naar de gang blaast, dus.
Een airco in de slaapkamer kan geen kwaad, zolang je deze goed gebruikt. Wij hebben een paar tips voor je verzameld om de airco slim te gebruiken: Richt de koude lucht nooit direct naar je lichaam. De tocht kan ervoor zorgen dat je last krijgt van spieren of gewrichten.
Wie een ventilator gebruikt, is omgerekend per uur zo'n 2 tot 3 eurocent kwijt. Op een hele nacht (van 8 uur) loopt dat maar weinig op in de kosten: rond de 20 eurocent ben je per nacht kwijt voor het verbruik van één ventilator.
Over het algemeen is een ventilator goedkoper in aanschaf en gebruik dan een airconditioner.
Kosten airconditioning per uur
Uitgaande van een slaapkamer van 16m2, verbruikt een airconditioning gemiddeld 0,75 KW per uur aan stroom (0,75 kWh). 1 kWh kost € 0,185. Wanneer u één uur de airco aan heeft staan, dan kost dit 0,75 x 0,185 = € 0,13875, afgerond 14 cent per uur.
Een zuigeling die zweet heeft het te warm. Zweten, snelle ademhaling en rusteloosheid zijn de eerste tekenen van oververhitting. Hou daarom het hoofdje, en vooral het gezicht, vrij. Want een zuigeling regelt gedurende zijn eerste levensjaar zijn temperatuur voornamelijk via het hoofdje.
Wanneer weet je dat een kind het (te) warm heeft? Klachten die kunnen opspelen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, sneller ademen en benauwdheid. Wees extra alert op uitdroging bij kinderen bij: Overvloedig zweten.
Kinderen die last hebben van de hitte zijn sneller moe, klagen over hoofdpijn en krijgen concentratieproblemen.Soms gaan ze sneller ademen en lijken ze benauwd. In ernstige situaties kan het lichaam uitdrogen.