Water zorgt ervoor dat de temperatuur van de whisky met 2 graden stijgt. Dit komt door de energie die vrijkomt wanneer de twee zich mengen. De eerste alcoholsmaak die je bij whisky hebt wanneer je het proeft wordt daardoor wat afgezwakt. Dit maakt het makkelijker om andere, fijnere accenten te proeven.
Hoeveel water moet je nou precies toevoegen aan je whisky? Dat hangt eigenlijk van jouw smaakpapillen af. Maar mocht je de afweging willen maken op basis van de optimale situatie in je glas qua smaak, dan zijn een paar druppels voldoende.
Laat de whiskey rondgaan in je mond en merk op hoe de whiskey proeft aan de voorkant van je gehemelte, onder de tong en uiteindelijk naar achterkant van je gehemelte voordat je de whiskey doorslikt. Adem diep in en uit om de volle smaak en aroma's naar voren te laten komen.
VERTRAAG HET SMELTPROCES VAN JE IJS
Smelt je ijs te snel en komt er teveel water bij je whisky? Dan wordt de whisky verdunt, waardoor het smaakprofiel verandert. Volgens whisky-puristen voeg je om deze reden dus geen ijs toe!
Het Center for Disease Control and Prevention zegt dat 'zwaar drinken' acht of meer drankjes per week voor vrouwen en 15 of meer drankjes per week voor mannen omvat. Dus als je elke avond whisky drinkt, voel je je misschien rustiger, maar overdrijf het niet.
Cask strength is een term die wordt gebruikt bij de productie van whisky om het alcoholvolume aan te geven dat wordt gebruikt voor een whisky tijdens het rijpen in een vat. Dit volume ligt meestal tussen de 60-65%.
Voor een drank van 40% heb je voor 1 l 400 ml alcohol nodig. Met 1000 ml alcohol maak je dan 2,5 l drank van 40%. Je hebt dan 1,5 l water nodig om aan de alcohol toe te voegen.
Je drinkt cask strength whisky zoals jij het wilt, puur, over ijs of met water. Een veel voorkomend verschijnsel is het toevoegen van waterdruppels. Voeg – indien gewenst – een/meerdere druppe(s) water toe aan je glas met een pipet of een theelepel.
Met een double cask whisky heeft de whisky niet op één type vat gelegen maar op twee verschillende vaten.
Een Single Cask (enkel vat) whisky is precies dat - een whisky die uit slechts één vat komt en niet vermengd is met een andere spirit. Omdat de inhoud van slechts één vat komt kan de opbrengst afhangen van de grote van het vat.
Whisky kan een alcoholpercentage hebben van 40 tot 85%, dit is afhankelijk van de productiewijze, de merknaam etc.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Alcohol drijft snel vocht uit het lichaam af. Doordat men regelmatig water tussen de glazen alcohol door drinkt kan men het vocht aanvullen. Hierdoor zal een kater minder hard aankomen en wordt men iets minder snel dronken.
Als ethanol (alcohol) en water gemengd worden is het volume van het mengsel altijd kleiner dan de som van de bij elkaar gevoegde volumina vloeistof. Er treedt volumecontractie op. Als gelijke volumes van ethanol en water samengevoegd worden, is het totaalvolume slechts 1,92 maal het volume van elk der vloeistoffen.
Bailey & Co en is momenteel eigendom is van Diageo. De voornaamste ingrediënten zijn Ierse whiskey en room. Met een mild alcoholgehalte van 17% is deze fluweel zachte drank vooral een geliefde after diner drank.
Jonge graanjenever = Jenever met maximaal 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Oude graanjenever = Jenever met meer dan 15% moutwijn, minimaal 35% alcohol. Graanjenever = Jenever waarvan de alcohol voor 100% bereid is uit granen. Het eindproduct moet minimaal 30% alcohol bevatten.
23% van de mensen heeft nooit last van een kater, zelfs niet als ze zeer zwaar drinken. Studies suggereren dat deze eigenschap in de genen zit. Daarnaast kunnen angstige mensen er meer last van hebben dan neurotische. Ook als je ouder wordt heb je minder last van katers: vandaar dat je ze vroeger wel kon hebben.
Door de alcohol heb je veel mineralen verloren, waardoor je lichaam tijdens een kater naar zout eten verlangt. Het beste is om licht verteerbaar zout eten te nuttigen, omdat je maag het al zwaar genoeg heeft.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
Rode wijn en bier zijn redelijk donker van kleur en geven dus een grotere kans op een kater. Heldere sterke dranken bevatten de minste schadelijke bijproducten. Zo toonde verschillende studies aan dat whisky drinkers een grote kater kregen dan wodka drinkers met dezelfde hoeveelheid alcohol.
Meer dan drie glazen alcohol per dag verhoogt de kans op kanker van mond en keelholte, het strottenhoofd en de slokdarm. De kans op deze vormen van kanker is nog eens extra groot bij wie zowel drinkt als rookt.
Net als rode wijn, bevat ook whisky gezonde antioxidanten die ontstekingsremmend werken en zo ziektes de kop in kunnen drukken. In 2005 gaf Dr. Jim Swan een speech waarin hij het woord verkondigde over de kracht van het levenswater. Zo blijkt dat single malt whisky's zelfs nog gezonder zijn dan rode wijn.