Het minst religieuze land van Europa is Zweden, waar slechts 19 pct van de bevolking zich nog religieus noemt. 78 pct van de bevolking is ongelovig of overtuigd atheïst. Daarna volgen de Tsjechische Republiek waar nog slechts 23 pct religieus is en Nederland met 26 pct.
Minst religieus
Het minst religieuze land ter wereld is China, met 61 procent overtuigde atheïsten, op ruime afstand gevolgd door Hongkong (34 procent) en Japan (31 procent). In deze landen is respectievelijk 7, 34 en 31 procent religieus.
Vanuit het perspectief van een christen bijvoorbeeld is een ongelovige doorgaans iemand die niet-christen is. Voor een moslim betekent ongelovige meestal 'niet-islamitisch'. Toch wordt ongelovige af en toe ook gebruikt met de neutrale betekenis. Ongelovige betekent dan hetzelfde als niet-gelovige.
Atheïsme is de overtuiging dat God niet bestaat. Het woord 'atheïsme' is samengesteld uit het Griekse α (a) dat 'niet' betekent en θεος (theos) dat 'god' betekent.
De religieuze betrokkenheid in Nederland is tussen 2017 en 2019 verder afgenomen. In 2017 rekende voor het eerst iets minder dan de helft (49 procent) van de Nederlanders van 15 jaar of ouder zich tot een kerkelijke gezindte of levensbeschouwelijke groepering, in 2019 was dat 46 procent.
Het hindoeïsme komt uit India en is de oudste godsdienst op aarde. De hindoes vereren veel goden en godinnen. Ze denken dat alle goden eigenlijk verschillende vormen van één goddelijke oerkracht zijn. De heilige boeken zijn de Veda's.
Onder het scenario 'gemiddelde migratie' neemt de moslimbevolking volgens Pew toe tot 11,2 procent, wat neerkomt op 58,8 miljoen moslims in 2050. Nederland zal dan 2,2 miljoen moslims tellen. Het gaat hierbij om migratie die voortkomt uit economische overwegingen, studie of familiehereniging.
' Mensen in India vormen zich een beeld van Jezus Christus dat aansluit bij hun eigen cultuur. Voor hindoes krijgt Jezus een plaats tussen de leraren en goden van de eigen religie.
Ongelovigen heten atheïst of agnost.
Net als ieder mens hebben ook atheïsten angst voor de dood. Omdat de dood in de ogen van atheïsten het einde van het menselijk leven is, richten zij zich zeer sterk op de kwaliteit van het leven hier en nu. Er bestaan uiteraard atheïsten die dat invullen met een leven waarin genot en plezier de enige doelen zijn.
Als zij tegen jullie strijden, strijdt dan tegen hen; zo is de vergelding voor de ongelovigen. Maar als zij ophouden, dan is God vergevend en barmhartig. Strijd tegen hen tot er geen verzoeking meer is en de godsdienst alleen God toebehoort. Als zij ophouden, dan geen vergelding meer, behalve tegen de onrechtplegers. »
1500-1200 v. Chr.: Een passage uit de hindoeïstische Rigveda uit India wordt soms gezien als het eerste voorbeeld van atheïsme: 'De goden kwamen later, gelijktijdig met het ontstaan van dit heelal.
Het meest religieuze land ter wereld is Thailand (94 pct), gevolgd door Armenië (93 pct), Bangladesh (93 pct), Georgië (93 pct) en Marokko (93 pct). China telt 61 pct overtuigde atheïsten, gevolgd door Hongkong (34 pct) en Japan (31 pct atheïsten).
Net als honderd jaar geleden wonen de meeste christenen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika.
13 procent van de wereldbevolking geeft aan atheïst te zijn. Dat komt neer op zo'n een miljard atheïsten wereldwijd. Alleen het christendom en de islam tellen meer aanhangers.
Personen die niet in een god geloven noemen zich soms een atheïst of een agnost. De twee verschillen wezenlijk van elkaar. Een atheïst ontkent het bestaan van een godheid, terwijl de agnost gelooft dat de mens niet zeker kan weten of het bovennatuurlijke, inclusief een god, kan bestaan.
Het werd voornamelijk gebruikt om landen en groepen mensen aan te duiden die een andere godsdienst hebben. Uitdrukkingen als 'de blinde heiden' (Ps. 67, Ber. 1773) en 'aan de heidenen overgeleverd zijn' laten zien dat de term een negatieve klank heeft gekregen.
Goddeloos = 1) Afschuwelijk 2) Atheïstisch 3) Erg slecht 4) Godloos 5) Heidens 6) Heilloos 7) Hemeltergend 8) ongelovig 9) Ongewijd 10) Ongoddelijk 11) Ongodsdienstig 12) Onheilig 13) Verderfelijk 14) Verdorven 15) Zedeloos...
Het hindoeïsme is één van de oudste nog bestaande religies ter wereld, waarvan de meeste aanhangers in India wonen. Het geloof kent vele goden, niemand weet zelfs precies hoeveel. Toch geloven hindoes – in tegenstelling tot vaak gedacht wordt – uiteindelijk maar in één god.
Hindoes bidden en offeren in gebouwen die ze mandir of tempel noemen. De voorschriften voor de bouw en de indeling staan vast en zijn beschreven in de Vaastu Shastra een oud-Indiaas geschrift uit 1000-1500 voor Christus. Hier houden ze ook erediensten of vieren ze hun feesten ter ere van goden en godinnen.
Ook het hindoeïsme kent een vastentijd, al is die niet echt aan een gebeurtenis verbonden. Hindoes kunnen vasten voor een van hun vele godsdienstige feesten, of om geld te besparen dat zij aan de armen kunnen geven. Ze mogen zelf bepalen hoe lang en hoe ze vasten.
De hoogste percentages worden waargenomen in de gebieden rond de grote steden. In Groot Amsterdam is 12,7 procent van de bevolking islamiet, in de agglomeratie 's-Gravenhage 11 procent en in Groot-Rijnmond 9,9 procent. Op enige afstand volgen de Zaanstreek met 8,8 en Utrecht met 7 procent.
Er wonen bijna een miljoen moslims in Nederland. Ze vormen nu 5,1% van de bevolking in Nederland. Hoewel hun aantal relatief klein is in vergelijking met de bevolking, is de islam de tweede religie na het christendom in dit land.
In totaal zijn er tussen de 25.000 en 35.000 bekeerlingen in Nederland. Dat zijn er ongeveer vijfhonderd per jaar.