Het kitten mag sowieso niet jonger zijn dan 7 weken op het moment dat hij zijn moeder en nestgenoten verlaat. Dit is wettelijk zo bepaald. Houd er dus rekening mee dat jouw kitten minimaal 7 weken oud is wanneer je hem mee naar huis neemt.
Het socialisatie proces wat een kitten nodig heeft zal dan door de mens moeten worden gedaan die hier ervaring in hebben. Maar let wel laat de kittens tot zeker 6 weken bij hun moeder. In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat een kitten op een leeftijd van zeven weken van de moeder gescheiden mag worden.
Uit onderzoek blijkt verder dat kittens goed naar hun moeder kijken en zo gedrag overnemen. Kittens van een bange zwerfmoeder kopiëren bijvoorbeeld het angstige gedrag van hun moeder ten aanzien van mensen. Kittens leren bepaalde (behendigheids)taken ook alleen door naar hun moeder te kijken.
Vanuit dit oogpunt zou een kitten voor de 9 weken bij de moeder weg kunnen. Het is belangrijk dat een kitten genoeg sociale vaardigheden ontwikkeld, contact met andere kittens en met de moederpoes zijn hierbij belangrijk. Hierbij spelen verschillende vormen van spel een rol waaronder sociaal spel.
Voordat ze bij u kwam wonen, was uw kitten er al aan gewend om een paar uur alleen met haar moeder te zijn. Als ze jonger is dan vier maanden, dan mag ze niet voor meer dan een paar uur alleen worden gelaten. Jonge kittens zijn nog steeds kwetsbaar en moeten regelmatig gecheckt worden.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
Leg de mand van uw kitten op een gezellige, rustig plaats met een deken en zorg ervoor dat hij toegang heeft tot zijn water-, voer- en kattenbak. U kunt het slaappatroon van uw kitten bepalen door het licht uit te doen, maar in de eerste nacht kunt u een nachtlampje laten branden zodat hij kan wennen aan de omgeving.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Als je kitten alleen thuis is…
Zorg daarom voor een prikkelende omgeving waarin hij zich goed kan vermaken. Denk aan speeltjes, klim- en klautermogelijkheden en verstopplekjes. Zorg daarnaast altijd dat er voldoende eten en drinken aanwezig is en dat er een schone kattenbak klaarstaat.
Zorg dat je kitten eerst de nieuwe omgeving, de nieuwe gezinsleden en de kattenbak goed leert kennen en geef pas daarna steeds meer ruimte in huis. Soms is hier maar 24 uur voor nodig, maar dit kan afhankelijk van de leeftijd, de leefomgeving en de persoonlijkheid van de kitten ook gerust 2 weken duren.
Je wil niet dat je kitten aan meubels, gordijnen, broekspijpen, etc., gaat krabben en bijten. Zorg dan dus wel dat het iets heeft waar hij aan mag krabben! Een krabpaal mag daarom niet ontbreken. Veel krabpalen hebben ook al een lekkere mand om in te slapen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Het is wel aan te raden om kittens pas op de trap te laten lopen wanneer ze wat ouder zijn omdat de kans aanwezig is dat de kitten naar beneden kan vallen en zich bij de val kan bezeren.
Je kitten is eenzaam
Als een kitten constant huilt, is het mogelijk dat ze je aandacht zoeken of roepen op zoek naar een ander kitten of hun moeder, vooral als ze net zijn geadopteerd. Zorg ervoor dat je overdag voldoende tijd vrijmaakt om met je nieuwe kitten te spelen.
Wanneer een nieuw kitten veel miauwt, heeft het iets nodig van ons. Ze hebben onze hulp nodig in plaats van straf. Vaak heeft het miauwen van een kitten te maken met de eenzaamheid, heimwee en bepaalde behoeftes die een verhuizing met zich mee brengt.
De eerste vaccinatie kost €33,50 euro. Wilt u uw kat nog tegen andere ziektes extra vaccineren, dan kost dat in hetzelfde consult €23,00 euro extra per vaccinatie. De jaarlijkse vaccinatie beschermt uw kat tegen niesziekte en, indien nodig, tegen kattenziekte, rabies of bordetella.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Katten kunnen inderdaad best alleen thuis zijn. Helemaal als ze samen zijn. Wij werken beide ook fulltime, en de kat komt echt niks te kort. Ik vind dat een kat zeker kan, maar zou de eerste paar dagen (of een week) wel vrij nemen zodat jullie beide rustig kunnen wennen.
Katten laten bijvoorbeeld hun achterste zien als begroeting en laten hun oogjes toevallen als ze ons 'kusjes' willen geven. Wij echter gaan naar hen toe en kijken hen aan, want dat is nu eenmaal wat we doen: we trekken instinctief onze ogen open als we iets schattigs zien en willen dit graag aanraken en strelen.
Zijn binnenkatten zielig? We geven je gelijk antwoord: nee, je kat is niet zielig. Wel zijn er een aantal zaken waarop je wilt letten: Laat je kat als kitten al wennen aan het binnenleven als dit mogelijk is.
Je kat miauwt veel om aandacht te vragen
Dan hebben ze vrij snel in de gaten dat miauwen wat oplevert en wordt het aangeleerd gedrag. Je kat kan gaan miauwen uit verveling, hij wil dan aandacht van je of spelen. Er zijn katten die dan juist 's nachts veel miauwen.
Het kan allebei, 1 of 2 katten. Maar als je kat niet zo van andere katten houdt, is het verstandiger om haar alleen te laten en geen tweede kat in huis te halen. Katten uit hetzelfde nest kunnen wel goed samen, omdat ze van jongs af aan al aan elkaar gewend zijn.
Als je kat 's nachts miauwt zit er meestal een mentale oorzaak achter. Vaak lokken verveling, te weinig uitdaging of eenzaamheid dit gedrag uit. Maar ook lichamelijke klachten kunnen leiden tot nachtelijk gemiauw. Als je kat zich plots anders gedraagt, moet je naar de dierenarts om haar te laten onderzoeken.
Schep in ieder geval 1 x per dag plas en poep uit de bak. Katten gebruiken de bak meestal niet als deze vies is. Maak de kattenbak regelmatig (wekelijks) helemaal leeg om hem schoon te maken.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.