U kunt een UBN aanvragen of wijzigen op mijn.rvo.nl. Het UBN registreert u in het Identificatie en Registratiesysteem voor dieren (I&R). Een UBN voor pluimvee vraagt u aan via Avined. Vraag het UBN aan voordat u de dieren gaat houden.
Een 'UBN' is het registratienummer van een dierenverblijfplaats, formeel 'meldingseenheid' (ME) genoemd. Een- ieder die runderen, varkens, schapen of geiten houdt, is namelijk verplicht om de verblijf-plaats(en) van deze dieren te registreren.
Nee, het UBN staat niet meer op de elektronische nummers. Het nummer bestaat uit een unieke code van twaalf cijfers. De door u gekochte nummers staan wel geregistreerd op uw UBN. Voor verdere informatie kunt u terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) via 088-042 42 42 of kijk op mijn.rvo.nl.
Een UBN voor niet bedrijfsmatig gehouden honden kost eenmalig € 19,-. U krijgt de factuur hiervoor in het volgende kalenderjaar.
Uw dierenarts kan uw hond chippen en registreren. Ook chippers (bijvoorbeeld van de Raad van Beheer) mogen dat doen als zij geregistreerd staan in het chippersregister van RVO.
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting ingevoerd. Elke hond die er na die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden bij een van de daarvoor aangewezen databanken, waaronder de NDG.
U registreert de locatie door een zogenoemd Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan te vragen via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De houder van de locatie vraag het UBN aan. Op de website van de RVO kunt u ook paarden en paardachtigen op het UBN aanmelden.
Dit kan heel makkelijkdoor het chipnummer in te vullen op www.chipnummer.nl. Je krijgt dan onmiddelijk een overzicht van databases waarin de chip geregistreerd is. Als dit goed gebeurd is, verschijnt er een groen pootje. Door hierop te klikken, krijg je een overzicht van de bijbehorende gegevens van het dier.
Houdt u paarden, pony's, ezels of zebra's? Dan moet u vanaf 21 april 2021 ook de verblijfplaats van deze dieren registreren. Vanaf dan geldt namelijk de Europese Diergezondheidsverordening. Deze bepaalt dat de locaties waar paardachtigen verblijven een UBN moeten hebben.
Dit relatienummer vindt u in Mijn dossier bij Mijn gegevens. In Mijn dossier kunt u uw gegevens aanvullen en wijzigen.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
Verlies en vervanging van documenten
Als u het paspoort van uw hond kwijt bent, richt u dan tot uw dierenarts. Als het paspoort van uw hond vervangen moet worden, zal hij de nieuwe gegevens binnen 8 dagen meedelen aan Dog ID aan de hand van de fiche “Vervanging paspoort”.
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt én geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Een kat krijgt in een aangesloten periode van 12 maanden maximaal 2 nesten. Of maximaal 3 nesten in 24 maanden.
Op de website Checkjechip.be kunt u bekijken of de gegevens van uw hond of kat correct zijn. Is uw huisdier gechipt? Dan vindt het makkelijker de weg naar u terug. Tenminste, als de gegevens die op de chip staan correct zijn én u die gegevens hebt vrijgegeven.
Dat kost eenmalig € 5,90. U krijgt een NDG-pasje als bewijs van inschrijving thuisgestuurd. Indien uw huisdier wordt gevonden zal de dierenambulance of een dierenarts met behulp van een scanner de chip uitlezen. Aan de hand van het chipnummer kan er vervolgens contact met u opgenomen worden.
tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft gechipt (volt. deelw.) met een chipkaart betalen Voorbeeld: `Wegens een technische storing kunt u niet chippen, u moet contant betalen.
Op www.HorseID.be kan u eenvoudig het microchip- of UELN-nummer van eender welk paard ingeven en nagaan of dit paard reeds geregistreerd is en al dan niet behouden werd voor de slacht. Daarnaast zal u ook het geslacht en de geboortedatum van het paard te zien krijgen.
Het houden van minder dan 5 paarden wordt als hobbymatig aangemerkt. Dat betekent bijvoorbeeld dat bij woningen, binnen de woonbestemming, maximaal 4 paarden gehouden kunnen worden.
Sinds 2006 moeten alle paarden/paardachtigen gechipt zijn en in het bezit zijn van een paardenpaspoort. In dit paspoort staat onder andere het chipnummer, en ook wordt bijgehouden welke medicijnen en inentingen het paard heeft gekregen.
Log in op je (nieuwe) account. 8. Je krijgt dan direct na het inloggen het 'koop hond' scherm te zien. Daarop is de code uit jouw email al ingevuld.
Uw huisdier voelt niets van de chip, alleen het prikje bij het inbrengen kan even een beetje pijn doen. Uw dier kan de chip niet verliezen, in tegenstelling tot een bandje met penning of adreskoker. Uw dier kan er ook niet achter blijven hangen. Een chip is fraudebestendig.
Binnen 14 dagen na aankoop van een hond moet u de registratie op uw naam laten zetten. Dat doet u bij één van de portalen die door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) hiervoor zijn aangewezen. U vindt deze onder 'Welke portalen' en op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.