In welk land kun je dan het best vertoeven? Uit onderzoek blijkt dat landen als Nieuw Zeeland, IJsland, het Verenigd Koninkrijk, Tasmanië of Ierland zich daar het best voor lenen. En zoals je vast ziet hebben ze iets met elkaar gemeen: het zijn eilanden.
Portugal neemt toe in populariteit om een eigen zelfvoorzienende kolonie te beginnen. En in de 'Living off the grid NL'-facebook groepspagina (met zo'n 68.500 leden) zitten vooral Nederlanders die zelfvoorzienend leven in Zweden, Noorwegen, Italië, Frankrijk en Hongarije.
Dit is een belangrijke reden voor mensen om zich meer te verdiepen in het zelfvoorzienend leven. Als mensen voorzien in hun eigen voedsel voor hun gezin, dan scheelt dat een hoop brandstof, verpakkingsmateriaal en geld. Bovendien weet je wat je eet.
Bij een vegetarisch dieet dat net voldoende is om in leven te blijven, is is er in Nederland rond de 350 vierkante meter grond nodig om zelfvoorzienend te zijn. Hier is niet de oppervlakte van je huis meegerekend.
Maar ook met een veranderd voedselpatroon is ons land nog steeds niet zelfvoorzienend. Hoewel Nederland twee keer zoveel grond nodig heeft, is de landgebruikvoetafdruk lager dan de 0,65 hectare van de mondiale consument. Bovendien wordt de voetafdruk elk jaar een stukje kleiner.
Off-grid wonen in Nederland, kan dat? Om meteen maar antwoord te geven: ja, dat kan! Maar eenvoudig is het niet. Woningen mogen namelijk op dit moment niet gebouwd worden zonder aansluitingen.
Zelfvoorzienend leven wil zeggen dat u volledig zelf in uw levensonderhoud kunt voorzien, maar ook dat uw woning voorziet in uw energiebehoefte. De meeste mensen doen dat met duurzame energie van bijvoorbeeld zonnepanelen en windmolens. Een zelfvoorzienend huis vangt regenwater op of wint op een andere manier water.
In essentie verwijst off grid naar een systeem dat volledig energie-onafhankelijk is. Bij een tiny house wordt dit begrip wel eens uitgebreid en verwijst het naar een tiny house dat volledig zelfvoorzienend is (dus ook op vlak van water en soms zelfs voedsel etc).
Dit is de prijs exclusief grond. De grond kun je huren of kopen. Wat kost een tiny house van 50 m2? Tiny houses kosten tussen de 30.000 en 80.000 euro, waarbij grotere en luxere huizen duurder zijn.
Het IKEA tiny house kost ongeveer 60.000 euro.
Een tiny house dat met de juiste materialen is gebouwd en goed wordt onderhouden kan makkelijk tientallen jaren meegaan. Net als elk ander huis vraagt een tiny house om aandacht voor detail en goede kennis, zodat jij en je gezin er jaren van kunnen genieten.
Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.
Als u een bestaande woning heeft, is het mogelijk om deze energieneutraal te maken, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen op het dak, betere isolatie, driedubbel glas en misschien zelfs een warmtepomp. Soms worden ook speciale voorzetgevels gebruikt die om de oude woning heen worden geplaatst.
Je mag rekenen op een bedrag van 1700 euro per m2 voor een ecohuis. In totaal zal je daarom al snel 35.000 tot 50.000 meer kwijt zijn aan een woning die volledig duurzaam is. Natuurlijk hangt het prijskaartje af van vele factoren.
Alternatieve woonvormen als een camper, een tiny house, een containerwoning of een yurt zijn verkrijgbaar voor bedragen ruim onder de 50.000 euro. Deze woonopties zijn niet alleen goedkoper, maar staan ook meer in harmonie met de natuur, bieden meer mobiliteit en zijn milieuvriendelijker.
Bij TopParken zijn tiny houses te koop vanaf € 100.000 inclusief eigen koopkavel.
Het type accu bepaalt de capaciteit, het rendement en de prijs van het off grid accu. Een thuisbatterij kost gemiddeld € 5.000 – 10.000 (excl. btw en plaatsing). Een vakman geeft je advies op maat van jouw noden en zorgt voor een correcte plaatsing.
Gasvrij douchen en afwassen
Er zijn meerdere manieren om warm water in huis te hebben zonder gas te gebruiken. Met water uit een warmtepomp, zonneboilersysteem of directe elektrische verwarming kun je prima douchen of de afwas doen. Milieu Centraal geeft je tips voor warm water zonder gas.
Nieuwbouwwoningen moeten aan steeds strengere energienormen voldoen. Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.
Rekenvoorbeeld gemiddelde dagopbrengst zonnepanelen
Het vermogen van 10 zonnepanelen is 3650 Wp. De factor 0,85 is een goed gemiddelde voor daken in Nederland. De gemiddelde dagopbrengst van je zonnepanelen is dan: (3650 x 0,85) / 365 = 8,5 kWh.
De winter (maanden januari en februari) tellen voor zonnepanelen eigenlijk nauwelijks mee. Die zijn beide goed voor 3% van de totale jaaropbrengst. Een maand als juni is meestal goed voor 12% van de jaaropbrengst.
Hoeveel watt produceert een zonnepaneel? De meeste residentiële zonnepanelen die tegenwoordig op de markt zijn, hebben een vermogen van 250 W tot 400 W per uur per uur.
Op dit moment zijn er nog maar weinig plekken waar je in een tiny house mag wonen. Volgens Marjolein komt dat door de schaarste en de prijs van bouwgrond: “Het huren van (kleine) kavels waar je zelf een huisje op plaatst om in te wonen (i.p.v. recreëren) is nog relatief onbekend in Nederland.
Het stuk grond dat je wil kopen, moet een 'woonbestemming' hebben. Heeft het stuk grond dat niet, dan kan je altijd aankloppen bij de gemeente. Soms wijzigen ze het bestemmingsplan voor een stuk grond (vaak tijdelijk, voor bijvoorbeeld 15 jaar. Maar dan kan je wel een aantal jaar wonen op je droomlocatie :-)).