Je deeg te lang laten rijzen is nog een reden dat je brood kruimelig wordt. De textuur van een brood steunt op de juiste verhouding van gluten, zuurstof en waterdamp. Als het deeg te lang rijst, wordt de gist overactief en is de verhouding uit balans. Je brood valt dan in of wordt plat.
Als je te veel gist gebruikt (en ook als je te veel water gebruikt) is de kans op overrijs groot. Het deeg rijst goed en zakt dan in tijdens het bakken. Probeer ook eens de tip van Pieter: vervang een deel van het volkorenmeel door tarwebloem. Dat bakt meestal beter.
Door het rijzen wordt het brood lekker luchtig en dus goed van smaak. Door het brood voor de 2e maal te kneden en dus ook laat rijzen krijg je uiteindelijk een smaakvol brood van fijne structuur waarin de gluten zich volledig ontwikkeld hebben.
Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen.
Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker.
De eerste twee uur warmt hij een beetje op voor het rijzen van het deeg en gebruikt hij de motor (110 Watt) voor het kneden. Als de machine ongeveer 1,2 kWh gebruikt voor een brood. Met een gemiddelde kWh prijs van 23 cent, kom je op 28 cent per brood.
Het duurt ongeveer drie uur om het brood klaar te maken. Waarom zo lang? De broodbakmachine begint rustig alle ingrediënten te mixen. Daarna zal 'ie voor zo'n twintig minuten het deeg kneden en zal het deeg langzaam rijzen.
Het brood is te sterk gerezen, iets minder gist gebruiken. Het deeg bevat te weinig vocht. Er zijn te veel hele graankorrels of zaden toegevoegd; deze zuigen het water op.
Normaal gesproken kan gerezen deeg niet blijven liggen, want van te lang gerezen deeg kan je geen mooi brood meer bakken. Dus moet de bakker die zijn klanten 's ochtends om acht uur van vers brood wil voorzien, bij nacht en ontij zijn bed uit om aan het kneden te gaan.
Hoe wordt ons brood luchtig gemaakt? Met rijsmiddelen creëer je luchtbelletjes in een deeg of beslag zodat het gebak of brood luchtiger wordt. Traditioneel wordt hiervoor desem of gist gebruikt. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg.
Iets zuurs (of dat nu azijn of citroensap of vit c) is, vergroot de elasticiteit van het deeg en neutraliseert de gistsmaak. De azijn proef je niet, het is ook echt maar een heel klein beetje azijn (6 gram op 500 gram meel).
Als je twee keer zoveel gist gebruikt of de deegtemperatuur flink hoger maakt, of allebei, dan rijst het deeg "de pan uit". En zo zou je een brood in circa 90 minuten kunnen maken in plaats van de gebruikelijke drie uur.
Boter en margarine houden het brood iets langer vers en mals, tevens zorgen zij voor een groter volume. Plantaardig vet zowel als zachte reuzel of bakkersvet komen ook in aanmerking. Olie houdt brood langer vers. Olijfolie geeft een iets zachtere korst.
Zelf broodbakken in de broodbakmachine niet gezonder
Het argument dat zelfgebakken broodbakmachine brood gezonder zou zijn dan gewoon zelfgebakken brood snap ik ook niet helemaal. Het hangt er maar net af van wat je er zelf instopt. Er zijn genoeg broodbakmixen die gewoon kleurstof bevatten of broodverbeteraar.
Wat bespaart het zelf bakken van brood? Als we jaarlijks meer dan 100 broden nodig hebben ( 2 per week ) dan sparen we 85 cent uit per brood. Op jaarbasis spreken we hier dus over een besparing van 88,4 Euro. Zonder de afschrijving van de broodbakmachine bespaar je bijna 110 Euro.
Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is. Bovendien smaakt het brood van zo'n mix veel minder lekker. Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood.
Voor broden die je maakt met volkorenmeel van tarwe of spelt kan je een verhouding, tussen bakvorminhoud (ml) en gewicht meel (gram), aanhouden van 3,7 op 1. Een voorbeeld, de bakvorm heeft een inhoud van 1100 ml, dan moet de hoeveelheid meel in het recept zijn: 1100/3,7=297 gram (praktisch dus 300 gram).
Panasonic SD-ZX2522KXG - De beste op de markt met maar liefst 37 programma's. Kenwood BM450 - De beste koop met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Inventum BM125 - Deze broodbakmachine is ideaal voor grotere huishoudens. Princess Wake Up 152006 - Dankzij de warmhoudfunctie blijft je brood heerlijk warm.
Koop je bv altijd in de supermarkt dan kan je nu beter eens bij de molenaar/winkel kijken. Er zijn veel verschillende smaken en iedereen heeft een andere voorkeur. Bovendien is er nog keuze uit o.a. meergranen, volkoren, waldkorn, spelt, wit en natuurlijk de keus voor biologisch.
Handige warme plekjes om je kom met deeg of desem in te laten rijzen zijn: lege vaatwasser die nog warm is omdat hij net gelopen heeft. lege magnetron met een groot glas heet water ernaast. grote lege plastic opbergbox met deksel met een groot glas heet water ernaast.
Hiervoor kun je een oventhermometer gebruiken waarin een prikker zit die je in het brood kunt steken. Aan het einde van de baktijd steek je de thermometer in je brood, wanneer de temperatuur ongeveer 95 graden is, is je brood gaar.
In de oven
In sommige heteluchtovens gaart het brood goed, in andere heteluchtovens verbrandt het brood op de plek waar de lucht de oven in wordt geblazen en is het brood op andere plekken niet goed gaar. Als je onder- en bovenwarmte hebt, is het aan te raden om dit te gebruiken.