Waarom moet je soep afschuimen?

Een schuimlaag op je soep met daarin vervelende stukjes ziet er niet alleen vies uit, het is ook niet zo lekker. Deze laag is namelijk opgebouwd uit vetten uit het vlees in de soep en overige overbodigheden. Hierom moet je je soep afschuimen en wel snel ook.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Waarom moet je schuim van erwtensoep scheppen?

Spliterwten zijn halve erwten en laten (vooral aan het platte oppervlak) gemakkelijk eiwitten los. Als je spliterwten ongewassen kookt, ontstaat er veel schuim op het kookvocht. Door ze eerst goed te wassen in een zeef of vergiet, is de hoeveelheid schuim die ontstaat minder.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op puurgezond.nl

Waarom moet het schuim van de soep?

Het schuim dat op je soep komt bij het mixen kan absoluut geen kwaad. Het kan zelfs zeer lekker zijn, zo'n luchtig, schuimend soepje. Het schuim komt aan de oppervlakte omdat je met je mixer lucht in de soep mixt. Die lucht komt dan bovendrijven in de vorm van kleine belletjes, schuim dus.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op dagelijksekost.vrt.be

Waarom schuim van erwtensoep afhalen?

Zure of bittere smaak

Het klinkt niet alleen vies, maar het heeft ook invloed op de smaak van je gerecht. Zo kan het zorgen voor een zure of bittere smaak. Daarom is het zaak om het witte schuim van de oppervlakte te verwijderen met een schuimspaan of een zeef. Dit wordt ook wel afschuimen genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op margriet.nl

Waarom moet je soep niet laten koken?

Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op lekkerensimpel.com

Hoe vet van soep af te scheppen

22 gerelateerde vragen gevonden

Wat gebeurd er als je soep laat koken?

Niet laten koken

Het is erg belangrijk dat je een soep nóóit laat koken. Op deze manier verliest hij namelijk zijn smaak. Laat de soep in plaats daarvan pruttelen op een zacht vuurtje.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op rtlnieuws.nl

Kan je soep op het aanrecht laten staan?

Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unox.nl

Waarom bederft erwtensoep snel?

De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op emptythefridge.be

Waarom mag een bouillon niet koken?

De bouillon mag niet koken, voor een heldere bouillon moet de temperatuur net onder het kookpunt blijven. Door koken wordt de bouillon troebel. Tijdens het trekken van de bouillon kan een schuimlaag ontstaan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op alsetenevenmoeilijkis.nl

Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?

In de bereiding zit nauwelijks verschil, zowel erwtensoep als snert wordt gemaakt van spliterwten, groenten en rookworst.Maar voor snert gebruik je ook nog varkensvlees, spek en botten. Snert heet officieel pas snert als de soep één dag 'gestaan' heeft.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op 24kitchen.nl

Waarom een aardappel in de soep?

Aardappel kan ook helpen om soep sterker te maken. Snijd maar eens wat blokjes uit een rauwe aardappel. Gooi deze bij de kokende soep en het zetmeel in de aardappel doet de rest. Zetmeel is een natuurlijk verdikkingsmiddel en doet niets raars met de smaak van je soep.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op unox.nl

Waarom moet een bouillon lang trekken?

Hoe langer je de botten laat stoven, des te meer voedingsstoffen er in de bouillon terecht komen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eetpaleo.nl

Hoe voorkom je dat de bouillon een bittere smaak krijgt?

Om je bouillon nog meer smaak te geven voeg je er groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), verse kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels) aan toe.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op foodiesmagazine.nl

Hoe voorkom je dat de erwtensoep zuur wordt?

Zo heb je nooit meer zure erwtensoep:
  • Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten.
  • Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. ...
  • Verhit de soep goed voor je hem gaat eten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op puurgezond.nl

Waarom moet je spliterwten afschuimen?

Wit schuim bevat eiwitten en vervuilingen

Tijdens het koken van vlees, maar ook bouillon of soep, kan zich een laagje met wit schuim aan de oppervlakte vormen. Dit bestaat voornamelijk uit vrijgekomen eiwitten. Dat is bijvoorbeeld het geval bij het koken van erwtensoep, runderbouillon en kip.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op maxvandaag.nl

Hoe erwtensoep afschuimen?

Bij erwtensoep ontstaat er eiwitschuim. Schep het schuim er met een schuimspaan af.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op peulvruchten.nl

Waarom soep trekken zonder deksel?

De bouillon aan de kook brengen gebeurt langzaam en mét de deksel op de pan. Het afschuimen gebeurt natuurlijk zónder deksel dan de bouillon laten trekken mét de deksel op de pan. Het inkoken gebeurt weer zónder deksel.Het afkoelen van de soep ook zonder deksel en zo snel mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sameneenkoekopen.nl

Waarom bouillon opzetten met koud water?

Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vlees.nl

Hoe schuim van soep scheppen?

Soep afschuimen doe je overigens met een schuimspaan of een dunne zeef. Schep het schuim en de andere onzuiverheden van de soep af zodra je ze boven ziet komen. Zo weet je zeker dat je op tijd bent!

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Kun je erwtensoep 2 keer opwarmen?

Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kan soep bederven door onweer?

"Soep kan niet zuur worden door onweer zelf, dat is een fabeltje van vroeger. Maar aan onweer gaat warm weer vooraf. Door het warme weer kan de soep zuur worden, want dan kan de soep bederven", legt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum uit.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op eenvandaag.avrotros.nl

Kun je erwtensoep 2 keer invriezen?

Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Kan je soep na 4 dagen nog eten?

Soep kun je nog 2 dagen bewaren in de koelkast.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op sterkindekeuken.nl

Kun je soep een dag later invriezen?

Soep invriezen (& ontdooien!)

Weet je nog niet wanneer je de overgebleven soep wil opeten of weet je dat het waarschijnlijk niet binnen drie dagen gebeurt? Dan is de vriezer je beste vriend.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op aldi.nl

Kan soep 2 dagen buiten koelkast?

Bewaartip voor dit product

Als je soep wilt bewaren na bereiding, laat hem dan snel afkoelen (zet de pan bijvoorbeeld in een bak koud water of ijs) en zet deze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Populaire vragen