Maar ook vast frituurvet, jus of bakolie is geschikt om te recyclen. Laat vast frituurvet afkoelen tot ongeveer 100 graden en giet het in een plastic fles die afgesloten kan worden. Alle soorten (eetbaar) vet kunt u inleveren! Koop vloeibare vetten, omdat die het makkelijkst te verwerken zijn tot biobrandstof.
Giet het afgekoelde frituurvet terug in de originele verpakking of in een lege plastic fles. Is er geen inzamelpunt in de buurt? Dan kun je het ook weggooien bij het restafval. Doe het dan in een afsluitbare verpakking, zoals een melkpak of plastic fles met schroefdop, want olie en vetten vervuilen de afvalbak.
Particulieren mogen kleine hoeveelheden oude olie naar een recyclagepark of de gemeentelijke milieustraat brengen. Als bedrijf zijn de regels wat strenger. Bedrijven moeten hun oude olie laten afvoeren door een erkend inzamelaar. Renewi is zo'n erkend inzamelaar en kan dan ook uw afvalolie ophalen.
Vet hoor je (na afkoelen) op te vangen in een afsluitbare verpakking. Bij een volle verpakking kun je het frituurvet inleveren bij een van de inzamelpunten in Nederland. Dit kan bij verschillende supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten. Hier wordt frituurvet en bakolie gerecycled tot biobrandstof.
Door het frituren, etensresten, hoge temperaturen en herhaald gebruik wordt het rookpunt van de olie steeds lager. Dit leidt er uiteindelijk toe dat de olie vies wordt, waardoor het bereide voedsel niet meer lekker smaakt. Wij adviseren de olie na 5-8 keer te verversen.
Als de frituurolie 5 tot 7 keer is gebruikt, is het advies de olie te vervangen. Dat geldt ook als er een sterke geur of smaak aan zit, het donker of stroperig wordt en gaat walmen of schuimen.
Je olie of vet is nog vers als het een mooie heldere kleur heeft. Hoe donkerder het wordt, hoe meer het aan verversing toe is. Je kunt ook op de volgende signalen letten: De olie of het frituurvet wordt stroperig.
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen.Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
Gooi gewoon nooit olie, boter of andere vettigheid in je gootsteen. Veeg restjes in de pan af met keukenpapier en gooi het in de prullenbak. Vang frituurvet en grote hoeveelheden olie op in een fles, bak of zak. Deze gooi je uiteindelijk ook bij het grofvuil.
Dit is slecht voor het milieu en zorgt voor verstoppingen. Spoel nooit je oude (frituur)vet of olie door de gootsteen weg. De olie en vetten veroorzaken zowel verstoppingen in de afvoer als in het riool van het rioleringsstelsel.
Breng het frituurvet of de olie met verpakking naar het afvalaanbiedstation of kijk op de website www.frituurvetrecyclehet.nl/waar-inleveren/ voor een inzamelpunt bij jou in de buurt. Je herkent de inzamelpunten aan de gele container of aan een speciaal inzamelmeubel.
Bij steeds meer supermarkten, scholen, sportclubs en milieustraten kunt u gebruikt frituurvet of bakolie inleveren voor recycling. Kijk op de kaart voor een inzamelpunt bij u in de buurt. Meer weten over het inleveren van frituurvet en bakolie? Bekijk dan ook de meest gestelde vragen.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
In de winkel is er een inzamelautomaat voor plastic flesjes en blikjes en een inzamelpunt voor kauwgom. Ook kunnen klanten hun afgedankte batterijen, cartridges, frituurvet, lampen en telefoons in de winkel inleveren.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Restjes olie of vet kun je met een vel keukenpapier uit de pan vegen. Als je dat met ongekleurd en onbedrukt keukenpapier doet, mag het papier met vet en al in de gft-bak.
Voorkom putlucht uit je gootsteen
Een restje rauw ei. Of vet uit de koekenpan. Geen goed idee.
Dunne zuivelresten (zoals melk) kun je, om viezigheid te voorkomen, beter door de gootsteen spoelen. Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas.
Koffiedik
Overigens wordt er wel eens aangeraden om juist koffiedik door je gootsteen te spoelen, omdat het vetresten in de afvoer juist zou oplossen. Dit is echter een fabeltje.
Zowel soda als azijn zijn sterke natuurlijke middelen. De beste keuze is dus om ze samen in te zetten om een verstopping in uw afvoer of toilet te verhelpen.
Na 1 jaar verliest de olijfolie namelijk aan smaak en gaat de kwaliteit snel achteruit. Je kunt controleren of je olijfolie nog goed is, door te kijken, ruiken en proeven. Als de olijfolie ranzig is of sterk of zuur ruikt, dan kun je de fles het best weggooien.
Gebruik je vast frituurvet, zet dan de frituurpan (héél) even aan (een halve minuut is vaak al voldoende). Hierdoor komt het blok vet lost van de pan en kun je het zo uit de pan halen. Veeg daarna de frituurpan aan de binnenkant schoon met behulp van wat keukenpapier of toiletpapier.
Wanneer bij het verantwoord frituren gezondheid belangrijk is dan is ons advies om gebruik te maken van zonnebloemolie. Zonnebloemolie bevat veel onverzadigde vetzuren en is daardoor net als vloeibaar frituurvet beter voor de gezondheid. Deze onverzadigde vetzuren verlagen het cholesterolgehalte.
Het is niet alleen gezonder, maar ook een stuk makkelijker bijvoorbeeld bij het vervangen van het vet. Aanbevolen wordt te frituren op 175° C voor een goudgeel resultaat en na 5-7 bakbeurten het vet te verversen.