Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen.In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Peterselie invriezen kan in een diepvrieszak of ijsblokjesvorm, afhankelijk van het gewenste latere gebruik. Ingevroren peterselie blijft 2 tot wel 8 maanden goed in de vriezer. Een andere mogelijkheid is om een peterselieplantje in de keuken of in de tuin te zetten. Zo kun je altijd verse kruiden plukken.
Basilicum, koriander, peterselie, munt en bieslook kun je invriezen. De kruiden zijn ongeveer twee maanden houdbaar in de vriezer. Daarna verliezen ze een groot deel van hun smaak en geur.
Gebruik en toepassing van peterselie
Men doet de blaadjes en stengels (zowel vers als gedroogd) in salades en pikante gerechten. Het blad maakt onderdeel uit van het klassieke bouquet garni. Verder kun je het in allerlei denkbare vlees- en visgerechten, bij groentes, zuivel, eieren en in sauzen gebruiken.
Voeg de blaadjes kort voor het serveren aan het gerecht toe. Kook ze niet mee, want het aroma verdwijnt dan en de smaak kan zelfs bitter worden.
Peterselie blijkt een heel gezond kruid te zijn dat boordevol vitaminen en mineralen zit. Zo bevat peterselie veel vitamine C , E en K, bètacaroteen, foliumzuur en de mineralen ijzer, silicium en calcium. Dertig gram peterselie blijkt al onze dagelijkse behoefte aan vitamine C te dekken.
Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt. Stop de gedroogde kruiden daarna in een potje en je kunt ze meteen gebruiken!
Rozemarijn is wat langer houdbaar dan andere kruiden, want de stelen en bladeren zijn wat stugger. Zit het blad nog aan de steel, dan kun je dit kruid 4 dagen in de koelkast bewaren. Zonder steel kunnen de blaadjes maximaal 3 dagen bewaard worden. In de vriezer kan rozemarijn 8 tot 10 maanden bewaard worden.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Je kunt peterselie het beste met stelen en wortels in een glas water zetten of het kruid in vershoudfolie in de koelkast bewaren. Zo is het kruid een paar dagen houdbaar. Je kunt peterselie ook invriezen. In een goed gesloten bakje of zakje is het tot wel 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).
Prei invriezen is een uitstekende manier om verse prei maandenlang te bewaren. Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Italiaanse peterselie staat ook wel bekend als platte peterselie. De platte peterselie is wat sterker van smaak dan de krulpeterselie. Een takje (of een paar blaadjes) is heel geschikt als garnering op koude schotels en soep.
Als je beide varianten proeft, merk je direct het verschil. Platte bladpeterselie heeft vooral een heftige smaak: het prikt een beetje op de tong, en smaakt naar peper of bleekselderij. Krulpeterselie daarentegen smaakt veel zachter.
Verse peterselie kun je tot maximaal drie dagen in de koelkast bewaren. In de vriezer kun je dit kruid twee tot drie maanden bewaren.
Het antwoord is 'ja, je kunt olijfolie perfect invriezen zonder dat er een verlies aan voedingswaarde optreedt. ' Je moet de olijfolie dan wel gebruiken op dezelfde dag als dat deze ontdooid is. Als je de olijfolie na ontdooien opnieuw wil invriezen, wordt het niet langer eetbaar.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.
Als je airfryer een mandje heeft, is dat ideaal voor het drogen van kruiden. Zet de airfryer op 50 graden en droog de kruiden in 1 tot 3 uur, afhankelijk van de hoeveelheid.
Knip je kruiden 's ochtends, nadat de dauw verdampt is, op een droge dag. Pluk geen blaadjes maar knip de stengels. Je kunt kleine bosjes ophangen, om te drogen, maar het gaat beter wanneer je de stengels uitspreidt op een droogrek of een vliegenraam, of op een fijne keukenhanddoek of neteldoek op een rooster.
De beste kruiden om te drogen
Kruiden met stevige stengels en blaadjes drogen het makkelijkst en behouden lang hun smaak, aroma, kleur en vorm. Denk aan laurier, rozemarijn, salie en tijm. Kruiden met grote, sappige blaadjes zoals basilicum en munt kun je beter invriezen.
Eigenlijk zou je elke dag wat peterselie kunnen eten, omdat het zo rijk is aan voedingsstoffen. Als je een flinke bos koopt kun je elke dag wat fijnhakken voor over je salade, door je groene smoothie, over groente gestrooid, als pesto of door je soep.
Kruiden en specerijen
Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.
Het houdt de aderen elastisch. Cholesterol wordt opgelost door stoffen in peterselie. De bloedvaten worden sterker. Op deze manier is peterselie goed tegen hart- en vaatziekten.