Geschiedenis. De eerste vermelding van de Nederlandse vlag dateert uit 1572. De kleuren van de vlag waren toen oranje-wit-blauw. Rond de 17e eeuw werd het oranje geleidelijk vervangen door rood.
In 1579 werd het 'oranje-blanje-bleu' (genaamd de prinsenvlag) de officiële vlag. Echter, uit onderzoek is gebleken dat er vóór de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648) al rood-wit-blauwe vlaggen gebruikt werden in Nederland. Het gebruik van de vlag was echter niet officieel vastgelegd.
De prinsenvlag is een Nederlandse historische vlag. Hij werd waarschijnlijk omstreeks 1590 voor het eerst gevoerd, mogelijk eerder. De kleuren zijn in het Frans orange-blanc-bleu. Dit werd in het Nederlands 'vertaald' als oranje-blanje-bleu.
De Deense vlag of Dannebrog is waarschijnlijk de oudste vlag ter wereld. Volgens de legende dateert deze vlag uit 1219, toen koning Valdemar II, die de Deense kruistochten leidde, een wit kruis aan de sombere hemel zag.
Frankrijk. De vlag van Frankrijk heeft vrijwel dezelfde kleuren als de Nederlandse vlag, alleen lopen de banen verticaal en zijn de kleuren in omgekeerde volgorde. Volgens Eve Devereux was de Franse vlag gebaseerd op die van Nederland al voordat Napoleon Nederland veroverde in 1810.
De vlag lijkt op de vlag van Nederland, die een donkerdere kleur blauw (kobaltblauw) heeft. De beide vlaggen hebben echter geen gedocumenteerde gezamenlijke geschiedenis. Het feit dat Luxemburg in de 19e eeuw tot Nederland behoorde, heeft niets te maken met de kleuren van beide vlaggen.
de vlag van Luxemburg is vrijwel bijna het zelfde als de Nederlandse vlag. Het enige verschil is dat het blauw van de vlag van Luxemburg lichter is dan het kobalt blauw van de Nederlandse vlag. De vlag is niet gebaseerd op de Nederlandse vlag, maar het is gebaseerd op de kleuren van het wapen van Luxemburg.
De Indiase vlag is de mooiste vlag ter wereld, niet alleen vanwege het kleurenschema of de pictogrammen die erin worden gebruikt, maar ook vanwege wat het allemaal aangeeft. Deze vlag is rechthoekig van vorm zoals de meeste vlaggen en heeft saffraan, witte en groene kleuren.
Vlaggen bestaan al heel lang. Al in de prehistorie tekenden de mensen vlaggen op de rotsen of op dierenhuiden. Ook de Egyptenaren voerden vlaggen aan een soort speer. De Romeinen waren de eersten, die oorlog voerden met een vlag (of vaandel) aan een stok.
De tricolore stond daarom ook beter bekend als oranje-blanje-bleu. Ook wel de Prinsenvlag genoemd. Tijdens de Franse overheersing nam Nederland echter de vlag van Frankrijk over. De zogenaamde Drapeau Tricolore bestond uit drie verticale banen: rood, wit en blauw.
De Nederlandse en Franse vlaggen lijken op elkaar vanwege het gebruik van rood, wit en blauw. De kleuren in de Nederlandse vlag komen mogelijk van het persoonlijke symbool van Willem van Oranje of vanwege hun maritieme betekenis.
Twaalf provincies, twaalf vlaggen.
De eerste, middelste en laatste baan hebben de kleur wit en de twee andere banen hebben de kleur rood. In de middelste witte baan, vindt u zes rode sterren en een afbeelding van een kasteel. De kleuren van de vlag zijn de Saksische kleuren.
De vlaggen van Zwitserland en Vaticaanstad vallen op doordat zij een verhouding 1:1 hebben en dus vierkant zijn.
Nederlandse en Russische vlag
Een ander land dat exact dezelfde kleuren toepast in hun nationale vlag is Rusland. Ook zij gebruiken drie verticale banen met de kleuren blauw, wit en rood. Alleen hanteren zij weer een andere volgorde: wit boven, blauw in het midden en rood onder.
Rood Wit Blauw
Voor de watersport wordt het kobaltblauw in de Nederlandse vlag echter vervangen door marineblauw.
Kleuren van de Nederlandse vlag
Volgens de meest gangbare theorie staan de kleuren op onze vlag namelijk symbool voor wat mensen vroeger zagen als de 'natuurlijke' opbouw van de bevolking. Het rood zou staan voor het volk, het wit voor de kerk en het blauw voor de adel.
Opmerkelijk genoeg is de Jamaicaanse vlag de enige nationale vlag ter wereld die geen van de kleuren rood, blauw of wit bevat. Het ontwerp is gebaseerd op het Britse witte vaandel, met in het kanton de vlag van Jamaica.
De vlag van de Verenigde Naties werd op 7 december 1946 in gebruik genomen en bestaat uit een equidistante azimutale projectie van een kaart van de aarde, met de noordpool als middelpunt (tot 60°ZB, en daarmee zonder Antarctica). De wereld wordt omsloten door twee olijftakken, die de vrede symboliseren.
De vlag van Nepal is een van de meest unieke vlaggen ter wereld vanwege zijn ongewone vorm. In plaats van de traditionele rechthoekige vorm heeft de vlag van Nepal twee driehoeken die op elkaar zijn gestapeld. De vlag is rood met een blauwe bovenste driehoek en een witte onderste driehoek.
ðºð¬ is een Unicode vlagsequentie emoji die gebruikt wordt als regionale indicator voor Oeganda. De meest gebruikelijke weergave is die van de vlag van Oeganda, maar op sommige platforms (waaronder Microsoft Windows) ziet men de letters UG.
Officieel staat de verhouding niet vastgelegd in een wet, maar vaak wordt de Duitse vlag aangehouden. Dit is namelijk het makkelijkste om te maken. De Streifenflagge bestaat twee even hoge, verticale banen. De witte baan is boven en de blauwe baan beneden.
Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het gebruikelijk de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als de vlag 's nachts blijft hangen, is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
Wie precies de vlag heeft bedacht is niet officieel bekend. Onder de heerschappij van Napoleon Bonaparte werden de Nederlanden tijdelijk ingelijfd bij het Franse keizerrijk. Tijdens deze periode werd de Nederlandse vlag iets veranderd, waarbij de kleur oranje werd vervangen door rood om te voldoen aan de Franse eisen.
In 1815 werd de kaart van Europa grondig hertekend op het Congres van Wenen. Willem I lobbyde voor een vereniging van Noord-Nederland, de Zuidelijke Nederlanden en delen van het Rijnland. Dit laatste faalde, maar Luxemburg werd wel toegewezen aan Willem.