Naast de gids van concurrent GaultMillau wordt de gids in veel landen als autoriteit beschouwd op het gebied van lekker eten. Het symbool dat in de gids gebruikt wordt, wordt weliswaar een ster (in het Frans: étoile of macaron) genoemd, maar lijkt meer op een zesbladige bloem.
Elk restaurant, ongeacht stijl of keuken, kan in aanmerking komen voor een ster.
Het is geen ster, maar – om de gids zelf te quoten: 'ook zeker geen troostprijs'. Bib Gourmands worden gegeven aan restaurants die hoge kwaliteit voor een schappelijke prijs geven.
Hoeveel Michelinsterren kun je krijgen? Je kunt maximaal drie Michelinsterren krijgen in Nederland. In de Michelingids 2022 waren er in Nederland 2 restaurants met drie sterren. Dat zijn De Librije en Inter Scaldes.
Michelinster verloren in 2023
Deze zaken verloren hun ster: Pure C, Cadzand. Sabero, Roermond. Lastage, Amsterdam.
Pure C van de bekende chef-kok en horeca-ondernemer Sergio Herman verloor in één klap zijn twee sterren. Dat blijkt uit het vandaag gepresenteerde overzicht van de Michelingids Nederland 2023. Hoe Hermans Pure C na vijf jaar plotseling zijn twee sterren kon verliezen, is niet bekend.
De Chef du Rang werkt vijf dagen per week, 7,6 uur per dag. Ook op feestdagen wordt gewerkt, maar die worden wel gecompenseerd in de vorm van extra vakantiedagen. Het salaris is gebaseerd op het cao Horeca. Afhankelijk van werk en ervaring komt dat neer op een salaris tussen de 1773 en 2.077 euro bruto per maand.
Een 5-gangenmenu in een Michelinsterrenrestaurant in Nederland kost gemiddeld €103 per persoon zonder wijnarrangement en €162 per persoon met wijnarrangement. Een diner in een driesterrenrestaurant zoals De Librije kan oplopen tot €750 per persoon, inclusief wijnarrangement en extra's zoals kaviaar en kalfszwezerik.
1. Alain Ducasse – 19 Michelin-sterren. De gerenommeerde chef-kok Alain Ducasse staat synoniem voor het breken van het record voor Michelin-sterren, die momenteel 17 sterren in zijn collectie heeft, waardoor hij een van de beste chef-koks ter wereld is.
De rekening betaal je voor het eten, maar de fooi is voor het personeel dat jou heeft bediend. Zo'n 20% fooi is een goeie maatstaf. Wees ook niet te moeilijk bij de betaling in groep. Als je de rekening toch zou verdelen om apart te betalen, verhoog dan de gezamenlijke fooi.
Michelin gaat dus nu geld verdienen met de promotie van restaurants. Objectieve kritieken zullen dus steeds zeldzamer worden. Michelin gaat zijn eigen markt ondersteunen met digitale marketing. In de toekomst zal zoals dit jaar het sterren blijven regenen.
Nederland telt maar liefst 125 MICHELIN sterren.
In 2023 ontvangt een restaurant twee sterren en zeventien restaurants de eerste felbegeerde nieuwe Michelinster. Net als afgelopen jaar behouden twee restaurants het maximale aantal van drie sterren, namelijk Restaurant De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in Kruiningen.
In 2021 werd het Deense restaurant Noma van chef-kok René Redzepi nog uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld, in 2022 ging restaurant Geranium ervandoor met de titel. Toeval of niet, beide restaurants vind je in Kopenhagen. De uitreiking van 2023 vond plaats op dinsdag 20 juni, in de Spaanse stad Valencia.
Het Amsterdamse Ciel Bleu, eigenaar van twee Michelin-sterren, is het duurste restaurant van Nederland. Het eveneens Amsterdamse La Rive staat op de derde plaats. Bij Ciel Bleu moet men gemiddeld 160,05 euro voor een driegangenmenu betalen en bij La Rive 134,10 euro. Dat blijkt uit een onderzoek van Diningcity.nl.
Restaurant Noble in Den Bosch is zijn Michelinster kwijtgeraakt. Dat bleek maandag tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Michelinsterren in het Amsterdamse DeLaMar Theater. Eigenaar Edwin Kats is zondag door Michelin op de hoogte gebracht. "Het slechte nieuws is inmiddels ingedaald", zegt hij in een eerste reactie.
Restaurant De Kromme Dissel, Heelsum (Veluwe)
Dit met 1 Michelinster bekroonde restaurant behoort al jaren tot de toprestaurants van Nederland. De uitstekende diners bestaan uit klassieke Franse gerechten met een moderne twist, die worden bereid van met name ingrediënten uit de omgeving.
Gemiddelde per uur-salaris voor Chefkok (m/v) bij Van der Valk in Nederland is ongeveer € 65,00, wat 75% boven het nationale gemiddelde ligt. Salaris-informatie komt van 14 gegevens rechtstreeks verzameld van medewerkers, gebruikers en vacatures op Indeed gedurende de laatste 36 maanden.
In 2020 had Nederland 111 restaurants met een of meerdere sterren, in 2021 waren dit 113 eetgelegenheden en in 2022 is het aantal gestegen naar 117 zaken. In 2023 werd de mijlpaal van 125 sterrenrestaurants bereikt. Voor een compleet overzicht zie de Lijst van Nederlandse restaurants met een Michelinster.
In totaal heeft ons land nu twee restaurants met drie sterren, 20 met twee sterren en 103 restaurants met één ster. Restaurants De Librije in Zwolle en Inter Scaldes in het Zeeuwse Kruiningen blijven de enige met drie Michelinsterren.
Pure C, het Zeeuwse restaurant van Sergio Herman, verliest twee sterren. Dat werd vandaag duidelijk in het persbericht dat volgde na de uitreiking van de Michelinsterren in Nederland. Samen met die twee sterren ziet Herman eind deze maand ook zijn chef Syrco Bakker vertrekken.
Wat is een Michelinster? Michelinsterren worden uitgereikt op een schaal van één tot drie sterren. Alleen de allerbeste restaurants ter wereld komen hiervoor in aanmerking. Om één Michelinster te kunnen winnen, moet je restaurant 'een uitstekende keuken in zijn categorie' zijn.
Wat een groene Michelin-ster precies betekent? Restaurants met een groene Michelin-ster onderscheiden zich van hun culinaire collega's door een prijzenswaardige en toekomstgerichte focus op duurzaamheid.