Bij stoffen zoals nylon, acryl en fleece bouwt de lading van statische elektriciteit zich gemakkelijker op dan bij katoen of linnen. Dat heeft te maken met de materiaal-eigenschappen van die stoffen. Zo geven schoenen met rubberzolen een veel grotere kans op schokjes dan schoenen met leren zolen.
Plastic folie is van zichzelf een isolator. Oftewel de negatieve lading op de folie blijft aan de oppervlak zitten. Een ophoping van deze deeltjes kan tot duizenden Volt leiden. Wanneer deze deeltjes dan ook de kans krijgen om zich te ontladen, zullen ze dat zeker doen.
Water. Naast haarlak en antistatische spray, kan je ook gebruik maken van water. Vul een plantenspuit met water en spray vervolgens elk plekje in waar je voelt dat je kleding aan je lichaam plakt. Je hoeft zeker niet te veel te gebruiken en zodra het water is opgedroogd zal de stof niet meer statisch zijn.
Viscose blijft koel aanvoelen op de huid en de stoffen zijn vaak net iets dunner dan katoen. Het is de perfecte stof voor zwierige (zomerse) kleding. De stof valt soepel en wappert in de wind, maar is niet statisch!
Folie kun je antistatisch maken door in het productieproces diverse ionisatiebalken te monteren die de eventuele opbouw van statische elektriciteit in de folie neutraliseren. KIVO Plastic Verpakkingen maakt hier ook gebruik van. Deze balken worden frequent onderhouden om de werking te garanderen.
Voorwerpen die van kunststof zijn vervaardigd en die contact maken, kunnen licht statisch opgeladen worden. De wrijving, hoe miniem ook, zorgt ervoor dat de voorwerpen elektrostatisch geladen worden. Zo ontstaat er een statische spanning die voor problemen kan zorgen.
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Zijde laadt zich nauwelijks statisch op. Zijde kan veel vocht opnemen (tot 40%) zonder dat de stof vochtig aanvoelt.
In de kledingindustrie wordt polyester vaak gecombineerd met andere (natuurlijke) vezels. Stoffen waarin polyester is gebruikt zijn glad, licht, duurzaam en voelen zacht aan. Het materiaal is vormvast, kreukt bijna niet, behoudt zijn kleur goed en gaat lang mee maar het materiaal heeft niet alleen maar voordelen!
Statische elektriciteit ontstaat wanneer isolerende materialen in contact komen met elkaar. Als jij bijvoorbeeld de hele dag op je bureaustoel zit te schuiven, ontstaat er wrijving tussen de stof van je broek en de stof van je stoel. Hierdoor word je elektrisch geladen.
Wol en polyester, zijn twee voorbeelden van stoffen waarbij staticiteit vaker voorkomt. Draag linnen of katoen als je statische kleding wilt vermijden. Ook het dragen van schoenen met een lederen zool helpt.
Als de stroom hoger is kunnen er brandwonden ontstaan en als de stroom via het hart loopt bestaat het risico op elektrocutie. Een elektrische schok kan door statische elektriciteit of dynamische elektriciteit worden veroorzaakt.
Statische ontlading via elektronica kan worden voorkomen door de statische elektriciteit af te voeren naar aarde. Bij ontwikkeling, productie en onderhoud van elektronica gebruikt men onder andere geaarde polsbanden, licht geleidend schoeisel, kleding en zitmeubilair.
Voorkom statische lading
De kunststof reinigen kan daarom bij voorkeur met een speciale reinigingsmiddel, zoals Burnus antistatische reiniger. Hiermee voorkom je statische lading als je plexiglas schoonmaakt.
Antistatische schoenen zorgen ervoor dat de statische elektriciteit die je opbouwt je lichaam kan verlaten via je schoenen. Alle werkschoenen van Redbrick die in de veiligheidsklasse S3 vallen, zijn antistatisch.
Statische kleding door de droger
Synthetische kledingstukken kunnen statisch uit de droger komen, waardoor je de hele dag “knettert”. Daarom is het veel beter om synthetische kleding op de waslijn te hangen. Dit is niet alleen beter voor de kleding, maar het voorkomt ook het statisch worden.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.