Zet de koker in het kitpistool. Snij de spuitmond schuin af en maak de opening ongeveer even breed als de te kitten naad. Houdt de kitspuit rechtop, spuit de kit tussen de tape en zorg dat de laag overal ongeveer even dik is. Strijk de kit glad met uw vinger (gedoopt in wat zeepsop) of met een kitlepel.
Het afkitten van muurprofielen doe je altijd aan de buitenzijde van de douchecabine zodat eventueel spatwater uit de stijlen naar binnen kan lopen, en afgevoerd kan worden. Op deze manier voorkom je schimmelvorming in je douchecabine.
Zelfs al heb je al veel ervaring met het kitten van kieren en scheuren in je huis, dan heb je daarvoor waarschijnlijk acrylaatkit gebruikt. Maar voor het afkitten van een douchebak gebruik je sanitairkit, en dat is een héél ander beestje… Laat je niet uit het veld slaan.
Nieuwe Kitlaag klaar voor gebruik
Na 10 minuten ontstaat er een huidje op de kitlaag, maar pas na minimaal 2 uur is de kitlaag bestendig tegen water en kan je dus gaan douchen. Afhankelijk van de dikte van de voeg duurt het nog even voordat de kitrand volledig is uitgehard (4mm per 24 uur).
Siliconenkit. Deze kit wordt wel eens verward met sanitairkit, maar is meer geschikt voor de drogere ruimtes. De kit is minder elastisch dan sanitairkit. Kijk op de verpakking of de kit overschilderbaar is.
Als je geconstateerd hebt dat een kitrand aan vervanging toe is, moet de oude kitvoeg verwijderd worden. Snijd deze met een scherp mes zo volledig mogelijk weg. Trek hierbij lichtjes aan de uiteinden van de oude kitrand. Vaak komt deze al los als deze verwijderd moet worden.
Op sommige kunststoffen ondergronden, zoals acryl, plexiglas (perspex) en polycarbonaat, kan zuurhoudende kit niet goed hechten. Op dergelijke ondergronden kan je beter een zuurvrije kit gebruiken, want die hechten wel goed op deze materialen.
Factoren die de droogtijd beïnvloeden zijn onder meer het type kit, de te bewerken ondergrond, de dikte van de kitlaag, de omgevingstemperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Gemiddeld duurt het bij de meeste kitsoorten toch wel 4 tot 12 uur voor de eerste 2 millimeter van de kitlaag is uitgehard.
Als uw douchecabine is geïnstalleerd, moet die nog worden afgekit. Heel belangrijk, want dat zorgt ervoor dat uw douchecabine straks waterdicht is. Voor deze klus gebruikt u siliconenkit voor sanitair want die is speciaal ontwikkeld voor toepassingen in de badkamer.
Siliconenkit Glas is bij uitstek geschikt!
Siliconenkit is een zeer elastisch materiaal. Het hecht zeer goed op vrijwel alle gladde oppervlakken. De elasticiteit voorkomt scheuren van de voegen door beweging van de ondergrond. Bovendien is het enorm water-, schimmel- en verouderingsbestendig.
Tip: als u de muurprofielen van uw douchecabine af gaat kitten, kies dan altijd voor de buitenzijden. Het voorkomt namelijk schimmelvorming.
Zodra er een vakman gevraagd wordt hoe lang het duurt voordat de kit droog is geven ze vaak het antwoord: 24 uur. Globaal gezien klopt dit en is de kit droog na 24 uur.
De ondergrond voorbereiden
Schuur heel voorzichtig met een sponsje de ondergrond die je gaat kitten. Let ook hier op dat je geen krassen maakt. Ontvet het te behandelen oppervlak met ammonia of een ammonia vervanger zoals Universol en laat dit goed drogen.
Kit over kit aanbrengen is iets wat met enige regelmaat voorkomt. Dit is echter slechts een tijdelijke oplossing die in een later stadium voor problemen gaat zorgen. Onze kitters adviseren om altijd eerst de oude kitvoegen te verwijderen en deze vervolgens opnieuw aan te brengen.
Acrylaatkit droogt sneller dan siliconenkit en is overschilderbaar, deze kit is minder elastisch en waterweren dan siliconenkit. Voor in de badkamer kan je dus het best siliconenkit gebruiken, ook blijft deze vele male elastischer bij uitharding.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.
Dan is het hoog tijd om de kit te vervangen. Daar kun je een 'mannetje' voor laten komen. Maar die rekent al snel een uurloon en voorrijkosten, terwijl het werk makkelijk door jezelf is te doen: kitten kun je namelijk zelf! Iedereen kent ze wel: die loslatende kitranden in de keuken of badkamer.
Loodgieter.nl kan u van dienst zijn bij het aanbrengen of vervangen bij kleine stukjes kitwerk, zoals het afkitten van het toilet of een wasbak. Grote klussen, zoals het afdichten van kozijnen of complete badkamers laten wij liever over aan een ervaren professionele kitter.
Hoe vaak moet je kit vervangen? Goed aangebrachte, hoogwaardige kit gaat zo'n 5-7 jaar mee, maar het is ook afhankelijk van de ruimte en de omstandigheden. In vochtige ruimtes is kit eerder aan vervanging toe, zeker als de kit niet na elk gebruik wordt gedroogd.
Om goed af te kitten moet u een goede emmer met lauw water hebben. In het lauwe water spuit u een goede dosis Dreft, u weet wel ”afwas middel”. Afwasmiddel is een ontvetter, kit is heel plakkerig en bijna niet te bewerken als er geen ontvetter gebruikt word.
om overtollige / achtergebleven siliconenkit te verwijderen gebruik je de Zwaluw Sili-kill of een andere siliconenkit verwijderaar. Let op! Bij kwetsbare ondergronden een klein proefje zetten, dat om beschadigingen of vlekken op je ondergrond te voorkomen. Breng de Sili-Kill overvloedig aan op de resten siliconenkit.