Appelsientje Sinaasappel met extra vruchtvlees is 100% puur sap van 15 heerlijke Braziliaanse sinaasappels. De sinaasappels worden met de hand geplukt en binnen 24 uur geperst.
Voor een glas (200ml) Appelsientje worden gemiddeld drie sinaasappels geperst. Hierdoor krijg je meer Vitamine C, kalium, foliumzuur en fruitsuikers binnen dan bij het eten van één sinaasappel. Op sommige Appelsientje verpakkingen staat zowel 'geen suiker toegevoegd' als 'minder suiker'.
Appelsientje Sinaasappel zonder vruchtvlees is 100% puur sap van 15 Braziliaanse sinaasappels per liter. De sinaasappels worden met de hand geplukt en binnen 24 uur geperst. Het lekkerste en beste sap voor samen thuis of met collega's op kantoor, nu zonder vruchtvlees met de vertrouwde smaak van Appelsientje!
Appelsientje Goudappeltje is 100% puur sap van lekkere, frisse appels.
Het witte velletje in mandarijnen en sinaasappels is het restant van een vaatstelsel. Het heet merg.
Vruchtenpulp bestaat overwegend uit vaste delen, die overblijven na het persen van vruchten voor de winning van vruchtensappen, zoals sinaasappelsap, appelsap en druivensap. Ook bij het persen van wortelen of tomaten blijft pulp over. Deze vruchtenpulp wordt afgezet als veevoer en gebruikt voor de winning van pectine.
Sinaasappelsap wordt gemaakt van geperst fruit en is daarmee een natuurlijke bron van vitamine C, foliumzuur en kalium. Het drinken van Appelsientje sinaasappelsap draagt bij aan de inname van deze goede voedingsstoffen.
Het antwoord op de vraag: “is sinaasappelsap gezond?” is eigenlijk dus nee. Daarom is ons advies: eet die sinaasappel, of elk ander fruit, gewoon lekker uit het vuistje.
Vruchtensap verlaagt het risico op hart- en vaatziekten
Het onderzoek toonde aan dat vruchtensap niet zo gezond is als echt fruit, maar wel veel gezonder dan frisdranken. Vruchtensap heeft, in tegenstelling tot frisdrank, ook positieve gezondheidseffecten.
Het slechtst scoorden wit druivensap, sinaasappelsap, helder appelsap, granaatappelsap en ananassap. De vier best scorende sappen (blauwe druiven, pompelmoes, veenbessen en troebel appelsap) vormen volgens de onderzoekers een goede aanvulling op een normale voeding om voldoende polyfenolen te consumeren.
Past een pak sap waarop staat “100% puur sap” in een PuurGezonde voeding? Ja. Puur vruchtensap bevat alleen sap van de vruchten. Het wordt gepasteuriseerd (verhit) zodat het sap langer houdbaar is, maar verder worden er geen ingrediënten (zoals suiker of water) en voedingsstoffen (zoals vitamines) aan toegevoegd.
Drink daarom niet meer dan 1 glas per dag om op een gezond gewicht te blijven. Sinaasappelsap staat niet in de Schijf van Vijf. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds rekent wel maximaal 1 glas per dag als 1 van de stuks fruit die je dagelijks binnen moet krijgen. Fruit eten is wel beter.
Daarom krijgt fruit, zoals sinaasappels, Nutri-Score A. Met het drinken van een glas water en het eten van een sinaasappel heb je dus 2 keer een A te pakken. Met het drinken van een glas sinaasappelsap een C. En met het drinken van frisdrank met suiker een D of een E.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Een concentraat wordt meestal verkregen door aan een vloeistof het vocht te onttrekken. Dit gebeurt met technieken als inkoken, vriesdrogen, destilleren, centrifugeren en drogen. Deze technieken worden veel in de voedingsindustrie gebruikt, maar ook voor bijvoorbeeld medicijnen worden actieve stoffen geconcentreerd.
Riedel, producent van onder meer Appelsientje, CoolBest, DubbelDrank, Taksi en Extran, neemt voedingsmiddelenbedrijf Healthy People over van de twee oprichters. Met de overname versterkt Riedel zijn positie als marktleider van houdbare en gekoelde vruchtensappen.
Fruitsap is geen goed alternatief voor frisdrank, want beide zijn even slecht voor de lijn en voor de tanden. Fruitsap is wel ietsje gezonder, vooral omdat het vitamine C bevat. Af en toe een glas kan geen kwaad.
Het grote verschil met een sapje is dat bij een smoothie alle vezels bewaard blijven. Aangezien je hele stukken fruit en groente mixt, zal een smoothie veel 'steviger' zijn en beter vullen dan een sapje. Je kan een smoothie dus perfect als volwaardige maaltijd drinken.
Hier worden de vezels niet uit gefilterd, en ook de vitamines blijven beter intact. Dat is waar, en daarom zijn smoothies iets gezonder dan sappen - al ligt het er daarbij wel aan wat je allemaal in die smoothie stopt. Wel drink je nog steeds meer dan je zou eten, en krijg je dus onbewust meer calorieën binnen.
Uit onderzoek is gebleken dat de gezondheid van de cellen in het beenmerg en de darmen beter behouden blijft dankzij sinaasappelen. De grote hoeveelheid vitamine C in deze fruitsoort kan namelijk bijdragen aan het voorkomen van mutaties in het DNA.
Vandaag: waar zit meer suiker in, cola of vers sinaasappelsap? Het antwoord is cola. In cola zit 11 procent suiker, in sinaasappelsap ongeveer 10 procent. Alhoewel het dus niet veel scheelt, zit er meer suiker in cola.
Net als veel andere fruitsoorten, zijn ook mandarijnen een goede bron van vezels. Vezels staan vooral bekend om het verbeteren en soepel houden van je stoelgang, maar ze hebben ons nog meer gezondheidsvoordelen te bieden. Bijvoorbeeld: Een gezondere darmflora, doordat de goede bacteriën in je darmen de vezels eten.
Speciale zuren
Toch verliest sinaasappelsap in de eerste dagen nadat het geperst is nauwelijks vitamine C. Dit komt doordat de zuren van de sinaasappel de vitamines goed weet te behouden. Als het sap binnen drie dagen wordt opgedronken zal het dus nog bijna al zijn vitamine C bevatten.
Ze bevatten vaak een hoog suikergehalte, net als frisdrank. Een glas sinaasappelsap is net zo ongezond als een glas cola. Vice-voorzitter Daan Kromhout van de Gezondheidsraad legt uit hoe dat zit: "De suikers in vers geperste jus worden meteen in het lichaam opgenomen omdat ze in vloeibare vorm zijn.
De absolute winnaar is het 'Top's Fresh sap' van de Dirk. Opvallend is ook dat het duurste sap, het 'I'm Bio sinaasappelsap' dat onder andere verkrijgbaar is bij de Ekoplaza, met een magere 5,5 in de middenmoot eindigt. Heeft een mooie, natuurlijke oranje kleur en goede dikte met veel vruchtvlees.