Het is misschien geen verrassing om te horen dat Noord-Europa bovenaan de ranglijst staat wat betreft de SDG's, met Finland, Denemarken, Zweden, Noorwegen en Oostenrijk als de meest duurzame landen die het voortouw nemen in het creëren van een duurzamere wereld.
Elf lidstaten hebben hun doelstellingen voor de opwekking van hernieuwbare energie voor 2020 al gehaald. Zweden is koploper en wekt meer dan de helft (54,5 procent) van de energie op uit duurzame bronnen. Dat is ruim boven de doelstelling van 49 procent.
Duitsland is wereldtop als het gaat om milieuvriendelijkheid, schrijven de onderzoekers van Germanwatch uit Bonn. Hun ranglijst is gebaseerd op de uitstoot van broeikasgas CO2 en het milieubeleid van een land.
De nieuwste editie van Morningstar's Sustainability Atlas bevestigt het beeld dat Noord-Europese landen het best scoren op het gebied van ESG. Nederland gaat al voor het vierde jaar aan kop als duurzaamste land.
Nederland stond in 2012 op plaats 16 en België op plaats 24. In 2012 was de top 10 slechtste duurzame landen : 1) Irak, 2) Turkmenistan, 3) Oezbekistan, 4) Kazachstan, 5) Zuid-Afrika, 6) Yemen, 7) Koeweit, 8) India, 9) Bosnië en Herzegovina, 10) Libyan Arab Jamahiriya.
Zweden en Schotland zijn bij de schoonste landen. De Italiaanse Povlakte is een bijzonder donkere vlek: meer dan een derde van de bevolking is er blootgesteld aan luchtvervuiling die vier keer hoger ligt dan de WHO-norm.
Nummer 1 van Oceanië en nummer 7 van de wereld. Het dunbevolkte Nieuw-Zeeland is een paradijs voor de buitenmens, en het land zorgt goed voor haar omgeving. Nieuw-Zeeland scoort 84.9 punten op het gebied van natuurbehoud, waar haar buren en soortgelijke landen slechts 30 punten scoren.
De uitstoot van broeikasgassen is in Nederland relatief hoog.Nederland draagt 4,5 procent bij aan de EU-uitstoot. Een Nederlander zorgt voor 34 procent meer uitstoot dan een gemiddelde Europeaan. Slechts vier EU-landen doen het op dit punt slechter.
De 'duurzame stad' in Dubai doet het anders: golfkarretjes, zonnepanelen en bomen. De gemiddelde inwoner van Dubai gebruikt drie keer zoveel stroom als de gemiddelde Nederlander. Dat komt natuurlijk door de airco's die er dag en nacht aan staan. In de Sustainable City proberen ze het op een meer duurzame manier te doen ...
Met 7,4 procent van de energie uit hernieuwbare bronnen is Nederland hekkensluiter in Europa. Ons land scoort daarmee ver onder het Europese gemiddelde van 18 procent. Twaalf landen hebben de doelstelling voor 2020 al gehaald of overschreden, zoals Zweden, Estland en Bulgarije.
China droeg in 2022 met 29% het meeste bij. Daarna volgen de Verenigde Staten (11%), India (7,3%), EU (6,7%), Rusland (4,8%), Brazilië (2,4%), Indonesië (2,3%) en Japan (2,2%). Samen zijn deze landen goed voor 66% van alle uitstoot van broeikasgassen.
Finland: 90,68 %
Finland mag zich officieel het groenste land ter wereld noemen.
Malta, Cyprus en Luxemburg hebben het minste aantal natuurgebieden: alle drie minder dan honderd. Dit zijn, net als Nederland, kleine landen. Daarom is het interessanter om te kijken naar de oppervlakte die uit beschermde natuur bestaat.
In Europa staan in de top 3 beste landen om te wonen Zweden, Finland en Denemarken.
Zweden heeft een paar voordelen die het tot duurzaam land maken. Het is relatief dunbevolkt, met 10 miljoen mensen op 500.000 vierkante kilometer.Er is daardoor veel ruimte voor natuur en bos.Bos dat allemaal CO2 vastlegt terwijl het groeit.
21,8 procent hernieuwbare energie
Zweden had met 62,6 procent in 2021 verreweg het hoogste aandeel hernieuwbare-energiebronnen, vóór Finland met 43,1 procent en Letland met 42,1 procent. Binnen Europa scoren enkel IJsland met 85,8 procent en Noorwegen met 74,1 procent hoger.
Het kon uitgroeien tot een belangrijke doorvoerhaven op de handelsroute naar het westen, onder meer voor de vrijhandel in goud. Maar zijn echte rijkdom dankt Dubai aan de aardolie die in 1966 in de grond werd gevonden. Tegenwoordig wordt nog maar 5% van het geld in Dubai verdiend aan olie.
10 redenen om naar Dubai te reizen:
Het is extreem veilig voor de zon! Het eten is fantastisch en er zijn lekkernijen van over de hele wereld. Taxi's zijn goedkoop - een rit van 15 minuten kost ongeveer 40-50 kronen. De winkelcentra zijn enorm, in het weekend tot middernacht geopend en alle merken zijn er!
Drinkwater is afkomstig van ontzilt zeewater geproduceerd in een 12-tal elektriciteitscentrales, gespreid over de kustlijn van de Verenigde Arabische Emiraten.
De meest vervuilende industrieën, gemeten naar de impact op klimaatverandering, zijn de chemische en petrochemische industrie, ijzer en staal, cement, pulp en papier, en aluminium.
KLM, de nationale luchtvaartmaatschappij behoort tot de grootste vervuilers van Nederland. Het bedrijf vervoert jaarlijks 34 miljoen passagiers. Uit een studie van CE Delft blijkt dat KLM jaarlijks 8,6 Megaton CO2 uitstoot.
In Nederland stoot de landbouw volgens het RIVM al decennia de meeste stikstof uit, gevolgd door industrie en verkeer.
Vieste is een plaats in de Italiaanse regio Apulië, in de provincie Foggia. De van oorsprong Griekse plaats ligt op het oostelijkste puntje van het schiereiland Gargano. Het oude Vieste is gesitueerd op een smalle rotsrichel die de Adriatische Zee inpriemt.
In de top vijftig van de meest vervuilde landen staan alleen maar steden uit Zuid en oost Azië, verdeeld over slechts vier landen: India, Pakistan, Bangladesh en China. Het World Air Quality Report 2018 (pdf) richt zich op de hoeveelheid fijnere fractie van fijnstof (PM 2,5) in de lucht.
Groningen is de gezondste stad van Nederland. Twee jaar geleden stond Groningen ook al bovenaan. Onderaan de lijst staat Rotterdam. De onderzoekers van advies- en ingenieursorganisatie Arcadis doen die conclusie op basis van een inventarisatie van de gezondheid van 25 Nederlandse steden.