Draadalgen zelf zijn niet schadelijk voor uw aquarium, maar als er te veel voedingsstoffen in een aquarium zitten kunnen draadalgen zo snel groeien dat ze vrijwel alles kunnen overwoekeren. Daarom is het aan te raden om draadalgen in uw aquarium binnen de perken te houden.
Enkele voorbeelden van algeneters zijn de graskarper, zilverkarper en rondel. Echter voor een serieus algenprobleem kunt u Aqua-Pulse Anti-Draadalg en Vijver-Stabiel gebruiken. De albino en de groene graskarper, nuttige vissen die redelijk groot kunnen worden.
Een algeneter, zoals de ancistrus, is een vis die zich specialiseert in het consumeren van algen en ander organisch materiaal in vijvers en aquaria. Deze vis staat ook bekend als een algivoor vanwege zijn dieet dat bestaat uit verschillende soorten algen, waaronder zweefalgen en draadalgen.
Draadalg bestrijden in een aquarium
In aquaria komt draad alg eigenlijk alleen voor als er te veel licht wordt gegeven. Doordat het licht lang aanstaat gaan de planten langer voeding en CO2 opnemen, hierdoor ontstaat er een CO2 tekort. Draad alg kan je verminderen in je aquarium door CO2 toe te voegen.
Gelukkig zijn draadalgen niet schadelijk voor de vijver. Doordat algen veel lijken op waterplanten, zijn ze zelfs goed voor je vijver. Ook voor je vijvervissen vormt dit geen probleem. Echter een vijver die door draadalgen overwoekerd wordt, is natuurlijk geen gezicht.
Probeer beginnende alggroei direct tegen te gaan, door handmatig zoveel mogelijk algen uit de vijver te verwijderen. Hierdoor rem je de verdere verspreiding van draadalgen door de hele vijver. Probeer je vijverwater zo schoon en voedselarm mogelijk te houden. Dit doe je vooral in het najaar.
Draadalg kun je met de hand of een borstel uit de vijver verwijderen. Vaak groeit de draadalg weer zeer snel terug. Dit komt, omdat nieuwe algen groeien vanuit ééncellige algsporen. Deze zijn te klein om met de hand uit de vijver te verwijderen en blijven dus altijd achter in het vijverwater.
Draadalgen groeien goed in zacht vijverwater, zuurstofplanten niet. Wanneer het water in je vijver te zacht is, zullen vooral de draadalgen het goed doen. Zorg er daarom voor, dat je minstens eenmaal per jaar de waterhardheid op peil brengt met Mineral Clay. Controleer je vijver regelmatig op draadalgen.
Draadalg kan in het aquarium terecht komen door sporen die meekomen met nieuwe planten of vissen. Daarom zien we ze vaak bij pas ingerichte aquaria. Wanneer het aquarium al langer draait, kan de oorzaak worden gezocht in een onbalans in het aanbod van voedingsstoffen. Dit gaat dan vaak gepaard met een tekort aan CO2.
Algen zijn de nachtmerrie van elke aquariumliefhebber. Ze nemen in hoog tempo heel het aquarium over, zijn schadelijk voor de aquariumplanten en aquariumvissen. Ze zorgen ervoor dat de balans in het aquarium nog verder verstoord raakt en de ruiten zijn binnen de kortste keren groen.
Armano garnalen staan erom bekend dat ze super effectieve algeneters zijn. Ze smullen van draadalgen, baardalgen en staghorn algen. Naast algen eet deze algeneter ook graag detritus, oftewel dood organisch materiaal.
Draadalg voorkomen: voldoende zuurstofplanten
Wanneer er voldoende zuurstofplanten in de vijver staan, zullen deze zoveel voedingsstoffen uit het vijverwater opnemen dat er vrijwel niets achterblijft voor de groei van draadalg. Voldoende zuurstofplanten is daarom een zeer effectieve manier van draadalg voorkomen.
Bestrijding van draadalgen
Zuurstofplanten: Ze zuiveren het water, bieden schuilplaatsen voor vissen en onderwaterleven, en helpen de temperatuur en algengroei te reguleren. Waterlelies: Deze prachtige planten zorgen voor schaduw, helpen de watertemperatuur te reguleren en bieden schuilplaatsen voor vissen.
Draadalg begint vrij onschuldig als ragfijne sliertjes die zich aan planten, vijverrand of stenen hechten. Zonder goede behandeling kan het uitgroeien tot een plaag, die de hele vijver aantast en het biologisch evenwicht in de vijver verstoort. Draadalgen kunnen andere planten belemmeren in hun groei.
Algen hebben over het algemeen een hekel aan zuur water. Water met een pH van 7,5 en hoger bevalt ze veel beter. Dus: houd de pH van het water tussen de 6,5 en 7,2 en de KH tussen 4 en 6. Dat remt de groei van algen.
Draadalg is een soort algen met een draadvormige structuur en ziet eruit als lange, dunne draden die aan elkaar geklit zijn en een dichte laag kunnen vormen. De kleur van draadalg kan variëren van groen tot bruin of zelfs roodachtig.
AlgExit is een veilig en effectief middel om veruit de meeste soorten algen in het zoetwateraquarium te bestrijden. Algen zoals baardalgen, penseelalgen en draadalgen, worden resoluut bestreden. AlgExit van easylife is eenvoudig en economisch in gebruik en ongevaarlijk voor vissen, garnalen, slakken of planten.
Draadalgen en zweefalgen zijn in feite gewoon planten en komen van nature voor in elk water, dus ook in de vijver. Net als andere planten groeien ze door voedingsstoffen met behulp van zonlicht om te zetten in bladgroen.
Vissen die vaak onder de naam algeneter verkocht of genoemd worden zijn: de Graskarper (planteneter), de Sneep (planteneter) en de Grondel (alleseter). Omdat de Graskarper en de Sneep te groot worden voor de meeste vijvers wordt hier uitsluitend de Grondel beschreven.
wat betreft de algeneters: de Ancistrus, Plecostomus en Pterogoplichthys worden wel eens gebruikt tussen goudvissen,normaal horen ze eigenlijk niet thuis in koudwater bakken. maar vaak staan ze in de woonkamer en hebben ze een temp van rond de 22 graden en gaat het wel goed .
Bij Algisin 1.000ml en 2.500 ml verpakkingen, 1 maatschep (15 ml) per 300 liter vijverwater. Bij Algisin 5.000 ml verpakking, 1 volle maatbeker (150 ml) per 3.000 liter vijverwater. Twee behandelingen zijn soms nodig voor het verkrijgen van het gewenste resultaat, na 14 dagen kan/mag de behandeling herhaald worden.