Peren zijn over het algemeen heel gezond door hun bron van prebiotica. Wil je de meeste vezels uit peren halen? Eet ze dan met schil. De peren met een groene schil bevatten luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan het behoud van goed zicht.
Peren boordevol vezels
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Peren zijn rijk aan vezels en bevatten daarnaast verschillende vitamines en mineralen. Ook vind je in peren speciale stoffen met een positieve uitwerking op onze gezondheid, zoals flavanolen en anthocyanen. Dit maakt dat peren diverse gezonde voordelen hebben.
In vergelijking met een peer zit er in een appel 3 keer zo veel vitamine A, 2 keer zoveel vitamine C en 20% meer vitamine E. belangrijk is dat 70% van de vitaminen meteen onder de schil zitten. Een appel schillen is dus eigenlijk geen goed idee. De appel zit boordevol anti-oxidanten om je tegen ziektes te beschermen.
Verse peren, peren op sap (uitgelekt) en gedroogde peren staan net zoals ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram per dag.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Sowieso zijn peren heel gezond, stellen de onderzoekers. Ze zijn rijk aan vezels, vitamine C, magnesium, koper en kalium. Met één peer krijg je maar liefst 24% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voedingsvezels binnen. Bovendien bevat een peer maar 100 calorieën en zit er geen vet, cholesterol of natrium in.
Peren zijn over het algemeen heel gezond door hun bron van prebiotica. Wil je de meeste vezels uit peren halen? Eet ze dan met schil. De peren met een groene schil bevatten luteïne en zeaxanthine, die bijdragen aan het behoud van goed zicht.
Een peer is rijk aan voedingsvezels en bevat bijna evenveel vezels als twee bruine boterhammen. Ze kunnen het slechte cholesterolgehalte verlagen waardoor de kans op hart- en vaatziekte vermindert.
De schil van een appel of peer is prima te eten. Sterker nog: sommige mensen werken 'gezellig' het hele klokhuis naar binnen. In de schil zit een kleine hoeveelheid aan vezels en vitaminen. Het 'wegwassen' van bestrijdingsmiddelen, dat kan dan weer niet.
Spoel de peer goed voor gebruik. Een peer uit het vuistje hoef je niet te schillen. In de schil zitten net de meeste voedingsstoffen. Om bruinkleuring van het vruchtvlees te voorkomen, besprenkel je de partjes met citroensap.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
De onrijpe (groene) peer is knapperig en fris. Je kunt de peer gewoon uit het vuistje eten, maar je kunt de peer ook zo gebruiken: Als vulling in een perentaart of gebak.
Deze vrucht is een bom aan vitamine C en bevat zelfs meer vitamine C dan een sinaasappel. Een groene kiwi van ongeveer 75 gram is goed voor 63,8milligram vitamine C, een gele voor 120,9 mg,en dat zal je immuniteit – nu de winter eraan komt – zeker een boost geven. Vitamine C heeft ook een positief effect op je huid.
Wat zijn peren:
Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente. De meeste peren komen uit Nederland en zijn van topkwaliteit.
Uit de analyse van deze gegevens bleek dat drie keer per week een portie blauwe bessen, druiven en rozijnen of appels en peren eten, het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 verlaagde. Al het fruit hielp, maar deze fruitsoorten waren het meest effectief.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Peren bevatten namelijk onder andere vitamine C, vitamine K, kalium en koper. Vitamine C is een antioxidant die ons immuunsysteem een boost geeft en ons lichaam beschermt tegen schadelijke vrije radicalen. Vitamine K draagt bij aan een goede bloedstolling en een gezonde botdichtheid.
Zo kun je goed kiezen voor aardbeien en ander rood fruit zoals frambozen, bessen etc. Deze staan erom bekend wat lager in kcal uit te komen. Maar ook een peer, appel of kiwi past goed binnen een energiebeperkt dieet.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.