Je zit nu in de 26e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 33 cm, zo groot als een courgette en weegt circa 720 gram. Je baby is volop aan het ontwikkelen in je buik.
ONTWIKKELING VAN DE BABY TIJDENS WEEK 26 ZWANGERSCHAP
Het hoofd van je baby heeft in week 26 een diameter van meer dan 7 cm, de grootte van een kleine appelsien, en hij weegt ongeveer 900 gram.
Deze week heeft hij al een lengte van 24 cm, gemeten van kruin tot romp, en weegt hij ongeveer 900 gram, ongeveer de grootte van een koolraap. Hoewel hij snel groeit, zijn zijn hersenen en longen nog onderontwikkeld.
Voor baby's die geboren worden tussen 24 en 26 weken is de kans op overleving en de kwaliteit ervan erg verschillend en moeilijk voor- spelbaar. Deze baby's hebben rond 60% overlevingskans. Daarom zal het medisch team uitgebreid met jullie overleggen om samen een aanpak te bepalen.
Je baby. Rond deze tijd gaan de oogleden van je baby open. Licht en donker kon je kind al onderscheiden, maar of hij of zij nóg meer kan zien behalve licht en donker is niet bekend. De bewegingen van je kind worden steeds duidelijker.
Je baby in week 26
Je zit nu in de 26e week van je zwangerschap. Je baby is nu ongeveer 33 cm, zo groot als een courgette en weegt circa 720 gram. Je baby is volop aan het ontwikkelen in je buik. Hij wordt niet alleen sterker, maar ook de wenkbrauwen, oogleden en lippen zijn steeds duidelijker zichtbaar.
Harde buiken voelen aan als een gespannen gevoel of een kramp in de buik. Ze doen in principe geen pijn. Over het algemeen duurt het ongemak hooguit een minuut. Je voelt deze krampen vooral aan de bovenkant van je baarmoeder.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Als een baby geboren wordt tussen de drieëntwintigste week en de zevenendertigste week, spreken we van vroeggeboorte of prematuriteit. In dit geval zal het kind een tijdje in de couveuse moeten liggen. Kinderen die na 37 weken geboren worden en nog voor de datum dat je uitgerekend bent, zijn gewoon te vroeg.
Redenen voor inleiding bevalling:
Overtijd lopen (meestal wordt ingeleid tussen 41 en 42 weken van de zwangerschap) Langdurig gebroken vliezen zonder weeën. De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed. Je baby groeit niet goed meer.
De baby is 28 weken oud, ongeveer 35 centimer lang en weegt ongeveer 1 kilo.
Oorzaken harde buiken
Je baarmoeder zal tijdens de bevalling samentrekken. Daarvoor is je baarmoeder nu alvast aan het oefenen, en doet dat door middel van harde buiken, ofwel oefenweeën. Hierdoor maakt je baarmoeder zich klaar voor de bevalling.
Jij in de 27ste week. Met de week groeit je buik en kom je ongeveer 450 tot 500 gram per week aan!
Jij bij 26 weken zwangerschap
Na 26 weken zwangerschap zit je in de laatste week van het tweede trimester. Je uitgerekende datum is al over veertien weken. Het aftellen kan nu dus echt beginnen.
Je baby zal meer gaan huilen en is wat hangerig en humeuriger dan normaal. Deze hangerige fase van de sprong duurt bij de meeste baby's vier weken, maar kan ook één of vijf weken duren. De grootste kans dat je de signalen van je baby gaat zien, is rond week 26.
Derde trimester (27-40 weken zwanger)
In de laatste 3 maanden van je zwangerschap verviervoudigt je baby in gewicht en dat zal je merken aan je buik. Sommige activiteiten worden nu zwaarder en een middagdutje voelt echt niet meer als overbodige luxe.
Dankzij de goede medische zorg en het bestaan van couveuses liggen de overlevingskansen van te vroeg geboren baby's tegenwoordig bij 23 weken rond de 65 procent. Bij 27 weken is dat rond de 90 procent.
Er zijn verschillende lichamelijke klachten die kunnen wijzen op een vroeggeboorte, zoals vroegtijdige weeën, harde buiken, vroegtijdig gebroken vliezen, infecties, veranderende of toegenomen vagina afscheiding, vloedverlies, buikpijn en een drukkend gevoel in de onderbuik, vagina of het bekken.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Tijdens je zwangerschap is je baby omhuld door vliezen. Deze houden het vruchtwater vast. Bij het breken ervan, komt dit vruchtwater vrij. Als de vliezen breken zonder weeën bij een zwangerschapsduur tussen de 37 en 42 weken, noemen we dat 'voortijdig gebroken vliezen'.
Eet gezond (onderaan vind u enkele informatieve websites), zorg dat je voldoende lichaamsbeweging hebt en in goede conditie een zwangerschap in gaat en tijdens de zwangerschap voldoende lichaamsbeweging houdt, dit vermindert de kans op een vroeggeboorte!
Dit is natuurlijk een schatting, maar soms is het helemaal niet nodig om gestructureerd te gaan voelen naar je ontsluiting. Aan de sterkte van je weeën en aan de verandering in je houding kunnen we al veel aflezen. En ook zelf zou je dit kunnen opmerken.
Als je baarmoeder groeit en zwaarder wordt kun je bandenpijn ervaren. Een stekend spierpijn-achtig gevoel. Veel zwangeren voelen het met name aan de linkerkant. Dit komt omdat je baarmoeder vaak iets naar rechts gekanteld ligt, waardoor je links dus nog meer die rek voelt.
Harde buiken kunnen lang aanhouden. Soms wel uren. Vaak is het een teken dat je net te veel gedaan heb die dag. Probeer daarom goed naar je lichaam te luisteren.