Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Volgens de onderzoekers zijn Singapore, Zuid-Korea en Italië de landen met het meeste kunstmatige licht. Canada en Australië hebben het minst te kampen met lichtvervuiling.
Stadskanaal donkerste gemeente en Delft de lichtste
Volgens het onderzoek is Delft de meest verlichte gemeente van Nederland en Stadskanaal de donkerste.
Het opgaande licht dat gemeten wordt door de satelliet komt met name van openbare verlichting en reclameverlichting. De stad met de meest lichtvervuiling is Delft. Gevolgd door Amsterdam op 2 en Rotterdam op 3.
De oorzaak is lichtvervuiling – vooral in stedelijk gebied, rondom glastuinbouw en op industrieterreinen. De grote hoeveelheid licht die daar aanwezig is, reikt tot in de hemel en maakt het 's nachts lastiger sterren te zien.
Schiermonnikoog is de donkerste plek van Nederland!
Hoe donkerder de hemel des te meer sterren er te zien zijn.
Het Nationaal Park Lauwersmeer (op de grens tussen Friesland en Groningen) en de Boschplaat op Terschelling zijn de enige Dark Sky Parken die Nederland telt. Dark Sky Parken zijn plekken waar echte duisternis nog mogelijk is door een gebrek aan buitenverlichting.
De aarde draait met een gekantelde as ten opzichte van de zon, en in de zomermaanden is de Noordpool naar de zon gericht. Daarom gaat de zon voor enkele weken niet onder boven de poolcirkel. In Noorwegen is Spitsbergen de plek waar de middernachtzon het langst te zien is.
Lichtververvuiling in en om de Noordoostpolder. Duidelijk zichtbaar is de invloed van de kassen van Luttelgeest, waardoor de lichtvervuiling van dit dorp die van veel grotere plaatsen als Meppel en Lelystad overtreft.
Licht kun je maken met een lamp of een kaars, maar de grootste lamp is de zon.
Daarop kun je zien hoe verlicht Nederland was in 2018. De hoeveelheid verspreid licht is uitgedrukt in 10-10 Watt per vierkante centimeter per steradiaal (ruimtehoek). Je ziet dat er in Nederland in 2018 meer licht wordt uitstoten dan in buurlanden Duitsland en Frankrijk.
Voordat wat voor soort lamp uitgevonden werd, was dat de manier om een binnenruimte te verlichten. Met fakkels of toortsen al dan niet vastgezet in de grond of aan de muur. De eerste lamp, de olielamp, is zo'n 12.000 tot 15.000 jaar oud en werd door de Egyptenaren uitgevonden.
In Friesland heb je twee erkende Dark Sky Parken: Nationaal Park Lauwersmeer en op de Waddeneilanden, de Boschplaat op Terschelling. Dit laatste gebied was het eerste Nederlandse Dark Sky Park, gevolgd door Nationaal Park Lauwersmeer , sinds 2016 erkend als 'donker'. Hier zijn de nachten nog echt donker!
Lichtvervuiling is de aanwezigheid van overmatig kunstlicht tijdens de nacht. Het komt het meest voor in grote steden waar het wordt geproduceerd door straatlantaarns, reclameborden, winkelcentra en buitenverlichting van gebouwen.
Dark Sky Park Lauwersmeer is één van de donkerste plekken op aarde. Nergens anders in Nederland is de duisternis zo donker en de stilte zo stil. Hier kun je in alle rust een nachtelijke wandeling maken met de boswachter, de nachtdieren horen ontwaken en sterren tellen tot je de tel kwijtraakt.
Lichtvervuiling is de gloed of schittering in de nachtelijke hemel door kunstlicht die we allemaal wel eens hebben gezien. De belangrijkste oorzaak van lichtvervuiling is het slecht functioneren van kunstlicht.
Lauwersmeer in het noorden van Nederland
Het Lauwersmeer, gelegen op de grens van Groningen en Friesland, is een geweldige plek om de sterren te bekijken. Met een donkere hemel en weinig lichtvervuiling is dit een paradijs voor sterrenkijkers.
De middernachtzon is een natuurlijk fenomeen waarbij de zon om middernacht boven de horizon staat, en dus ook gedurende de rest van de dag en nacht. Dit fenomeen komt jaarlijks tijdens een bepaalde periode in gebieden rond en vooral ten noorden van de noordpoolcirkel voor, zoals Noord-IJsland en Noord-Scandinavië.
24 uur daglicht in unieke landen en regio's
Stel je voor, een plek waar de zon nooit ondergaat, waar dag en nacht samensmelten! De middernachtzon is te zien in verschillende landen en regio's over de hele wereld, maar de beste landen om het fenomeen te ervaren zijn Noorwegen, Zweden, Finland en IJsland.
In landen als Spanje of Italië duurt de schemering daardoor bijvoorbeeld aanzienlijk korter dan in verder van de evenaar gelegen landen als Nederland en België. Het wordt zodoende in landen dichter bij de evenaar 's avonds na zonsondergang veel sneller donker.
“Elke generatie kan steeds minder sterren zien. Dat komt omdat Nederland één van de meest verlichte landen van Europa is. Dat zie je duidelijk op de kaart van NASA. We doen van alles om de kwaliteit van ons water, onze natuurgebieden, onze lucht en onze stiltegebieden te behouden.