De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen.
Maar hoe sterk is de MDF? De standaard MDF kan tot 90 kg dragen. Daarom is de duurzaamheid van MDF-meubelen een superieur voordeel in vergelijking met massief hout. Op enkele uitzonderingen na zijn MDF-materialen veel goedkoper dan hun natuurlijke tegenhangers.
De gewone MDF platen zijn niet geschikt voor buitengebruik. Dit komt door de samenstelling van de MDF plaat (fijne verlijmde en samengeperste houtvezels). Standaard MDF platen kunnen namelijk niet tegen vocht. Denk dus goed na als je MDF gaat gebruiken, of het materiaal in aanraking kan komen met vocht.
MDF is sterk en heeft een hoge draagkracht, bovendien werkt het nauwelijks waardoor het vooral voor interieurtoepassingen bij veel mensen de voorkeur geniet op houten platen om bijvoorbeeld meubilair uit te vervaardigen. Vooral de dunnere platen (bvb MDF 18 mm) zijn geschikt voor constructieve toepassingen.
Ja hoor dat kan, er is namelijk mdf-plaat (Tricoya-plaat) die zelfs zonder dat het geschilderd is 50 jaar gegarandeerd buiten kan staan zonder kans op zwelling door vocht.
De eigenschappen van MDF
Daarnaast trekken MDF platen niet krom zoals plaatmateriaal van natuurlijke materiaal dat doen, bijvoorbeeld: multiplex of timmerpanelen. Het reageert wel op hitte en vocht, maar in plaats van kromtrekken zal het gaan uitzetten. MDF heeft een sterk zuigende werking.
Duurzaamheid. De houtvezels die gebruikt worden voor mdf platen zijn doorgaans afkomstig uit houtafval. Dat klinkt duurzaam, maar helaas wordt er ook veel bindmiddel gebruikt om mdf tot platen te persen.
De afkorting MDF staat voor Medium Density Fibreboard, wat vezelplaat met gemiddelde dichtheid betekent. Omdat de MDF platen deze mooie dichtheid hebben, zijn ze perfect te bewerken zodat zagen, frezen, boren en schuren allemaal heel makkelijk gaat. Om die reden worden de platen veel gebruikt in interieurtoepassingen.
MDF brandvertragend beschikt over een hoge densiteit en is geschikt voor gebruik in droge omstandigheden. Deze MDF variant heeft een fijn geschuurd oppervlak en een sterk schroefbare kern die over brandvertragende eigenschappen beschikt. De plaat is hitte- en vuurbestendig.
Zo is multiplex sterker dan OSB. Dit komt door de natuurlijke structuur van het hout dat gebruikt wordt in de multiplex platen. Dit houdt trekbelasting beter vast dat de OSB-platen, die bestaan uit houtsnippers en een bindmiddel.
Een meubel kan ook van 'gewone' mdf gemaakt worden, maar dit is wat korrelig van structuur en is dus niet helemaal glad. Verder moet dit materiaal altijd eerst 2x gegrond en 2x geschuurd worden voordat het echte afwerken kan beginnen. Het eindresultaat voelt wat korrelig aan als je er met je hand overheen gaat.
Nadat u de eerste grondlaag heeft aangebracht en deze gedroogd is kunt u deze lichtjes opschuren en nogmaals gronden. Nadat de tweede grondlaag droog is kunt u kiezen om in een keer af te schilderen of in twee keer. Ons advies is dan ook om het twee keer te doen.
Breng een primer voor hout/MDF aan in de hoeken en randen met een borstel. Verf de grote oppervlakken met een lakrol. Werk steeds in twee richtingen: zet enkele verticale strepen en rol deze horizontaal uit. Rol een laatste maal zachtjes uit van onder naar boven voor een egaal resultaat.
Waaruit bestaat MDF? MDF wordt (nagenoeg altijd) vervaardigd vanuit resthout. Diverse soorten houtproducten worden verwerkt tot vezels. Aan de vezels wordt kunsthars toegevoegd en onder druk worden deze producten geperst totdat er een mooie vlakke plaat ontstaat.
MDF staat voor Medium Density Fibreboard en zijn platen die gemaakt zijn van geperst hout. Hierdoor is de dichtheid lager dan bij “echt” hout. Daardoor neemt MDF gemakkelijk vocht op en zul je dit plaatmateriaal altijd goed moeten beschermen tegen vocht door het MDF te verven.
Zo wordt er voor spaanplaat gebruikgemaakt van grovere houtspaanders in vergelijking met de fijnere houtvezels die bij MDF worden gebruikt. Hierdoor is spaanplaat over het algemeen lichter van gewicht dan MDF. Vaak is spaanplaat hierdoor ook wat grover dan MDF. Spaanplaat is beschikbaar in verschillende varianten.
Uit plaatmateriaal dat met kunsthars is verlijmd, met name spaanplaat, OSB en MDF, kan formaldehyde (spaanplaatgas) vrijkomen. Formaldehyde is een giftig, kleurloos gas met een prikkelende geur, dat irritatie aan ogen en luchtwegen kan geven. Ook kunnen hoofdpijn, huidirritatie en ademhalingsstoornissen voorkomen.
Het kan soms jaren duren voordat formaldehyde uit bijvoorbeeld spaanplaat "uitgedampt" is. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen. Daarbij zorgt ook een hoge temperatuur en een hoge luchtvochtigheid dat er meer gas vrijkomt.
Gewicht Medite MDF:
Gewicht MDF 4mm: +/- 7,4KG. Gewicht MDF 6mm: +/- 11KG. Gewicht MDF 9mm: +/- 16,6KG. Gewicht MDF 12mm: +/- 22,2KG.
De beschikbare diktes van MDF vallen onder drie categorieën, namelijk: 3, 4, 6, 8 en 9 millimeter. 10, 12, 15, 16 en 18 millimeter. 22, 25, 28, 30 en 38 millimeter.
Krijtverf is goed geschikt, als je maar werkt met een goede primer of een geschikte grondverf. Daarmee voorkom je de zuigende werking en zorg je aan de andere kant voor een degelijke hechting. Muurverf of latex is helaas niet zo goed geschikt, omdat je het MDF kunt afwerken met een lakverf.