Het schoudergewricht is qua bouw van de botten het meest instabiele gewricht van het lichaam. Bij een val of een plotselinge krachtige beweging kan de schouderkop uit de kom gaan (ontwrichting of luxatie). In 95% van de gevallen luxeert de schouderkop naar de voorzijde.
Het uit de kom gaan van de schouder wordt vaak veroorzaakt door een val of een ongeluk. Het gewrichtskapsel en de banden kunnen bij een val of ongeluk scheuren en te lang worden. Wanneer banden uitrekken zijn ze te los geworden en bieden ze niet genoeg stevigheid meer.
Luxatie is de medische term voor het uit de kom schieten van een gewricht. Het schoudergewricht bestaat uit een bol en een ondiepe kom. Bij een schouderluxatie schiet de bot uit de kom. Hierbij kan schade ontstaan aan de banden en spieren rondom de schouder.
In bijna alle gevallen schiet de kop van de bovenarm voorwaarts van de kom af. De kop komt als waren voor de schouder te staan, dit is ook zichtbaar en voelbaar. De arm staat meestal dan ook naar buiten gedraaid en dat is dan vaak ook de enige houding die nog mogelijk is. Bewegen van de arm is niet meer mogelijk.
De schouder kan in sommige gevallen uit de kom schieten, dit heet een schouderluxatie (uit de kom schieten). De schouder bestaat uit de kop van de bovenarm (humerus) en een kom (glenoïd) die in het schouderblad ligt.
Hoe weet u of er sprak is van een heupluxatie? De symptomen zijn: U kunt de heup en het been plotseling niet meer goed bewegen. Veel pijn in het heupgebied, eventueel uitstralend naar het been. Het been aan de kant van de luxatie is korter.
Als je moeite hebt om je arm boven je hoofd te tillen, voor je lichaam langs te grijpen of je arm achter je rug te bewegen, dan heb je wellicht een probleem met de bewegingsruimte van je schouder. De klachten van een frozen shoulder beginnen met wat pijn.
Als uw schouder 'uit de kom gaat' betekent dit dat uw bovenarm niet meer op zijn plaats zit in de schouderkom. De bovenarm kan gedeeltelijk uit de kom schieten (subluxatie) of helemaal (totale luxatie). In beide gevallen voelt u veel pijn en kunt u de schouder niet, of slechts beperkt, gebruiken.
Volledig normaal en pijnvrij gebruik van de schouder wordt pas na drie maanden bereikt. Het is niet toegestaan om met een arm in een mitella of in de eerste vier tot zes weken na het ongeval een auto te besturen.
Wat merkt u van een schouderluxatie? Allereerst voelt u in uw schouder een felle pijn. Bij een luxatie naar voren zult u de arm een beetje naar buiten gedraaid hebben en houden, dan is de pijn het minste. Aan de voorkant van de schouder zit een verdikking; dat is de bovenarmkop die uit het gewricht is geschoten.
U hoort soms ook wel dat de schouder uit de kom schiet. Bij dit letsel zit de kop (bovenste deel bovenarmsbot) niet meer in de kom (onderste deel van het schouderblad). Herstel van dit letsel kan vier tot zes weken duren. Net zoals de scharnier van een deur kan een scharniergewricht maar op en neer buigen.
Het sternoclaviculaire gewricht (SC-gewricht) bevindt zich aan de voorzijde van de borst-nekregio. Het verbindt het borstbeen (sternum) en het sleutelbeen (clavicula). Bij een SC-luxatie is er sprake van een ontwrichting van het sleutelbeen ten opzichte van het borstbeen.
Ontwrichting treedt het vaakst op in de schouder, aan de elleboog of in de vingers. Het goede nieuws: een gewricht kan meestal snel weer teruggezet worden. Soms regenereert een (sub)luxatie spontaan vanzelf indien het gewricht niet volledig uit de kom geschoten is.
Er zijn speciale oefeningen, activiteiten of bewegingen die de genezing kunnen helpen. Door te koelen met ijs (voorzichtig) en het nemen van pijnstillers volgens voorschrift van uw arts (meestal paracetamol) kunt u de pijn de eerste dagen verzachten.
Het 'uit de kom gaan' van de bovenarm wordt ook wel schouderluxatie genoemd. De kop van de bovenarm zit dan gedeeltelijk (subluxatie) of helemaal (totale luxatie) niet meer op zijn plek in de schouderkom. In beide gevallen voelt u veel pijn en kunt u de schouder niet of slechts beperkt gebruiken.
Een bankart laesie is een letsel aan het onderste gedeelte van de kraakbeenring in het schoudergewricht. Deze kraakbeenring wordt ook wel het labrum genoemd. Een bankart laesie valt dan ook onder de labrumletsels.
Slapen Halfzittend/halfliggend slapen met meerdere kussens achter de rug en een aan de zijkant onder de arm. Laat de elleboog vrij, zodat de arm kan uithangen. Oefeningen Het is belangrijk om regelmatig oefeningen te doen met uw arm.
Bij een ontsteking of spierscheur door langdurig verkeerd gebruik of overbelasting van de schouder is het enkel aangewezen om je schouder tijdelijk te laten rusten als ook kleine bewegingen zeer pijnlijk zijn. Maar probeer dan toch een paar keer per dag je arm in meerdere richtingen te bewegen.
Het is belangrijk dat u de arm altijd laat HANGEN in de sling/mitella. Dus geen kussens of andere ondersteuning onder uw elleboog leggen, ook niet tijdens de nachtrust. U moet rechtop of halfzittend slapen. Het is beter om gedurende de nacht rechtop te slapen, met kussen in de rug.
Als u pijn voelt in uw schouder, kan dat wijzen op artrose. De pijn is voortdurend aanwezig of alleen als u uw arm wilt bewegen. Bijkomende klachten kunnen zijn dat uw schouder 's nachts pijn doet, dat uw schouder kraakt bij beweging en dat u uw arm niet meer zo goed kunt gebruiken.
Moet ik een mitella na een schouderluxatie dragen? Een mitella of sling wordt na een operatie voor 3 tot 6 weken voorgeschreven. Het heeft als doel het operatiegebied te beschermen.
De schouder voelt los aan en de kop van de bovenarm gaat in verschillende posities het gewricht bijna verlaten (subluxatie). Dit geeft een acute pijnsensatie in de schouder en kan gepaard gaan met een voelbare en hoorbare klik in de schouderstreek.
Latissimus dorsi
Een driehoekige, brede rugspier die loopt van de schouders tot aan je bekken. Hij is verantwoordelijk voor bepaalde armbewegingen, waaronder de achterwaartse armzwaai, het omlaagtrekken van de opgeheven arm en naar binnen roteren van de arm.
Impingement kan pijn en bewegingsbeperking veroorzaken. Het naar voor en opzij brengen van de arm en het bewegen van de arm boven schouderhoogte is pijnlijk. Ook in de nacht kan het omdraaien en liggen op de schouder pijnlijk zijn. De pijn straalt vaak uit van de schouder naar de bovenarm.
Houd uw armen gestrekt en veeg met beide armen naar opzij zodat ze horizontaal tegen de muur aan liggen. Wacht 3 tellen en probeer dan door te vegen totdat uw armen gestrekt langs uw oren omhoog wijzen. Veeg daarna uw handen weer over de muur terug tot uw armen weer langs uw lijf hangen. Herhaal de oefening.