In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
Een meer betrouwbaardere verklaring voor het ontstaan van friet is afkomstig uit Frankrijk. De Fransen eisen evenzeer de creatie van hun patates frites op, en verwijzen daarbij naar 'de allereerste friture' die op de Pont Neuf zou hebben gestaan.
Weetjes over friet om mee uit te pakken
Eind 17de eeuw, in de Maasstreek tussen Dinant en Luik, hadden mensen de gewoonte kleine visjes te vangen en te frituren. Toen eind 18de eeuw de Maas een keertje dichtgevroren was, vervingen ze de vis door staafjes aardappel: ziedaar de uitvinding van de friet.
De naam 'friet' komt van patates frites, Belgisch-Frans voor 'gebakken aardappelen'. De associatie met Frankrijk stamt mogelijk uit de tijd van de Eerste Wereldoorlog, toen Amerikaanse soldaten onze friet leerden kennen in de Franstalige regio van België, en daardoor dachten dat ze in Frankrijk waren.
Toch is friet in 2017 opgenomen in het UNESCO erfgoed van België. De oorsprong is niet zeker, maar het verhaal gaat dat in het zuiden van België de inwoners kleine vissen frituurden en gesneden aardappelen gebruikten als er geen vis gevangen werd.
Ondanks de algemene naam van dit gerecht (en het feit dat Frankrijk de wereld veel beroemde gerechten heeft geschonken, van het stokbrood tot de soufflé), zijn de frietjes onmiskenbaar Belgisch , althans volgens Albert Verdeyen, chef-kok en medeauteur van Carrément Frites, waarin de geschiedenis van de frietjes wordt beschreven.
Het verhaal gaat dat friet oorspronkelijk een Belgische uitvinding is. Het woord patat is ontleend aan het Spaanse woord 'patata' dat weer ontstaan is uit een vermenging van batata (zoete aardappel) en papa (witte aardappel). Frites kwam vervolgens via België naar Nederland.
De naam van friet of patat is afgeleid van de woordcombinatie patates frites; Belgisch-Frans voor 'gefrituurde aardappelen'.
Belgische frietjes worden twee keer gebakken voor een zachte binnenkant en een knapperige buitenkant en worden geserveerd met een mayonaisesaus genaamd 'Andalouse' die het best kan worden omschreven als vaag vergelijkbaar met Thousand Island-dressing. De saus is ook een geweldige dip voor chips of groenten.
Frieten weken
Laat ze daarna ongeveer een half uur in koud water, met een 1 eetlepel zout weken. Het zout trekt vocht uit de frieten. Door het zout zullen de frietjes wel iets minder bruin kleuren, aangezien je de enzymen deactiveert die normaal voor verkleuring zorgen. Maar des te knapperiger is het eindresultaat.
Wat is een patatje oorlog precies? Het is eigenlijk niet meer dan patat met een dikke klodder mayo en pindasaus. Optioneel voegt u daar gesnipperde uitjes aan toe en klaar is kees. De simpliciteit van dit gerecht is ook direct haar kracht, want een patatje oorlog is rijk van smaak met iedere hap die u neemt.
De Belgische historicus Jo Gérard vond een manuscript uit 1781 terug waaruit bleek dat frietjes een Belgische oorsprong zouden hebben. Het verhaal ging dat (arme) inwoners van Namen, Huy, Dinant en Andenne de traditie hadden om in de Maas vis te vangen en deze te frituren vanaf 1680.
Belgen zijn de grootste frietconsumenten ter wereld
En raad eens welk land de meeste frietjes per persoon verorbert? Juist ja, België! ð
Gemiddeld eten we per persoon maar liefst 86 kg friet per jaar. Dat zijn zo'n 240 bakjes friet.
Een beetje geschiedenis
In tegenstelling tot wat men zou kunnen denken, is deze laatste niet afkomstig uit ons land en zelfs niet uit ons continent! Pas in de 16e eeuw werd dit knolgewas meegebracht door de Spanjaarden tijdens hun expedities naar Latijns-Amerika en verscheen daarmee in onze streken.
Een verhaal over de naam "french fries" beweert dat toen het Amerikaanse expeditieleger tijdens de Eerste Wereldoorlog in België arriveerde, ze ervan uitgingen dat chips een Frans gerecht waren, omdat er Frans werd gesproken in het Belgische leger .
Franse frietjes of kuttu finger chips zijn ieders favoriete snacks en worden door de meeste restaurants geserveerd. Maar als je aan het vasten bent, kun je de frietjes van het restaurant niet eten .
van TON Belze Majoneis (Belgie, Vlaamse, Mayonaise)
Ingrediënten: aardappelen, zonnebloemolie.
Fritessaus of frietsaus is een Nederlands bijgerecht bij Franse frietjes, dat in het hele land populair is. Het lijkt op mayonaise, maar met maximaal 25% vet, is magerder en meestal zoeter dan mayonaise.
Twee dingen weten we wel. Ten eerste: de bakermat van in royaal vet gebakken aardappelpartjes en -staafjes is de beroemde Franse keuken. Ten tweede: gerechten die op onze friet lijken worden al beschreven in een Frans kookboek uit 1832.
Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Het woord friet staat in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Nederlandse Taalunie.
Het gerecht heette vroeger patates frites. Dit was te lang en dus besloten ze het af te korten." "Het betekent dus letterlijk vertaald aardappel gefrituurd." Je ziet het waarschijnlijk al aan de naam, maar de oorsprong van het woord 'patates frites' ligt in de Franse en Vlaamse taal.
Het zuiden van Nederland noemt het nu Frites (of in het Nederlands Friet) en het noorden van Nederland zoals Amsterdam noemen het Patat . Waar Frites verwijst naar het bakken van de aardappelen. En patat verwijst naar het item zelf, aardappelen. Maar op andere plekken in de wereld noemen ze het French fries.
In gewone patat van de snackbar of die je thuis zelf kunt frituren zitten ongeveer 3 calorieën in per gram. Dan kom je uit op 15 calorieën per stuk. Dat komt omdat patat van de snackbar of uit een diepvrieszak vaak wat dikker is dan de friet bij de McDonald's.