Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
Een koelere ruimte heeft de voorkeur ten opzichte van een warme ruimte, maar denk ook aan wat het makkelijkst is voor het aanleggen van de bekabeling. Het is aan te raden om een halve meter vrije ruimte te laten rondom de omvormer. Zo kan de lucht goed circuleren om de warmte af te voeren.
Een omvormer mag (afhankelijk van het merk en type) ook buiten gehangen worden. Ook in dit geval blijft het belangrijk bij het plaatsen van de omvormer dat de warmteafvoer geregeld wordt. Als de zon volop schijnt dan kan een omvormer gemakkelijk 5% aan rendement verliezen door de productie van warmte.
De omvormer wordt via een stoppenkast aangesloten op een vrije groep zonder tussenkomst van andere verbruikers. Op deze wijze zijn alle apparaten en kabels goed beveiligd tegen overbelasting. In dit geval is er geen extra groepenkast nodig, zolang er maar geen verbruikers tussen zitten.
Conclusie beste plaats omvormer
In bijna alle gevallen wordt een omvormer op zolder of in een garage gemonteerd. Dit is afhankelijk van hoe de bekabeling het beste gelegd kan worden. Ten slotte zijn de temperatuur en het geluid belangrijk, maar deze factoren spelen een ondergeschikte rol aan de bekabeling.
Omvormers tot een stroom van 2,25A mogen direct op het lichtnet worden aangesloten, via een bestaande wandcontactdoos. Bij omvormers groter dan 2,25A heeft u twee mogelijkheden. Het uitbreiden van de installatiekast met extra groepen of het zonnepaneel aansluiten via de onderverdeler ZV16.
Micro-omvormer - Elk paneel heeft een individuele omvormer; ze stoten geen geluid uit. Stringomvormer - Veel gebruikt op een huishoudelijk zonnepaneel. Ze kunnen een hoorbaar gezoem tot wel 45dB uitzenden (iets luider dan fluisterniveaus).
Zelfs tot omgevingstemperaturen tot meer dan 40 of 50 graden Celsius functioneren ze goed. Toch is het verstandig om er rekening mee te houden dat de omvormer ook warmte produceert en dat hij deze warmte moet kunnen afvoeren. Sommige omvormers zijn uitgerust met temperatuurgestuurde ventilatoren.
Naast tikken, kan een zonnepanelen omvormer ook een licht zoemend geluid maken.Dit geluid wordt veroorzaakt door de ventilator in bepaalde omvormers. Deze ventilator heeft echter wel een belangrijk doel. Hierdoor wordt de omvormer namelijk goed gekoeld.
De omvormer mag niet rechtstreeks op een houten achterwand geplaatst worden; hier moet altijd een brandwerende plaat voor gemonteerd worden.
Er wordt vanuit de omvormer een kabel aangelegd naar de meterkast. Dit is nodig om de opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen (via de omvormer) naar de meterkast te geleiden. Hiermee worden de zonnepanelen aangesloten op de hoofdmeter en hoofdzekering.
Let op de volgende punten: Sluit niet teveel zonnepanelen aan op 1 omvormer (let op de vermogensverhouding); Sluit alleen zonnepanelen van hetzelfde merk en type aan op 1 stringomvormer; Zorg ervoor dat de nieuwe zonnepanelen onder dezelfde hoek komen te liggen als de bestaande panelen en op dezelfde windrichting.
Voor de AC-bekabeling (wisselstroom) van omvormer naar groepenkast wordt standaard uitgegaan van 2,5 mm2 installatiekabel. Het soort installatiekabel is afhankelijk van het aantal fasen.
Allereerst is het verplicht om PV-panelen altijd op een aparte groep in de groepenkast aan te sluiten. Dit geldt ook voor de kleinere panelen die rechtstreeks met een steker in het stopcontact kunnen worden aangesloten. Een PV-omvormer kan niet zondermeer op een extra eindgroep worden aangesloten.
Vanuit de omvormer gaan we met normale YMVK kabel door naar de meterkast. Belangrijk hierbij is dat de juis- te dikte van de kabel wordt gekozen.
Standaard vallen zonnepanelen onder de dekking van de opstalverzekering maar het is wel van belang dat u controleert of het gebruik van zonnepanelen niet expliciet is uitgesloten in de polisvoorwaarden. Soms kiezen verzekeraars hiervoor juist vanwege het grotere risico op brand door zonnepanelen.
Zeventig graden
Als er geen goede verbinding is, stapelt de warmte zich als het ware op. Het gevolg hiervan is dat de zonnepanelen warmer worden." Die temperatuur kan oplopen tot wel zeventig graden, met brand als gevolg. Daarbij komt ook dat de achterkant van het zonnepaneel vaak van kunststof gemaakt is.
Waar zonnepanelen een gemiddelde levensduur van 25 jaar hebben, moeten omvormers wel eerder vervangen worden. De levensduur van omvormers ligt tussen de 8 tot 12 jaar.
Op de meeste omvormers vindt u een ventilatierooster met een ventilator die de koeling van de omvormer regelt. Wanneer het rooster vervuild is met stof en allerhande vuil, wordt de koeling van het apparaat hier ernstig door belemmerd en kan het voorkomen dat de omvormer zichtzelf uitschakelt.
Het piepgeluid ontstaat alleen maar wanneer de omvormer met groot vermogen staat te produceren, Bijvoorbeeld bij hele hoge zon instraling op de panelen. Dus wanneer het donker is dan is het onmogelijk dat de omvormer geluid maakt . Als de zon onder is , dan gaat de omvormer vanzelf helemaal uit.
Voor een maximaal rendement kies je best een omvormer welke tussen 90% en 110% van de installatie aankan. Concreet betekent dit dat bij een zonnepanelen installatie van 3 kWp je een omvormer nodig hebt met een vermogen tussen de 2,7 kWp en 3,3 kWp.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.