Ruzie is een situatie of verschijnsel waarbij mensen onenigheid met elkaar hebben, wat gepaard kan gaan met over en weer schelden, het elkaar de schuld van iets geven, zwartmakerijen, of zelfs fysiek geweld.
Bij een conflict wil je een oplossing bedenken waar je allebei tevreden mee bent. Je zoekt naar win-win oplossingen. Conflicten horen bij het leven. Wanneer conflicten met geweld gepaard gaan, spreken we van ruzie.
ruziemaken werkw. Verbuigingen: maakte ruzieVerbuigingen: ruziegemaakt ruziën, uit uitvechten van een conflict Voorbeeld: `De kleine kinderen waren altijd aan het ruziemaken.
“Ruzie maken betekent dat je geeft om de relatie”, zegt zij. “Wanneer een stel helemaal niet (meer) vecht, betekent dat vaak dat één of beide personen al 'uitgecheckt' hebben uit de relatie.” Geen ruzie maken betekent namelijk niet dat er geen ruzie is, alleen maar dat je hem niet maakt.
betwisting, bonje, botsing, controverse, different, disharmonie, geschil, heibel, kif, kift, meningsverschil, misverstand, mot, onaangenaamheid, ongenoegen, onmin, onvrede, ruptuur, ruzie, stront, strubbeling, strubbelingen, trammelant, tweedracht, tweespalt, twist, verdeeldheid, verscheurdheid, woorden, wrijving.
infrequent, nauwelijks, niet vaak, spaarzaam, zelden.
Volgens relatieonderzoek hebben stelletjes rond de drie keer per week ruzie. En met ruzie bedoelen we geen geschreeuw of fysiek geweld, maar een stevige discussie.
Veel ruzies ontstaan door kleine irritaties die een bom van emoties tot uitbarsting laat komen. Als ruziemaker kun je hieraan werken door frustraties in compartimenten op te delen, en ze niet te botvieren op iemand die je afsnijdt in het verkeer. Een tegenaanval leidt zelden of nooit tot een prettige oplossing.
Gezond ruzie maken brengt je weer dichter bij elkaar, het werkt verbindend. Je bereikt het compromis en door te laten merken wat je vindt, versterk je je eigenwaarde. Tijdens de relatietherapie geven we je een handig stappenplan om ruzies op een goede manier te repareren.
Wil je op een constructieve manier ruzie maken dan moet je de gevoelens van de ander accepteren als iets dat vaststaat, een feit. Sommigen moeten wennen aan het idee van een emotie als een feit, omdat zij alles wat met gevoelens te maken heeft als persoonlijk beschouwen en dus niet verifieerbaar en 'dus' geen feit.
Probeer de ruzies niet te ontwijken of naderhand te negeren omdat je bang bent dat ruzies juist relaties kapotmaken. Door altijd maar lief te zijn en de ander gelijk te geven, laat je niet zien wie je echt bent en wat jij belangrijk vindt.
Winnen vs.
Dat is waarom dokter en relatietherapeut Gary Brown zegt dat ruzies eigenlijk maar 10 minuten mogen duren. “Er is een verschil tussen echt ruziemaken en op een gezonde manier discussiëren met elkaar”, vertelt hij. “Bij discussies die langer dan 10 minuten aanhouden ligt de nadruk vaak op winnen.
Soms is het beter om gewoon sorry te zeggen voor dat wat je gedaan hebt. In een ruzie is je partner vaak niet geïnteresseerd in verzachtende omstandigheden. Soms is het beter om je trots even opzij te zetten en gewoon sorry te zeggen voor wat je fout hebt gedaan.
Ruziemaken is tot op zekere hoogte goed en hoeft niet perse een negatieve invloed op je relatie te hebben. Uit onderzoek van de psycholoog John Gottmann is namelijk gebleken dat vooral de manier waarop je met ruzie om gaat en hoe je conflicten oplost bepalend is voor hoe gelukkig je bent in een relatie.
Niet genoeg liefde of affectie tonen. Gebrek aan communicatie. Een van beide geeft te weinig aandacht aan de ander. Niet gewaardeerd worden.
Kleineren en beledigen
Je partner ondermijnt je zelfvertrouwen door je systematisch te kleineren of je allerhande zaken te verwijten. Je wordt voortdurend gewezen op zogenaamde gebreken en je wordt belachelijk gemaakt, soms zelfs waar anderen bij zijn. Op den duur voel je je compleet waardeloos.
Mocht je nog inspiratie zoeken voor een originele babynaam, dit zijn de zeldzaamste namen van de wereld, die wél ontzettend cool zijn: Voor meiden: Esma. Fenella.
Leuke jongensnamen zoals Sem, Noah en Lucas en leuke meisjesnamen als Tess, Sophie en Emma zijn erg populair en staan niet voor niets bovenaan in de top 100 babynamen. In 2021 zijn korte, stoere namen erg populair. Maar ook unisex babynamen, denk aan Sam, Kris, Robin of Max zijn steeds meer in trek.
Met de namenteller kun je zien hoe vaak de babynaam van jouw kind voorkomt in de database van WIJ. Je krijgt een overzicht van de afgelopen tien jaar. Zo kun je zien of de naam populairder is geworden, of juist niet! Vul de babynaam in, en geef aan of je de resultaten voor een jongen of meisje wilt zien.