In tegenstelling tot gewone azijn wordt balsamico niet uit alcohol bereid, maar uit most: het onvergiste sap van laat geoogste witte Trebbiano- en/of Lambruscodruiven. Balsamico is er in vele soorten en kwaliteiten. Hoe minder wijnazijn aan de most is toegevoegd en hoe langer de balsamico heeft gerijpt, hoe beter.
Een goede balsamico azijn herkennen
Het keurmerk D.O.P., staat voor Denominazione di Origine Protetta. Om dat keurmerk te verdienen, moeten naast het product zélf ook alle ingrediënten in het product lokaal zijn gemaakt en verpakt. Dat is dus ook de meest traditionele soort balsamico – en eigenlijk ook de beste.
Hoe kun je het vervangen? De smaak van balsamico is uniek, en moeilijk te vervangen. Als je het gebruikt om mee te koken of te marineren, dan kan je ook rodewijnazijn gebruiken. Als smaakmaker kun je uitwijken naar een sherry-azijn van goede kwaliteit, bijvoorbeeld PX-azijn.
Balsamico is een azijnsoort uit Italië, uit de streek Modena. Meestal bestaat het uit een hoeveelheid ingekookt sap (most) van trebbianodruiven, aangevuld met gewone azijn, dat een aantal jaar in houten vaten wordt gerijpt. De verhouding most en azijn bepaalt de kwaliteit.
Witte balsamico-azijn is eigenlijk een witte wijnazijn, waar druivenmost aan toegevoegd is. Het is een variant op de balsamico-azijn zoals je 'm kent: de donkere, stroperige azijn die veelal over salades wordt gedaan. Witte balsamico-azijn is juist zachter van smaak.
Appelcider azijn
Ja, ACA is voedzamer dan andere azijnsoorten, omdat het is gemaakt van appels, die rijk zijn aan voedingsstoffen.
Witte azijn: puur azijnzuur en is neutraal, iets scherp van smaak. Balsamicoazijn: intens zoetzure smaak van wisselende kwaliteit. Er is witte en rode balsamicoazijn. De rode smaakt iets zoeter.
In ongeopende staat is het in de regel ongeveer 3 jaar. De beperkte houdbaarheid is vaak te wijten aan verdikkingsmiddelen, toegevoegde suikers of andere chemische toevoegingen.
Het is gewone azijn, gekleurd en aangezoet met karamel. Échte balsamico heet Aceto Balsamico Tradizionale di Modena kortweg 'tradizionale'. Die mag alleen in flesjes van honderd milliliter worden verkocht, en kost dan tegen de vijftig euro: vijfhonderd euro per liter.
Balsamicoazijn kan niet alleen bij pittige, maar ook bij zoete gerechten gebruikt worden. Bij verse, gekookte of gegrilde groente, vis of vlees en in soepen en sauzen geeft het smaak. Balsamicoazijn op aardbeien of frambozen versterkt de smaak van deze vruchten. Ook wordt het soms in nagerechten gebruikt.
Veel mensen komen niet veel verder dan het sprenkelen van balsamicoazijn (aceto balsamico) over salades. Dat geeft je salade meteen iets extra's. Maar gebruik de zoete, aromatische smaak ook als accent over gegrilde groenten. En wat dacht je van een scheutje door de pastasaus, tomatensoep of gekarameliseerde ui.
Natuurazijn kunt u zowel gebruiken tijdens het schoonmaken als in de keuken. In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen.
Je kunt het namelijk voor van alles gebruiken, zoals vleesgerechten, vis, groenten, kaas, ijs en vers fruit. Misschien ten overvloede, maar Aceto Balsamico is gewoon 'puur' te gebruiken, je hoeft het dus niet te verhitten of iets dergelijks.
Aceto Balsamico is een gistingsazijn en wordt geproduceerd uit druiven. Bij de productie van balsamico-azijn wordt de suiker van de gekookte druivenmost omgezet in alcohol. Vervolgens zetten azijnbacteriën de alcohol om in azijnzuur (alcoholische gisting en oxidatie van azijn).
Aceto balsamico di Modena IGP
Een tweede benaming voor balsamicoazijn, waarvan de herkomst beschermd is, maar waarvoor de productie-eisen vele malen minder streng zijn. Het belangrijkste verschil zit 'm in de toevoeging van (wijn)azijn aan de most.
De smaak: een goede balsamico smaakt niet te schreeuwerig, maar is zacht van smaak. Zoet en zuur zijn goed in balans en dan op een subtielere manier dan de zoet-zure saus van de Chinees.
Gebruik en soorten balsamico azijn
Er is zowel een witte als een rode variant van Aceto Balsamico, die ook verschillen in hun zuurgraad. De rode is licht zoet van smaak en heeft een iets hogere zuurgraad dan witte. Het gaat goed samen met recepten voor saladedressings of rood vlees.
Mazzetti cremaceto is een cremige saus op basis van 55% balsamicoazijn.
Hoe moet je Balsamico Azijn bewaren? Ongeopende Balsamico Azijn kan op een donkere, koele plaats onbeperkt bewaard worden. Geopende Balsamico kan, bij voorkeur, op een donkere koele plaats langer dan een jaar bewaard worden. De Balsamico Azijn kan ook in de koelkast bewaard worden.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
Met wijnazijn kun je heel veel lekker maken, witte wijn azijn is vaak wat milder waar rode wijn azijn juist wat scherper is. Als je azijn kunt maken op basis van wijn, kun je dat ook op basis van bier. Dat noem je moutazijn. In Engeland wordt dit vaak gebruikt als dip voor bij de fish & chips (malt vinegar).
Welke azijn is het sterkst? Hoe hoger de concentratie azijnzuur, hoe sterker de werking van de oplossing. Schoonmaakazijn met 10% azijnzuur zal bijvoorbeeld méér en sneller aanslag kunnen oplossen dan schoonmaakazijn met slechts 5% azijnzuur.
Is balsamico azijn hetzelfde als rode wijnazijn? Nee! Balsamico-azijn en rode wijnazijn zijn verschillend. Rode wijnazijn wordt gemaakt van rode wijn en balsamicoazijn wordt gemaakt van druiven.