Ook in de kas kun je de planten in potten houden, maar ze groeien ook prima in de grond. Geef paprikaplanten bij het uitplanten (of 4 weken na het oppotten) wat organische moestuinvoeding en herhaal dat in juli. Geef niet teveel voeding want dat zorgt voor veel groei en blad maar weinig paprika's.
Paprika bemesten
Of ze nu in een pot of in de volle grond is aangeplant - een paprikaplant heeft extra voedingsstoffen nodig om zoveel mogelijk vruchten te kunnen ontwikkelen. De paprika behoort tot de gulzige planten en heeft daarom veel meststof nodig.
Een organische bemesting werkt het beste bij de teelt van paprika. Gebruik hierbij rijpe compost en verteerde stalmest.
Een paprikaplant heeft heel veel water nodig om zijn vruchten te kunnen vormen. Vooral in de zomermaanden kan het gebeuren dat de potgrond sneller uitdroogt.
Paprika groeit het best bij een gemiddelde dagtemperatuur van 25°C. 's Nachts mag de temperatuur niet onder de 16°C komen. De paprika heeft tussen de veertien en zestien uur licht per dag nodig. De plant groeit het best bij een relatieve vochtigheid (RV) van 70%. In een kweektent ligt de RV meestal tussen de 40 en 50%.
Geef paprikaplanten bij het uitplanten (of 4 weken na het oppotten) wat organische moestuinvoeding en herhaal dat in juli. Geef niet teveel voeding want dat zorgt voor veel groei en blad maar weinig paprika's.
Hierdoor zou je denken dat het gaat over een eenjarige plant. Echter dit klopt niet. Alle peper -en paprikaplanten zijn meerjarige planten. Echter in ons klimaat worden ze meestal gehouden als een eenjarige plant.
Ook bij paprika zaaien kun je rekening houden met slechte buren: zaai je paprika niet naast knolsoorten, bonen of knolvenkel. Slechte buren zitten elkaar in de weg, en zorgen ervoor dat je groenten minder goed kunnen groeien.
Paprika's houden van warmte, dus het belangrijkste is om tijdens de kiemperiode voor een constante hoge temperatuur te zorgen. Bij 20 tot 22 graden duurt de kieming ongeveer 3 weken. Onder de 18 graden staan pepers en paprika's stil en wachten op warmere tijden om weer verder te kiemen of te groeien.
Maar welke groenten hebben dan wel extra voedingsstoffen nodig? Dat zijn onder andere: bonen, druiven, kool- en bladgewassen, tomaten, courgette, aardbeien, pompoen, komkommer, prei en paprika kunnen wel wat extra's gebruiken. Één van de belangrijkste voedingsstoffen die je kunt aanvullen is kalk.
Een lichte plaats, maar in de schaduw van direct zonlicht, wordt aanbevolen voor de teelt. Sterke zon kan bladeren onder glas verbranden. Buiten daarentegen genieten paprikaplanten van de zon. Een goed doorlatende, voedzame grond met voldoende vocht en een middelhoog voedingsgehalte is geschikt als substraat.
Paprika- en peperplanten toppen
Op deze manier zie je binnen een week in de okseltjes van de bladeren nieuwe scheuten ontstaan. Hierdoor wordt het een vollere plant en krijg je meer bloemen en meer oogst. Paprika's en pepers groeien bij mij in de open lucht en dat gaat prima.
Allergie of gevoeligheid
Als je na het eten van bijvoorbeeld paprika of tomaat last krijgt van buikpijn, eczeem, slapeloosheid, reumatische klachten, ademhalingsproblemen of een ruwe tong, kan dat betekenen dat je allergisch bent voor één of meerdere stoffen die voorkomen in nachtschade.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten.
Snoei de planten liever niet, verwijder alleen lelijke/dode bladeren/takjes. Geef minimaal water en zet ze in een raamkozijn bij maximaal 10 tot 12 graden. Na de winter snoei je de planten in maart terug, geef ze voeding en meer water, en zet ze warmer tot ze in mei weer naar buiten kunnen.
Paprika zaaien
De beste periode om dit te doen is vanaf eind februari tot mei. Bedek de zaden voorzichtig met wat aarde, niet meer dan 1 cm. dik. Dus niet dieper dan 1 cm.
De paprikaplant is eigenlijk struikachtige plant die houdt van ongeveer 25 graden. Aangezien in ons klimaat de teelt ongeschikt is voor buitenteelt, vindt de productie plaats in kassen. In de volle grond wordt de plant circa 1 meter hoog, in de kassen tot 4,5 meter.
Je hoeft niet ieder jaar te zaaien om paprika's en pepers te kunnen oogsten, je kunt de planten namelijk laten overwinteren.
De oogst vindt bij een buitenteelt plaats in september en oktober. In de (ongestookte) kas kun je de eerste vruchten in de meeste gevallen vanaf halverwege juli oogsten. Oogst paprika's door ze voorzichtig van de plant te breken en de vrucht omhoog langs de stengel te buigen.
De meeste onrijpe kleuren kunnen (afhankelijk van de genetica) vrijwel alle rijpe kleuren krijgen als de vrucht rijp wordt! Er zijn uitzonderingen. Wit kan bijvoorbeeld geen bruin of groen worden. En sommige paprika's krijgen een andere kleur als je deze verhit, een paarse paprika wordt na het verhitten namelijk groen!
In december en januari worden de paprikaplanten geplant. In een aantal maanden tijd groeien hier stengels met paprika's aan. Begin maart tot en met eind november kunnen paprika's worden geoogst. De gekleurde paprika's verschillen ook in smaak met elkaar.
Hoe langer de paprika rijpt, hoe roder de kleur wordt. Paprika's rijpen van groen naar geel, van geel naar oranje en van oranje naar rood. Wanneer de paprika geoogst is, verandert de kleur niet verder. Omdat rode paprika's het meeste tijd krijgen om te rijpen, zijn ze het zoetst van smaak.
Zoete puntpaprika planten behoren net als tomaten, aubergines en aardappelen tot de nachtschade familie. Paprikaplanten kunnen niet tegen vorst en zijn dus niet winterhard. Het is wel mogelijk om de plant binnen te overwinteren bijvoorbeeld in de vensterbank.
Pepers en paprika's zijn in principe meerjarig. Je kunt planten in pot in de herfst binnen zetten, om de laatste vruchten in huis te laten rijpen of om te proberen de planten vorstvrij te overwinteren (wat overigens niet heel makkelijk is want ze zijn gevoelig voor luis, spint, botrytis, etc.