Wellington is de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. De stad ligt in het zuiden van het Noordereiland en is genoemd naar de hertog van Wellington. Het is de op een na grootste agglomeratie van het land. Wellington zelf telt 179.000 inwoners. De agglomeratie Groot-Wellington telt 363.400 inwoners.
De hoofdstad van Nieuw-Zeeland is Wellington maar heeft als bijnaam 'Windy Wellington'.
Auckland is waarschijnlijk de stad waar je avontuur in Nieuw-zeeland begint. Deze stad op het Noordereiland is namelijk de grootste stad van het land, maar ondanks zijn 1,6 miljoen inwoners voelt het toch dorps aan.
Het nieuw ontdekte land werd door Tasman eerst Statenland genoemd. Later wijzigde men dit in Nieuw-Zeeland. Het land werd genoemd naar de Nederlandse provincie Zeeland.
In 1840 werd Wellington waarschijnlijk gesticht op deze plek vanwege de strategische ligging ten opzichte van het Zuidereiland. 25 jaar later werd de hoofdstad verplaatst van Auckland naar Wellington, omdat werd gevreesd dat de bewoners van het Zuidereiland zouden proberen een aparte kolonie te vormen.
Het centrum van de stad heeft een redelijk modern en trendy uiterlijk. Toch zijn er veel oude wijken en historische gebouwen bewaard gebleven. Daarnaast staat Wellington bekend om haar musea en diverse muziekfestivals. De Nieuw-Zeelandse stad heeft ook één van de grootste natuurlijke havens ter wereld.
De naam 'City of Sails' vindt zijn oorsprong in Australie. De metropool Sydney – die tot welhaast ieders verbeelding spreekt – wordt vaak bestempeld als 'the city of sails'.
De vliegtijd naar Nieuw-Zeeland is al snel minimaal 24 uur voor een vlucht vanaf Amsterdam. De vluchtduur kan echter oplopen tot wel 48 uur of meer afhankelijk van het aantal stops tijdens je reis en hoe langs deze stops zijn.
Een specialiteit uit de Nieuw-Zeelandse keuken is lamsvlees met mintsaus en knapperige verse groenten. Ook spareribs van lamsvlees zijn een aanrader. Daarnaast is er een ruim aanbod van zout- en zoetwatervis en schaaldieren, zoals regenboogforel en oesters.
Nieuw-Zeeland is zeker geen budgetbestemming!
Nieuw-Zeeland is absoluut geen goedkoop land. Boodschappen, vervoer en accomodaties zijn soms duurder dan in Nederland. Daar komt bij dat onze manier van reizen door Nieuw-Zeeland, met een campervan niet goedkoop is, en dat we een aantal dure activiteiten hebben gedaan.
Klimaat Nieuw-Zeeland
Over het algemeen heeft het land een gematigd zeeklimaat. Dit betekent dat het land zachte winters en warme zomers kent en gedurende het hele jaar kan er neerslag vallen. Aangezien het Noordereiland dichter bij de evenaar ligt, is het hier meestal een paar graden warmer dan op het Zuidereiland.
Nieuw-Zeeland is een hoogontwikkeld land met een inkomen vergelijkbaar met de meeste Zuid-Europese landen. Het inkomen ligt op circa $ 31.000 per inwoner. Het is daarmee wat minder rijk in vergelijking met de meeste westerse landen. Het land heeft weinig grondstoffen, maar is wel rijk aan landbouwproducten.
De officiële benaming voor een inwoner van Nieuw-Zeeland is "Nieuw-Zeelander", maar daarnaast wordt ook de informele aanduiding "Kiwi", zowel nationaal als internationaal, veelvuldig gebruikt.
Er is tevens bewijs dat de Maori's zich er ongeveer duizend jaar geleden vestigden en dat de Nederlander Abel Tasman de ontdekking van dit land in 1642 op zijn naam mag schrijven. Het was de Brit James Cook die in 1769 tijdens zijn reis rond de wereld Nieuw-Zeeland voor Engeland opeiste en koloniseerde.
James Cook
Cook bleef een half jaar in de wateren rond Nieuw-Zeeland en in die tijd bracht hij een groot ander deel van de kust in kaart. De ontmoetingen tussen Cook en de Maori hadden wisselend succes.
Net als de Brit is de Kiwi dol op thee en het liefst met een sloot melk erin. Maar de Nieuw-Zeelander drinkt ook graag flink wat glazen alcohol. Er zijn verschillende merken bier en je kunt er diverse soorten wijn drinken in restaurants, cafés en wijnproeverijen.
#1 Fish and chips
Het eten in Nieuw-Zeeland kan niet zonder fish and chips. Niet bepaald een culinair hoogstandje, maar wel erg lekker, makkelijk te maken en overal verkrijgbaar. Het is een populair weekend gerecht als groepen vrienden samen komen om te eten.
De Maori's zijn de oorspronkelijke bewoners van Nieuw-Zeeland. Hun tradities zijn nog steeds sterk in het land aanwezig. De meest bekende traditie van de Maori is de haka, een rituele krijgsdans. De dans, die vaak enkel door mannen wordt uitgevoerd, gaat gepaard met veel woeste handgebaren en luide kreten.
Nieuw-Zeeland is een van de veiligste landen ter wereld. Het politieke klimaat is stabiel, geweldsmisdrijven komen relatief weinig voor en Nieuw-Zeelanders staan bekend als vriendelijk en gezagsgetrouw. De grootste risico's loop je in de natuur. Het weer in Nieuw-Zeeland kan vooral in de wildernis erg snel omslaan.
Wat kost een ticket naar Nieuw Zeeland? Je kunt al voor €660* een retourticket naar Nieuw Zeeland boeken, maar gemiddeld kost een retour Amsterdam Nieuw Zeeland tussen de 800 en 1500 euro*. Gebruik de handige zoekfuncties van Skyscanner voor het vinden van goedkope vluchten naar Nieuw Zeeland.
Qantas vliegt al van Londen naar het West-Australische Perth, een vlucht die bijna 17 uur duurt. De langste vlucht wordt nu nog uitgevoerd door Singapore Airlines, dat in iets minder dan 19 uur vliegt van Singapore naar New York.
Auckland staat bekend als de "City of Sails" omdat er in de haven circa 135.000 jachten liggen. In het Viaduct Basin werd in het jaar 2000 en in 2003 de America's Cup gehouden. Er zijn een groot aantal zeilscholen en jachthavens in Auckland, zoals Westhaven Marina, de grootste van het zuidelijk halfrond.
Nieuw-Zeeland is een eilandengroep in het zuidwesten van de Grote Oceaan en is onderdeel van Oceanië. Het land bestaat uit twee grote eilanden, het Noorder- en Zuidereiland en meer dan 700 kleinere eilanden.
Nieuw-Zeeland staat veelal bekend om zijn prachtige natuur. Er zijn gletsjers, berggebieden, regenwouden, rotsformaties, meren, geisers en vulkanen. De kustlijn kenmerkt zich door mooie zandstranden.