Als u een voertuig wilt schorsen, vraagt u dat aan bij de RDW. De RDW kan een schorsing ook voor u verlengen of opheffen. U kunt dit online regelen of via het kentekenloket.
De exacte kosten van het schorsen hangen af van twee factoren: hoe lang je de auto schorst en hoe oud de auto is. Voor auto's die 15 jaar of jonger zijn betaal je het normale tarief. Dat is €75,65 voor één jaar tot €125,55 voor drie jaar. Voor auto's ouder dan 15 jaar betaal je het lagere tarief.
Je auto afmelden kan op verschillende manieren, namelijk via een loket of online bij de RDW. Auto afmelden bij een loket kan bij het kentekenloket, het RDW-keuringsstation of de RDW-balie. Check van tevoren goed welke documenten er nodig zijn voor het afmelden auto.
Wilt u eerder met uw auto de openbare weg op? Dan moet u de schorsing stopzetten. Dit is gratis en gaat direct in. U kunt dit online of bij een loket regelen.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen. Tijdens de schorsing mag uw auto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Ook hoeft uw auto dan niet verzekerd en APK-goedgekeurd te zijn.
Schorsing eindigt binnen 1 maand
Als de schorsing binnen 1 maand na het begin daarvan eindigt door het vervallen van de tenaamstelling in het kentekenregister, hoeft u geen motorrijtuigenbelasting te betalen.
Als u besluit uw auto voor langere tijd niet te gebruiken, dan kunt u deze voor 1, 2 of 3 jaar schorsen.
Dan heb je een tenaamstellingsbewijs, overschrijvingsbewijs en geldig identiteitsbewijs nodig. Voor het schorsen van een kenteken ga je naar een Kentekenloket. Je betaalt de kosten van de schorsing en hierna ontvang je een document met de bevestiging van de schorsing en de einddatum.
Je kunt jouw auto voor 1,2 of 3 jaar schorsen. Na deze periode loopt de schorsing automatisch af. Je kunt er echter ook voor kiezen om de schorsing te verlengen. Jouw schorsing verlengen kan vanaf maximaal 6 weken voor de einddatum van de schorsing.
Zorg dat je het schorsingsbewijs bij de hand hebt, deze ontvang je bij de schorsing. Je kan jouw autoverzekering gratis schorsen voor maximaal 6 maanden.
Inmiddels mag je elke auto zo vaak schorsen als je wilt.
Let wel: De minimale schorsingsperiode is 1 maand, anders moet je alsnog motorrijtuigenbelasting over de schorsingsperiode betalen via een naheffing.
Maakt u voor langere tijd geen gebruik van uw voertuig? Dan kunt u het kenteken laten schorsen. Voor een voertuig met een geschorst kenteken betaalt u geen WA-verzekering en motorrijtuigenbelasting. Ook is de algemene periodieke keuring (apk) niet nodig.
De wegenbelasting (houderschapsbelasting) hoef je niet zelf op te zeggen. Deze opzegging gaat geheel automatisch zodra de auto is overgeschreven van naam en jij dus het vrijwaringsbewijs hebt ontvangen.
Boetes voorkomen: schorsen
(Hiermee zet u ook de verzekeringsplicht en het betalen van motorrijtuigenbelasting stop). Als u uw voertuig bij ons laat schorsen, dan hoeft dit niet meer APK-goedgekeurd te zijn. Maar u mag ook niet meer met het voertuig rijden of dit op de openbare weg zetten.
Goed om te weten. Verkoopt u het voertuig waarvan het kenteken is geschorst, dan hoeft u niets te doen. Zodra de koper het voertuig op zijn naam heeft laten overschrijven, vervalt de schorsing.
Geschorste auto parkeren op eigen terrein
Dat geldt ook voor geparkeerd staan op of langs een openbare weg. Onder de openbare weg vallen ook paden, bermen, zijkanten van wegen en openbaar toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages. Je mag een geschorste auto enkel parkeren op eigen terrein oftewel privéterrein.
Dus ook aan de APK én verzekeringsplicht. U hoeft het voertuig niet uit de schorsing te halen voor de keuring. Om de keuring uit te voeren, mag u met uw voertuig tijdens de schorsing via de kortste route naar een APK-keuringsinstantie rijden. Dit mag alleen op het tijdstip dat u de afspraak heeft.
Als u een voertuig wilt schorsen, vraagt u dat aan bij de RDW. De RDW kan een schorsing ook voor u verlengen of opheffen. U kunt dit online regelen of via het kentekenloket.
Stel je hebt een auto die je een tijd lang niet gebruikt door bijvoorbeeld een langdurige reparatie, of doordat het een oldtimer is, dan kun je het kenteken schorsen.Dit houdt in dat de WA-verzekering tijdelijk wordt stopgezet. Daarnaast zet je ook de motorrijtuigenbelasting en verplichte APK tijdelijk stop.
Oldtimers en slapende kentekens
Maar ook een oldtimer in restauratie kan zich soms jarenlang niet meer op de weg begeven. In deze gevallen is het mogelijk om een zogenaamd “slapend kenteken” te voeren. Uw oldtimer wordt dan als het ware tijdelijk geschorst.
De RDW controleert dagelijks of voertuigen aan de keurings-of verzekeringsplicht voldoen. Dat gebeurt door een registervergelijking. Daarbij worden de keurings- en de verzekeringsgegevens met het kentekenregister vergeleken.