Omdat de stuclaag bestand moet zijn tegen de weersinvloeden, met name regen, gebruiken wij voor buiten stucwerk altijd kalk cement gebonden specie ook wel cementmortel genoemd.Dit is materiaal is namelijk bestand tegen water, dat is ook de reden dat het aangeraden wordt wanneer de badkamer gestuct wordt.
Stuc voor buiten moet waterdicht en vorstbestendig zijn. Plus sterk natuurlijk, zodat je niet bij de eerste de beste rondzwiepende tak een barst in het stucwerk krijgt. Voor buiten is daarom cementgedragen stuc nodig, ook wel cementmortel of vijvermortel genoemd.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.
Buitenmuur stucen (kosten)
Voor de gemiddelde kosten van het stucwerk van je buitenmuren kun je uitgaan van een bedrag tussen de € 25,- en € 75,- per vierkante meter. Arbeidsloon en materiaal zijn in dit geval inclusief. Let wel op: per project wil de uiteindelijke prijs nog wel eens afwijken.
Een groot nadeel van het stucen buiten is dat je precies de goede weersomstandigheden moet hebben. Voor een goede hechting van de stuclaag, moet de muur droog zijn. Een beetje motregen of te hoge luchtvochtigheid is al funest. Zon en te harde wind zorgen er juist voor dat de stuclaag te snel droogt.
Afhankelijk van de eindafwerking bestaat deze laag meestal uit een mengsel van kalk en zand. De dikte ligt tussen de 10 en 20 mm.
Vraag naar de voorwaarden! De garantie van stucwerk is voor binnenwerk 5 jaar en buitenwerk 3 jaar betreft de NOA voorwaarden. Dit geldt voor grote loszittende stukken of slecht hechtend stucwerk. Maar zeker ook voor het eventuele loslaten van het nieuw aangebrachte werk.
Bij regen, vorst en te veel zonlicht is het niet de moeite waard om de muren te stucen. Volgens de fabrikanten breng je de stucwerk het beste aan tussen de 5-25 graden Celsius.
Hoewel stucwerk een thermische weerstandswaarde heeft die laag is in vergelijking met isolatiemateriaal dat tussen uw muren is ingeklemd, heeft het een hogere waarde in vergelijking met andere gevelbekledingsmaterialen, zoals beton, steen, sommige bakstenen muren en tegels.
Stappenplan buitenmuur stucen
Strijk de designmortel met een speciale pleisterspaan op de muren. Grote gaten in de muur kun je niet in 1 keer vullen, maar breng zeker 2 of 3 lagen aan. Werk daarbij altijd nat in nat. Let wel op: als je gaat stuken, dan moet je het ook afmaken op 1 dag, anders hardt de designmortel uit.
In principe is er een ongeschreven regel dat stucwerk per dag 1 millimeter droogt. Als we de 5 millimeter laagdikte weer even als voorbeeld nemen zou het stucwerk dus 5 dagen droogtijd nodig hebben. Mits er overal een goede luchtcirculatie is.
Wanneer je een bakstenen buiten muur wilt stucen is het handig om deze eerst te repareren. Haal losse stukken baksteen eruit en vul deze op, repareer de scheuren in de muur, waardoor de muur weer heel is. Na het drogen van de voegen maak je de muur helemaal stofvrij en schoon met een harde stoffer.
Je kunt de buitenmuur schilderen door eerst eventueel mos en algen te verwijderen. Door de muur goed te reinigen leg je de basis om te gaan schilderen. Let daarbij ook goed op de voegen en herstel ze daar waar nodig. Zorg er vervolgens voor dat je de buitenmuur voorstrijkt, om de zuigende werking daarvan te beperken.
Knauf LP 221 is een minerale waterafstotende pleister, in de fabriek gemengd, en bestemd voor binnen en buiten.
Hoe werkt isoleren aan de buitenkant? Bij deze manier van buitengevelisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant tegen de muren 'geplakt'. Je huis wordt dus iets dikker. Vervolgens laat je dit afwerken met steenstrips, stucwerk, hout of gevelplaten.
Buitenstucwerk is doorgaans wit, maar kan dus ook in andere kleuren aangebracht worden indien u dat wenst. Wit blijft een standaardkleur en komt in de meeste gevallen voor. Het buitenstucwerk wordt toegepast op de gehele buitenmuur.
Door goed te ventileren en de juiste temperatuur van rond de 20 / 22 graden Celsius is het nieuwe stucwerk binnen 10 dagen gedroogd. In de meeste gevallen gaan wij als stukadoors uit van 1 mm per dag aan droging. Dus bij 1 cm stucwerk is dit 10 dagen. Mits er een goede luchtcirculatie is.
Roodband is niet geschikt voor buiten.
Weber Beamix Cementgebonden stucmortel lichtgrijs is dankzij de unieke samenstelling geschikt voor het stucen van metselwerk én cellenbeton in natte ruimtes en buiten. Je kunt dus met één bouwmateriaal alle muren stucen. Dat werkt makkelijk en tijdbesparend.
Stukadoren is een intensief beroep. Arbeid is duur, vandaar dat de m2-prijs voor kwalitatief goed stucwerk fors is. Een redelijke indicatie is dat een stukadoor gemiddeld 20-30 m2 per aan stucwerk zal produceren.
Bevatten de wanden veel gaten, wordt er over gipsplaten gestuct of bijvoorbeeld een muur van stenen met veel gaten en groeven. Wanneer het verkeerde voorbehandelingsmiddel gebruikt wordt op de muren kan het stucwerk na loop van tijd van de muur af vallen en dan ontstaat er een groot probleem.
Toch bestaat hoogwaardig stucwerk meestal uit drie lagen. De eerste laag bestaat uit een zogeheten voorstrijkmiddel dat direct op de ondergrond wordt aangebracht. Hier komt de tweede laag bovenop. Dit is de raaplaag, waarop vervolgens de afwerklaag wordt aangebracht.