Daarnaast wordt cortisol aangemaakt bij stressvolle situaties en brengt het je lichaam in een staat van paraatheid. Je hartslag verhoogt en je bloedsuikerspiegel stijgt. Dit geeft je tijdelijk meer energie om met een spannende situatie om te gaan en noemen we ook wel cortisol stresspieken.
Stresshormonen stimuleren reflexen, ze verhogen de hartslag en de bloeddruk, en ze zorgen ervoor dat er extra energie vrijkomt in de spieren zodat je op de situatie kan reageren door te 'vluchten' of te 'vechten'. De belangrijkste drie stresshormonen zijn cortisol, adrenaline en noradrenaline.
Hormonen en hartklachten
Door de menstruatiecyclus hebben vrouwen te maken met schommelingen in de hormonen. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op het ontstaan van hart- en vaatziekten.
Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam. Cortisol zorgt voor meer honger en meer buikvet. Het hebben van veel buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, omdat in buikvet veel ontstekingsstofjes zitten.
Te veel cortisol kan leiden tot verhoogde bloeddruk, overgewicht, verhoogde bloedsuiker, dunnere huid, regelmatig blauwe plekken, verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.
Bij een hoog cortisol is het daarom verstandig om snelle koolhydraten, zoals suiker, te vervangen voor langzame koolhydraten. Denk hierbij aan het eten van veel volkoren graanproducten en peulvruchten. Daarnaast is een algemene gezonde voeding belangrijk.
Op termijn kan door te lang te veel adrenaline klachten optreden als een gejaagd gevoel, nervositeit, slapeloosheid of hartkloppingen. Regelmatig gaat dit ook gepaard met hoofdpijn of duizeligheid.
Heb je te veel cortisol in je bloed, dan kun je problemen krijgen. In de meeste gevallen wordt een teveel aan cortisol veroorzaakt door een goedaardig gezwel in de hypofyse, een klier in de hersenen, in andere gevallen door een goedaardig of kwaadaardig gezwel in de bijnier(en).
Omega 3: omega 3-vetzuren dragen bij aan een lager cortisol en hebben een positief effect op je stemming. Je haalt omega 3 uit voeding zoals zalm en lijnzaadolie, maar kunt het ook aanvullen met een supplement.
Je voelt je gestresseerd en opgejaagd.Doordat je veel stresshormoon aanmaakt, heb je last van een nerveus gevoel.Je slaapt slechter. In normale omstandigheden daalt je cortisolgehalte 's avonds zodat je tot rust komt en gedurende de nacht kan slapen.
De stresshormonen werken via de zogenaamde bèta-receptoren. Bètablokkers blokkeren de werking van deze bèta-receptoren. Hierdoor kunnen stresshormonen hun werk niet meer doen. Dit verlaagt de hartslag en er wordt minder bloed rondgepompt.
Ontspan:Hartkloppingen zijn vaak gelinkt aan stress en angstgevoelens. Probeer dus om zo vaak mogelijk te ontspannen, en gun je hart zo de nodige rust. Een goede buikademhaling kan wonderen doen! Probeer ook voldoende te slapen en in de loop van de dag enkele rust momenten in te lassen.
Symptomen van te weinig oestrogeen zijn o.a. vermoeidheid, gewichtstoename, haarverlies, depressie, slapeloosheid, een droge huid, terugkerende blaasinfecties en vaginale droogheid. Van al die symptomen is vaginale droogheid wel het bekendste teken dat je een oestrogeentekort hebt.
Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert.
Een hoge hartslag in rust zonder duidelijke oorzaak kan een teken zijn van een hartritmestoornis. Dit kan gevaarlijk zijn. Het is daarom belangrijk dat de huisarts onderzoekt wat de oorzaak is, ook als je geen klachten hebt. Hij controleert je hartritme en bepaalt of meer onderzoek of een behandeling nodig is.
Stress is een belangrijke oorzaak voor een verhoogde hartslag. Om een indruk te geven onder welke omstandigheden de hartslag omhoog kan gaan, zie je hier een heel beknopt overzichtje. Dit is overigens niet volledig, maar beschouwen we vaak als normaal: · Acute emoties, van welke aard dan ook.
Verse voeding eten is de nummer één strategie om cortisol af te breken en je stress te verlagen. Denk aan fruit, groenten, vis, kip, volkoren granen en gezonde vetten.
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Verder werkt cortisol ontstekingsremmend en immunosuppressief. Cortisol heeft een aldosteronachtige werking. Deze werking wordt normaliter in de nieren, darmen en enkele andere weefsels tenietgedaan, door cortisol, via een oxidatiereactie, om te zetten in het inactieve cortison.
Cortisol speelt een belangrijke rol in ons lichaam bij: het regelen van de bloeddruk en de werking van het hart en de bloedvaten. het verminderen van de ontstekingsreactie van ons afweersysteem.
De hormonen die nog in je bloedbaan zitten, worden afgebroken en afgevoerd. De afbraak van adrenaline duurt enkele minuten. De afbraak van cortisol enkele uren. Uiteindelijk ben je dus na een paar uur weer de oude.
Bij het syndroom van cushing maakt het buitenste deel van de bijnieren (de schors) te veel van het hormoon cortisol. Cortisol heeft zeer veel effect op vrijwel alle organen en weefsels van het lichaam.
Boodschapperstoffen (neurotransmitters) spelen een grote rol in het angstcircuit in de hersenen. Het gaat vooral om de stoffen serotonine, dopamine en noradrenaline. Bij mensen met een angststoornis werken deze boodschapperstoffen niet goed. Dan is de verwerking van angstsignalen uit balans.
Bij de ziekte van Conn maken de bijnieren te veel van het hormoon aldosteron aan. Meestal betreft dit een goedaardig gezwel (adenoom) in één van de bijnieren. Soms bevatten beide bijnieren knobbeltjes die te veel aldosteron aanmaken (nodulaire hyperplasie).