Er zijn ook gestapelde varianten kiembakjes, deze worden kiemtorens genoemd. Door het stapelen kun je gemakkelijk verschillende soorten kiemgroenten tegelijkertijd kweken, en heb je continu verse oogst. Bovendien bevatten ze vaak een ingineus bewateringssysteem, waardoor je al je kiembakjes in één keer water geeft.
Laat de zaden een nacht in water weken (8 tot 10 uur). Spoel de zaden onder de lopende kraan, en verdeel ze gelijkmatig over de schalen. 2 maal dagelijks, 's morgens en 's avonds, een vol glas water over de zaden gieten. In een warm klimaat zelfs frequenter om uitdroging te vermijden.
Wanneer de jonge kiemplanten hun groei starten, haal je de bedekking weg. Geef je micro-moestuin elke dag voorzichtig een beetje water of gebruik een plantenspuit om alles licht vochtig te houden. Na een tot twee weken zijn de planten tot 5 tot 7 cm gegroeid en kun je ze oogsten.
Niet één groente bevat alle voedingstoffen uit groente die je nodig hebt. Het beste is om te kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon waar kiemgroenten onderdeel van kunnen zijn. Je hoeft dus niet een vaste hoeveelheid per dag te eten om daaraan te voldoen.
Kwetsbare groepen
Zwangere vrouwen, jonge kinderen, ouderen en mensen met een verminderde weerstand wordt afgeraden om kiemgroenten rauw te eten. Als deze producten door en door verhit zijn, kunnen ze wel veilig gegeten worden.
Er zijn twee methodes om kiemzaad te maken, of misschien wel meer. Een methode is het zaad 5 tot 6 uur te laten weken in ruim lauw water. Spoel daarna het geweekte zaad meerdere malen in een keukenzeef onder stromend water uit. Plaats de zeef met inhoud in een kom en dek dit alles af met een vochtige doek.
Kiemen zijn zaden van groenten zoals broccoli, prei en luzerne maar ook van alfalfa, taugé (sojascheut) en onder andere radijs. Ze bevatten ontzettend veel vitaminen om je tijdens deze koude wintermaanden te voorzien van extraatjes. Je kweekt ze makkelijk en snel, in amper 4 tot 8 dagen kun je ze al eten.
Kiemgroente is erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum en bewaar de groente in de koelkast (max 2 à 3 dagen). Cress is langer houdbaar, zeker 10 dagen, mits de plantjes vochtig blijven.
Bij 123zaden kunt u ook kiemzaden kopen. De kiemgroenten zaden waar u bijvoorbeeld uit kunt kiezen zijn onder andere Alfalfa kiemzaden, taugé of het meest bekende soort kiemzaad tuinkers. Al onze zaden worden snel bezorgd.
Je eet de kiemen gewoon rauw. Broccoli kiemen zijn niet in elke supermarkt te vinden, maar staan soms toch gewoon in het koelvak. Grote kans dat je het bij Deen supermarkten vindt, of bij de betere groentewinkel.
Stap 2: Het kiembakje
Voor het kweken van kiemgroenten heb je niet veel nodig. Een (plat) bakje met wat natte watten of dubbelgevouwen stevig keukenpapier is genoeg. Houd het wel vochtig. Je hebt ook kiemschaaltjes van glas met een rooster voor de zaden.
Sommige zaden kiemen snel, bv koolsoorten, tuinkers en sla hebben er maar een paar dagen voor nodig. Andere soorten doen er 3 – 4 weken over. Van de meeste moestuingewassen weet je na één à twee weken wel of er nog wat gaat gebeuren.
Kiemgroente kweken in een glazen pot
Je kunt kiemgroente ontzettend gemakkelijk kweken met deze glazen duo kweekpot. Het werkt als volgt: Strooi ongeveer een eetlepel met zaden in de kiempot. Hierna vul je de kiempot met wat lauw water. Het rooster kan erop gedraaid worden en het water kun je er weer uit laten lopen.
Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat het zaad gaat ontkiemen, maar dit is ook erg afhankelijk van de bodemtemperatuur. Dit geldt voor zowel de eerste keer inzaaien als het doorzaaien! Lees meer over het zaaien van graszaad in 'Graszaad zaaien, maar hoe?'
Kiemzaad is de naam voor zaden die net ontkiemt zijn. De zachte verse ontkiemde zaden zijn erg lekker en gewild bij vogels, tevens erg gezond. Kiemzaden zijn verkrijgbaar voor kleine vogels zoals kanaries en grote vogels zoals papegaaien.
Alfalfa schoonmaken
coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hierop letten. Zo verminder je het risico: Het is belangrijk om alfalfa voor gebruik goed te wassen onder stromend water.
Taugé schoonmaken
Er bestaat een risico dat rauwe taugé (net als alfalfa) besmet is met verschillende bacteriën zoals salmonella of E. coli. Vooral kleine kinderen, ouderen en mensen met verminderende weerstand moeten hier op letten.
Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucleïnezuren DNA en RNA. Deze zijn onder meer nodig voor celgroei en herstel.
Bewaar ook zelfgekweekte kiemen dus niet langer dan enkele dagen in de koelkast, en ruik en bekijk ze goed voor consumptie. Dat kiemen meestal rauw worden gegeten maakt ze extra risicovol: bacteriën en hun eventuele gifstoffen krijg je daardoor direct binnen. Was ze dus altijd goed.
Kan ik kiemen ook invriezen? Voor onze producten geldt dat peulvruchtkiemen zoals taugé en sprouty kunnen worden ingevroren, mits ze vanuit ingevroren toestand direct worden verwerkt in bijvoorbeeld een roerbakschotel. Voor rauwkostkiemen geldt dat ze vanwege hun kwetsbaarheid niet kunnen worden ingevroren.
Geen zin om zelf kweken: broccolikiemen zijn tegenwoordig bij verschillende supermarkten kant-en-klaar te koop. De beschermende werking van broccolikiemen schijnt 72 uur aan te houden. Eet ze dus om de twee tot drie dagen en je lichaam zal je dankbaar zijn.