De Japanse Reuzenhoornaar is de grootste en meest gevaarlijke wesp ter wereld. Ze kunnen wel zes centimeter lang worden en hebben een angel van ruim een halve centimeter.
Het insect is bijna twee keer zo groot als een normale wesp. Volgens platform Stop invasieve exoten is de Aziatische hoornaar naast onze provincie ook gespot in Zeeland, Zuid-Holland en Limburg.
In Sint-Niklaas is voor het eerst in ons land een levende reuzendolkwesp waargenomen, dat is de grootste wespensoort die voorkomt in Europa. Het insect kan 4 centimeter lang worden en is ongevaarlijk voor de mens.
Van de wespensoorten in Nederland is de Europese hoornaar de grootste wespensoort die we hebben.
Met 2,4 tot 2,6 cm is de soort forser dan een gewone wesp. Koninginnen kunnen tot 3,5 cm lang worden. Daarmee is het onze grootste inheemse wespensoort.
Steek van een hoornaar
Ook een hoornaar kan steken. De steek van deze superwesp is heel wat pijnlijker dan de steek van een standaard wesp. Dit komt omdat de angel van de hoornaar groter is en daardoor het gif direct in een ader kan spuiten.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent.
Men zegt wel dat een steek van een hoornaar een paard kan doden. Dit is een fabel.
Veel mensen zagen een bepaalde plaatselijke wespensoort aan voor de dodelijke hoornaars. Wat deze mensen zagen is volgens entomoloog Justin Schmidt van de University of Arizona een onschadelijke, in Amerika inheemse wesp met een angstaanjagende naam: de 'cicada killer'. Deze naam is zeer toepasselijk.
De hoornaar is de grootste inheemse wesp in België. Ze zijn minder agressief dan gewone wespen, maar een steek kan pijnlijker zijn. In de meeste gevallen is een steek ongevaarlijk.
De gewone goudwesp ( Chrysis ignita ) is de meest algemene goudwespensoort van Nederland. Zijn grootte varieert van 4 tot 13 millimeter.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Raadpleeg je huisarts als je meer dan twintig keer bent gestoken, of als je bent gestoken in je mond of rond je keel, nek of ogen. Als je denkt dat je een hevige acute allergische reactie hebt, bel dan direct 112.
De hoornaar zoekt de mens zelden op, in tegenstelling tot eerder genoemde gewone en duitse wespen, omdat zij niet afkomen op zoetigheden zoals frisdrank. De hoornaar kan echter wel agressief worden wanneer men te dicht bij het nest komt.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Met een poederspuit spuit hij een giftig poeder in de ingang van het nest. Het poeder komt op alle in- en uitgaande hoornaars terecht. De hoornaars verspreiden het poeder zelf verder door het nest. Binnen enkele dagen zijn alle hoornaars dood.
Megascolia wesp, Megascolia maculata, is een van de grootste Europese 'wespen', en wordt daarom herhaaldelijk verward met de Aziatische hoornaar. Het insect is dicht behaard en heeft een glimmend zwart achterlijf. De kop is geel van boven, en op het achterlijf zitten vier haarloze gele vlekken.
Een wespenkoningin is de 'mama' van alle wespen in een nest. Ze wordt al als koningin geboren. Ze groeit op, ze vliegt uit en ze paart met een mannetjeswesp (die kort daarna overlijdt). Hierna zoekt ze een plek op waar ze kan overwinteren.
Hoornaars vliegen ook 's nachts en komen dan op kunstlicht af. Iets bijzonders is dat de larven worden gevoed met dierlijk materiaal en de larven voor de werksters een zoetige vloeistof produceren, dat ze uitbraken en door de werksters weer wordt opgezogen. De werksters worden dus gezoogd door de larven.
Hoe ziet een wespenkoningin eruit? De wespenkoningin heeft net als de gewone wesp karakteristieke gele en zwarte strepen dwars over het achterlijf. De typische wespentaille is ook goed zichtbaar. Een gewone werkster wesp wordt 10 tot 15 millimeter groot, terwijl de wespenkoningin ongeveer 20 millimeter groot wordt.
Net als gewone wespen kan de Aziatische hoornaar steken. Maar omdat het een groter exemplaar is met een langere angel, zal een steek vervelender aanvoelen. Personen die allergisch reageren op bijen- of wespensteken zijn best extra alert.
Aangezien wespen een grote afkeer hebben van regen, vliegen ze meteen terug naar hun nest. De wesp zal door zijn natte vleugels moeilijkheden ervaren met vliegen en dus snel afdruipen. Wespen zijn in het algemeen niet gek op regen.
Soms slaagt een enkele hoornaar erin je huis binnen te komen. Om er vanaf te raken kun je een vliegenmepper of opgerolde krant gebruiken. Maar bij het slaan van een hoornaar komt een chemische stof vrij die andere hoornaars kan aantrekken.
Is de hoornaar nuttig? 'Jazeker! De hoornaar vangt allerlei insecten die wij mensen als vervelend ervaren: muggen, vliegen, eigenlijk alles wat rondvliegt of kruipt. Ook ruimen ze dode insecten op.