Vitamine D kan het aantal ontstekingen van je huid verkleinen. Door een tekort aan vitamine D zou je meer last hebben van acne, zo wordt beweerd. Vitamine D-supplementen worden nu ook aanbevolen bij acne.
Tip 3: supplementen tegen acne en puistjes
Naast gezonde voeding kun je ook zeker supplementen innemen die: Vit. A, B, C, D, zink, probiotica, omega 3 vetzuren en kurkuma bevatten. Van deze stoffen zijn veel onderzoeken die laten zien dat de stoffen acne kunnen verminderen.
Hoewel zinkzalf bij verschillende huidklachten verlichting geeft, denk maar aan luieruitslag bij baby's, doet dit product uiteindelijk weinig bij acne. Sterker nog: het kan acne zelfs wat verergeren omdat zinkcrèmes vaak 'zwaar' zijn en de poriën kunnen verstoppen.
Probeer voedsel met een hoge glycemische index-notering (GI) te vervangen voor voedsel met een middelmatige tot lage notering. Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Bananen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. De meeste bananen hebben een gemiddelde glycemische lading en kun je beter vermijden als je last hebt van acne. Eet er in ieder geval niet te veel van. Een acne dieet kan je helpen bij het uitkiezen van geschikte voedingsmiddelen als je last hebt van acne.
Acne verergert door peuteren, dus laat je huid met rust. Gebruik liever geen make-up die de huid afsluit. Een gel met benzoylperoxide kan helpen. Dit koop je bij de apotheek of drogist, zonder recept.
Acne wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen. Chocolade, chips en bier zijn misschien niet goed voor je gezondheid, ze zijn niet de oorzaak van acne. Anderzijds spelen zuivelproducten en voedingswaren met een hoge glycemische index (zoals suiker en wit meel) wel een rol bij acne-uitbraken.
Oorzaak: roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën.
Over pindakaas wordt ook nog weleens door mensen beweerd dat ze er acuut puistjes van krijgen. Toch is er geen bewijs dat pinda's acneklachten veroorzaken of verergeren. Er is hier wel een kleine 'maar'… Aan pindakaas worden namelijk vaak suikers en gedeeltelijk geharde palmoliën (transvetten) toegevoegd.
De vitaminen A, C, B2, B3 en biotine helpen bij de verzorging van de huid van binnenuit. Elk van deze vitaminen vind je terug in verschillende voedingsmiddelen. Eet daarom gevarieerd, dagelijks voldoende groenten en fruit en breng variatie aan in je eetpatroon. Drink ook voldoende: bij voorkeur water of thee.
Bij hormonale acné veroorzaken veranderingen in de hormonen oestrogeen, progesteron en testosteron onzuiverheden zoals pukkeltjes, mee-eters en een glimmende T-zone. Vooral een toename in androgene hormonen (lees: testosteron) kan de olieproductie van je huid flink opschroeven.
Op niveau van de huid heeft zink antioxidante, ontstekingsremmende en helende eigenschappen. In geval van acne is zink interessant want het werkt op verschillende niveaus. Daarom is het belangrijk om geen tekorten te hebben of zelfs meer zink op te nemen om de acne te bestrijden.
Zink ondersteunt het herstellend vermogen van je huid, omdat het bijdraagt aan het proces van celvernieuwing. Omdat het een antioxidant is zorgt het ervoor dat cellen beschermd worden tegen vrije radicalen, die mogelijk schadelijk zijn voor je huid.
Vitamine E bevat daarnaast veel antioxidanten welke helpen tegen de bescherming van schadelijke invloeden van buitenaf. Ook zitten er veel vezels in, welke zorgen voor het afbreken van afvalstoffen uit uw lichaam. Ook dit zorgt weer voor een mooie huid. Avocado: avocado zit vol goede vetten, vezels en vitamine E.
Chocolade en ander vet voedsel zijn namelijk belangrijke veroorzakers van acne. Waar of een hardnekkige mythe? Dit is een hardnekkige mythe. Het is nooit bewezen dat het eten van chocolade of ander vet voedsel zorgt voor het ontstaan van puistjes.
Suiker en acné
Een snelle stijging van het glucosegehalte (suiker) in je bloed heeft een negatieve invloed op acné. Door deze suikerpiek wordt de aanmaak van insuline gestimuleerd. De insuline stimuleert de productie van androgenen, waardoor de talgproductie verhoogt.
Acne is een onschuldige aandoening, die bij de meeste patiënten na enkele jaren vanzelf verdwijnt. Meestal verdwijnt acne voor het 25e jaar, maar soms blijft de aandoening bestaan tot op oudere leeftijd. Voor sommigen blijft acne echter een chronische aandoening.
Heel simpel, het verschil tussen acne en puistjes in het gezicht is dat acne een huidziekte ofwel aandoening is terwijl puistjes (net zoals mee-eters) een van de symptomen hiervan zijn. In het geval van acne zijn de haarfollikels en talgklieren van de huid aangedaan.
Honing helpt tegen acné
Reinig je gezicht eerste goed en dep dan wat honing op het puistje. Laat het zo'n 15 tot 30 minuten zitten en spoel de boel dan weer af. De roodheid is meteen verdwenen en het puistje gaat sneller weg.
Puistjes door eieren: even verduidelijken
In eieren zitten veel goede stoffen die je huid verhelderen, zoals: aminozuren, jodium, vitamine A, B, D, E, zwavel en selenium. Eieren die worden gekweekt in de fabriek bevatten veelal stoffen als soja, mycotoxines en anti parasitaire pesticiden, die mogelijk acne verergeren.
Koekjes, snoep en chocolade bevatten bewerkte suikers. Te veel suikers zorgen voor een vermindering van het collageen in je huid. Hierdoor wordt je huid minder elastisch en sneller oud. Bekende voorbeelden van snacks met bewerkte suikers zijn koekjes, snoepjes en chocolade.