Zowel migraine als andere vormen van hoofdpijn komen voor tijdens de overgang. Hoofdpijn zoals spanningshoofdpijn, heb je meestal pijn aan beide kanten van je hoofd en voelt knellend.
Veel voorkomend symptomen van hoofdpijn tijdens de overgang zijn : Kloppende, pulserende pijn in het hoofd. Pijn intensiveert met routinematige fysieke activiteit. Gevoeligheid voor licht, geluid en geur.
Hormonale -of menstruele- migraines zijn terugkerende heftige hoofdpijnaanvallen, twee dagen voor tot twee dagen na de menstruaties en erger dan hoofdpijnen op andere momenten van de maand. Migraine is een heftige bonzende hoofdpijn, meestal aan 1 kant van het hoofd, die in aanvallen van 4-72 u kan voorkomen.
U moet de hormonale migraine zien als één migraineaanval die zeven dagen duurt.
Advies. Als profylaxe van episodische migraine zijn metoprolol en candesartan (offlabel) middelen van eerste keus. Vervolgens komt amitriptyline als alternatief in aanmerking en in de tweedelijnszorg ook de anti-epileptica, topiramaat of valproïnezuur (alleen bij mannen, offlabel) en eventueel flunarizine.
Geef triptaan (offlabel)Gebruik gedurende de dagen dat de migraine verwacht wordt, meestal vanaf 2 dagen vóór de menstruatie tot dag 3 van de menstruatie. Preventief gebruik van NSAID's en triptanen kan leiden tot medicatieovergebruikshoofdpijn en wordt daarom bij menstruatiegerelateerde migraine afgeraden.
Menstruele of hormonale migraine wordt veroorzaakt door oestrogeen niveau's die opeens kelderen. Wat een rol kan spelen hierin is de activatie van specifieke immuuncellen (mestcellen) en teveel histamine in je systeem.
Hormonale migraine wordt veroorzaakt door schommelingen in hormoonniveaus, met name oestrogeen. Oestrogeen heeft invloed op de bloedvaten in de hersenen en wanneer de niveaus van dit hormoon dalen, kunnen de bloedvaten verwijden.
Een oorzaak hiervan kan zijn dat het lichaam stress ervaart en het lichaam meer magnesium verbruikt in het lichaam. Onderzoek wijst uit dat het aanbrengen van magnesium olie / sportolie in de nek en schedelspier (vanaf de schouder tot de schedelrand) een verlichtend effect heeft op de hoofdpijn.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
In principe kan migraine op iedere leeftijd beginnen.
Dit zijn bijvoorbeeld hartkloppingen, toename van gewicht, obstipatie, gewrichtsklachten, hoofdpijn, slapeloosheid en stemmingswisselingen. Als opvliegers ontbreken worden de slapeloosheid en stemmingswisselingen mogelijk veroorzaakt door het feit dat veel vrouwen de overgang beleven als een ingrijpende periode.
Bij menstruele of hormonale migraine moeten er minimaal twee klachten uit het onderstaande lijstje voorkomen: De hoofdpijn is meestal eenzijdig en in een enkel geval tweezijdig (aan twee kanten)De hoofdpijn voel je vaak aankomen en komt bonzend op (soms uitstralend naar de nek)
Bij neurologische aandoeningen kan oestrogeen migraine uitlokken of verergeren. Bij migraine met aura is een spiraaltje of de minipil aangewezen.
Eet regelmatig en gevarieerd, en sla nooit een maaltijd over. Drink ruim voldoende water, minstens 2 liter per dag. Pas op met koffie. Probeer 7 tot 8 uur slaap te halen; mensen die minder dan 6 of meer dan 9 uur slapen hebben een grotere kans op migraine.
In principe kan iedereen ooit in zijn leven wel eens één of twee aanvallen van migraine krijgen. Maar iemand is pas migrainepatiënt wanneer hij of zij regelmatig aanvallen heeft. Wat is clusterhoofdpijn? Clusterhoofdpijn is een relatief zeldzame, maar buitengewoon ernstige vorm van aanvalsgewijze hoofdpijn.
Hoe ontstaat migraine? Impulsen van de hersenschors, de thalamus en de hypothalamus activeren het zogenoemde 'centrum voor migraine', wat vermoedelijk is gelegen in de hersenstam (raphekernen - kernen voor de aanmaak van Serotonine - en de locus coeruleus).
Doordat je gevoeliger bent voor prikkels, raken delen van de hersenen sneller in de war. Dat gebeurt bij migraine vooral in de hersenstam. De hersenstam stuurt informatie naar de rest van de hersenen en de hersenvliezen. Je hersenvliezen raken geïrriteerd, waardoor je hoofdpijn krijgt.
Magnesiumoxide is de meest gebruikte vorm om migraines te voorkomen. Dit kan in de vorm van een pil worden ingenomen, met een algemeen aangeraden dosis van 400 tot 500 mg per dag. Magnesiumsulfaat kan via een infuus worden toegediend.
Neem rust als u merkt dat een aanval begint.Neem direct een pijnstiller als de hoofdpijn begint, zoals paracetamol 1000 milligram. Een aanval is meestal in 1 dag over.
Een aanval kan een halve dag tot drie dagen duren. De pijn is bonzend, meestal aan één kant van het hoofd. Vaak is er ook sprake van misselijkheid en overgeven. Kort voor de aanval zijn soms schitteringen, flitsen of golvende beelden zien.
Ibuprofen zit een stap hoger op de pijnladder. Maar of het je pijn beter stilt, ligt aan de klachten die je hebt. Bij hoofdpijn werkt paracetamol goed.
Stress kan ervoor zorgen dat de spanning in de spieren wordt verhoogd. Spierspanningen in de nek kunnen bijdragen aan het ontwikkelen van de hoofdpijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld verhardingen in de nekspieren ontstaan, die hoofdpijn veroorzaken.
Het is belangrijk om migraine te onderscheiden van hoofdpijn en omgekeerd. Het woord migraine wordt vaak ten onrechte gebruikt als synoniem voor hoofdpijn. Hoofdpijn is niet altijd migraine, verre van. In tegenstelling tot de meeste andere vormen van hoofdpijn, veroorzaakt migraine namelijk een hele hevige pijn.