Een geluksgetal is een getal waarvan men aanneemt dat dit geluk brengt. In het Westen wordt de zeven (7) als geluksgetal beschouwd. In de christelijke traditie waar het geluksgetal 7 vandaan komt zijn er meerdere geluksgetallen, maar wordt 7 gezien als het getal dat het meeste geluk brengt.
De getallen zes, acht en negen zijn gelukbrengend. Sommige Chinezen menen zelfs dat drie keer 6 oftewel 666 ook voor geluk zorgt, omdat het samen 18 is.
7 uit de bijbel
Zeven is het getal van de volmaaktheid, het is een heilig getal in de bijbel. Denk bijvoorbeeld aan dat de zevende dag van de week tot rustdag is uitgeroepen, nadat God de aarde in zes dagen heeft gecreëerd.
Twaalf. Het getal 12 wordt als een perfect en heilig nummer gezien. Er waren 12 apostelen, er zijn 12 maanden in een jaar, 12 uur in een etmaal, 12 tekens van de dierenriem.
Het cijfer 7 is voor veel Nederlanders nog steeds een populair geluksgetal. De 7 werd vorig jaar het meest gevraagd als eindcijfer voor een Staatslot.
Meest gezocht. Zeven is in veel culturen een magisch of heilig getal. Ook in de Bijbel en de christelijke traditie is er veelvuldig sprake van zevenvoudige zaken. Wiskundig gezien behoort het getal 7 tot de priemgetallen.
Het getal 11 is zowel ongeluksgetal (het overtreedt het volmaakte getal 10) als geluksgetal (het is twee keer 1: het symbool van eendracht). Daarom is het een “gek” getal. Het heeft dus niets te maken met elven, zoals sommige mensen denken.
In bijgeloof
Het getal dertien wordt gezien als het ongeluksgetal. Zelfs het woord ongeluksgetal heeft dertien letters. Vrijdag de dertiende wordt in veel landen als een ongelukkige dag beschouwd — in Spaans- en Griekstalige landen is dat dinsdag de dertiende.
Dus 13 wordt al duizenden jaren als ongeluksgetal gezien. Ook al is het bijgeloof, veel mensen willen het getal 13 vermijden. Daarom hebben veel hotels, vooral in Amerika, geen kamer 13. En soms zelfs geen 13e verdieping.
Elf is een hoofdtelwoord. Het woord komt uit het Oergermaans: *ainalibi, wat een samenstelsel is van de woorden: *aina- (een) en *libi (over). Het betekent letterlijk dus: één over (de tien).
7. Het heilige getal 7 komt veel voor in de Bijbel. Het is het getal van de volheid van God (7 geesten voor zijn troon). Drie maal 7 is 777, dit is de aanduiding van de goddelijke volmaaktheid.
Het nummer 9 is het laatste van de getallen met één cijfer (die in de numerologie 'kardinale nummers' worden genoemd) en het getal met de hoogste waarde. Het getal 9 laat zien dat you've lived and you've learned; je bent bezig om je leven op een zinvolle, bewuste manier te leven en je stelt lonende doelen.
Je telt je geboortedag op bij je geboortejaar. Een voorbeeld: Je bent geboren op 18 december 1984. Je geluksgetal is dan 4. Namelijk je geboortedag 18 wordt 1 + 8 = 9.
Ongeluksgetallen in Japan
In Japan, en heel wat andere Aziatische landen, hebben ze angst voor het getal vier. Die angst wordt ook wel tetrafobie genoemd. In Japan wordt vier vertaald als 四, uitgesproken als yon of shi. Het toeval wil nu dat het woord voor dood, in het Japans 死 , ook als shi uitgesproken wordt.
Je geboortegetal bereken je door alle cijfers van je geboortejaar bij elkaar op te tellen. Het getal wat hieruit volgt zal uit twee cijfers bestaan. Splits de cijfers en tel ze bij elkaar op. Dit is je geboortegetal.
Je kunt helemaal terecht blij worden als je 1111 ziet – het geeft je bevestiging dat alles op schema ligt en je 'goddelijk geleid' wordt in jouw wereld op dit moment. Het getal 1111 is een getal van de hoogste orde. Het getal 1 wordt numerologisch beschouwd als 'het getal van God".
Het getal is zeshonderdzesenzestig. ' Sommige oude bronnen noemen overigens 616 of 665, maar 666 met zijn herhalende getallen wordt nu algemeen gezien als een teken van de duivel. Sommige mensen zien dat getal op allerlei plekken.
Het getal 8 is een geluksgetal bij de Chinezen. 8 wordt in het Chinees “ba” uitgesproken en klinkt vergelijkbaar als het woord voor voorspoed en rijkdom “fa”. Een 8 lijkt op het symbool voor oneindigheid ∞ en op een knoop, wat een succesvolle unie symboliseert.
In China is 13 een geluksgetal. Nummer 13 geeft goede Feng Shui. Helemaal niet verkeerd dus om op nummer 13 te wonen of om op de 13-e verdieping te werken.
Het getal twaalf wordt wel als het getal van perfectie gezien. Dit heeft waarschijnlijk ermee te maken dat 12 oorspronkelijk als grondtal werd beschouwd. Er zijn 12 maanden, 12 apostelen 12 uren per half etmaal enz.
Van de geboorte-leven-dood cyclus tot de geest-lichaam-ziel verbinding: nummer 3 heeft altijd al een krachtige symboliek gehad. Als het getal 3 opduikt in je leven, is het over het algemeen een voorteken van creativiteit, communicatie, optimisme en nieuwsgierigheid.
Het getal drie in de Bijbel
Het getal drie wordt vaak verbonden met volheid, net als de getallen zeven en twaalf. Het getal is een teken van compleetheid. Vaak denken mensen dan aan de drie-eenheid: Vader, Zoon en heilige Geest.
De 7 is zo'n beetje het nationale geluksgetal van Nederland. Dat blijkt onder andere uit statistieken van de Staatsloterij.
Wat is een engelengetal? Een engelengetal is een opeenvolgende of herhalende reeks cijfers die wordt gezien als een belangrijke spirituele boodschap. Meestal bestaat het uit drie of vier herhalende cijfers, maar soms kunnen het er zelfs meer zijn. Denk aan 111, 2222, 1234, enzovoort.
8 is het geluksgetal in China. Ook het Nederlandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010 had de vorm van een 8 en werd 'Happy Street' genoemd. Telefoon- en banknummers met veel 8-en erin zijn ook heel erg populair. Veel 4-en daarentegen niet want de uitspraak van dit getal klinkt als dood.