Brood kan het best worden gesneden met een groot, scherp kartelmes. Brood wordt eigenlijk meer gezaagd dan gesneden. De beste broodmessen hebben een vrij grove kartelrand. Door snelle zaagbewegingen te maken worden de strakste boterhammen verkregen.
Ze raadt af om het brood van boven naar beneden te snijden omdat het de kwaliteit van de sneden negatief kan beïnvloeden. Draai het brood liever opzij. Dan duw je het tijdens het snijden minder samen, krijg je minder kruimels en zijn de sneden altijd mooi van vorm.
De snijmachines van Graef hebben verschillende soorten messen: gegolfd, gekarteld en glad. De broodsnijmachines met een gegolfd of gekarteld mes zijn ideaal voor het snijden van brood, groente en sommige vleeswaren. Een glad mes is minder geschikt voor het snijden van brood, maar is incidenteel wel mogelijk.
Vooral meergranenbroden vragen dikkere sneden dan de klassieke 9 millimeter, meent het bakkersechtpaar. 'En ook notenbrood moet je dikker snijden om de echte smaak van de noten te proeven. Wij snijden onze boterhammen hier meestal 12 tot 14 millimeter breed, maar Duits roggebrood wordt dan weer op 4millimeter gesneden.
Door het brood wat te laten afkoelen ontstaat een kruimstructuur die beter bestand is tegen de scherpe messen. Versgebakken brood is vaak nog vochtig binnenin. Door pas te snijden wanneer het brood afgekoeld is, voorkom je dat je bij het snijden het brood platdrukt. Tegelijkertijd verdwijnt ook de kleverige structuur.
Een brood weegt gemiddeld 800 gram. Een sneetje weegt gemiddeld 35 gram. 35 x 24 = 840 gram. Toegevoegd na 21 uur: Bij Jan Linders, Jumbo en Coop zitten er 24 sneetjes in een brood.
Hoe het werkt
Maar het is heel simpel: je opent de klep, legt je brood erin (hoe of waar maakt geloof ik niet zoveel uit) en sluit de klep. Op het digitale scherm geef je vervolgens aan welk brood je hebt gekozen en drukt op start. Terwijl het brood wordt gesneden wordt ook je bon geprint.
Prijs. Broodsnijmachines zijn te koop vanaf 30 euro. Voor een luxe snijmachine leg je rustig 200 euro op de toonbank.
Pas op de vingers!
Let daarom goed op de veiligheidsaspecten. Vaak heeft een snijmachine antislipvoetjes, zodat hij goed op zijn plek blijft staan tijdens het gebruik. Ook is er veelal een vingerbescherming op de slede aanwezig, zodat jouw vingers niet in de buurt kunnen komen van het ronddraaiende mes.
Tussen de 65-100°C stollen de eiwitten en verstijfselt het zetmeel, maar is het kruim nog plakkerig vanwege de grotere hoeveelheid vocht. Bak het langere tijd op een lagere temperatuur. De deeg is te slap. Door de grotere hoeveelheid vocht duurt het langer voordat het brood voldoende is afgebakken.
Deeg insnijden heeft een functie. Het ingesneden brood ziet er niet alleen leuk uit, maar het heeft ook een functie. Jij bepaalt daarmee de plek waar het deeg open gaat en hoeveel je deeg kan rijzen in de oven. De snijvlakken fungeren als een soort schoorsteentjes waardoor stoom kan ontsnappen.
Je kunt brood het best in een plastic zak in een afgesloten broodtrommel bewaren. Op deze manier blijft het het langst zacht en mals. Bewaar het brood in een papieren zak als je de voorkeur hebt voor een krokante korst. Bewaar brood niet in de koelkast.
Welke broodbakmachine je ook koopt, je kunt ervan uitgaan dat je minstens 500 broden moet kunnen bakken voordat hij de geest geeft. Een beetje broodbakmachine kost 75 euro en de snelle rekenaars weten dat je 15 cent per brood moet rekenen voor de afschrijving.
Hoe dik is een sneetje brood? Als je een brood bij de bakker laat voorsnijden dan is de dikte 1,2 – 1,4 cm.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
Brood is geen dikmaker. Het gaat erom wat je over een langere periode aan calorieën binnenkrijgt en weer verbruikt. Dit noemen we de energiebalans. Wanneer je over lange tijd meer eet dan je nodig hebt, dan kom je aan in gewicht.
Leg het mes met de rand op tafel en slijp met de slijpstaaf langs de groeven. Op die manier kun je één kant van het mes slijpen. Aan de andere kant ontstaat dan een 'braam'. Deze kun je weghalen met dezelfde slijpstaaf of door het mes plat (of iets schuin) op een slijpsteen te leggen.
Het santokumes is de Japanse versie van een koksmes en wordt doorgaans gebruikt voor het snijden van vlees, vis en groente. Een santoku is doorgaans dunner, scherper en gemaakt van harder staal dan een regulier koksmes. Dit zorgt ervoor dat het mes lichter is en langer scherp blijft.
Het lemmet van een fileermes moet altijd heel dun, smal en uiterst scherp zijn, zodat heel dunne filets gesneden kunnen worden. Om grote stukken vlees te kunnen snijden zonder dat het mes bezwijkt, moet je rekening houden met een lemmetlengte van ongeveer 20 cm.
De eerste tip: bewaar je brood absoluut niet in de koelkast! Dit zorgt er namelijk voor dat je brood sneller uitdroogt omdat het zetmeel in je brood water oplost onder 5 graden. Bewaar een brood daarom altijd op kamertemperatuur (of in de vriezer als je het later nog wilt gebruiken).
Harde of zachte korst Een brood met zachte korst kan het beste in de plastic zak blijven zitten waar het in geleverd wordt (goed afsluiten!). Een brood met harde korst gedijt het beste in een papieren zak.