U kunt geen bezwaar maken tegen uw voorlopige aanslag. Die kunt u alleen wijzigen of stoppen.
U logt in met uw DigiD. U bent nu in de Mijn Belastingdienstomgeving. Hier klikt u op 'Inkomstenbelasting' en vervolgens op '2022'. Kies daarna voor 'Een voorlopige aanslag aanvragen of wijzigen voor een maandelijkse teruggaaf of betaling'.
Bent u het niet eens met uw voorlopige aanslag 2022? Of kloppen de gegevens niet? Pas uw voorlopige aanslag dan aan op Mijn Belastingdienst. U kunt direct inloggen om uw voorlopige aanslag aan te passen.
U kunt een verzoek tot vermindering naar ons sturen tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag, betaling of beschikking gaat. Gaat het bijvoorbeeld om een aanslag over 2017? Uw verzoek tot vermindering moet vóór 31 december 2022 door ons zijn ontvangen.
Sommige mensen ontvangen automatisch een voorlopige aanslag omdat de inschatting is dat ze anders relatief veel moeten bijbetalen bij de definitieve aanslag. De Belastingdienst doet dit om het betalen van de inkomstenbelasting gelijk te laten lopen met de werkelijke inkomsten in het lopende jaar.
Kloppen de gegevens van uw voorlopige aanslag? Dan moet u de aanslag betalen. Het bedrag van de 1e termijn moet vóór 1 maart 2022 bij ons binnen zijn. Als het hele bedrag vóór 1 maart 2022 op onze rekening staat, krijgt u korting.
Een voorlopige aanslag vraagt u zelf aan bij de Belastingdienst. Als u hem heeft aangevraagd, krijgt u hem aan het begin van ieder jaar opnieuw. In de voorlopige aanslag staat hoeveel belasting u mogelijk moet betalen of terugkrijgt.
Ook als u de belastingaangifte al hebt verstuurd, kunt u iets aanpassen, een fout verbeteren of gegevens aanvullen. Zelfs als u al een definitieve aanslag hebt ontvangen. Uw aangifte wijzigen kan tot 5 jaar na het jaar waarover de aanslag gaat.
Wat is de spaartaks? De spaartaks heet officieel de vermogensrendementsheffing. Dit is de heffing van de Belastingdienst op vermogen dat in Box 3 van de belastingopgave valt. Denk aan geld op bankrekeningen, maar ook bijvoorbeeld aan de waarde van een tweede huis.
Dat doet u zo: Het bedrag dat u al betaald hebt voor uw eerdere voorlopige aanslag, trekt u af van het nieuwe bedrag. Deel het bedrag dat daar uitkomt door het aantal overgebleven maanden van het jaar. Dat bedrag betaalt u dan voortaan per maand.
Nadat u aangifte hebt gedaan, krijgt u soms een voorlopige aanslag. Hierop staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. De voorlopige aanslag is gebaseerd op uw gegevens. U krijgt daarna altijd nog een definitieve aanslag.
Stopzetten voorlopige aanslag
Dit kan door het invullen van een online formulier op Mijn Belastingdienst, of via de BelastingTelefoon. Dit kan alleen voor voorlopige aanslagen met aftrekposten, zoals ziektekosten en aftrekposten eigen woning.
Als u echter opzettelijk onjuist of onvolledig aangifte doet, krijgt u wel een vergrijpboete. Dit is een boete die kan oplopen tot 100% over de belasting die u alsnog moet betalen.
Als je het niet eens bent met de aanslag die je hebt ontvangen, kun je bezwaar maken. In het algemeen heb je tot 6 weken na ontvangst van de aanslag de tijd om je bezwaren kenbaar te maken. Bij veel gemeentes kan dit digitaal (via hun website). Ook bezwaar maken tegen de aangifte inkomstenbelasting kan digitaal.
Met een suppletieaangifte kun je een eerdere belastingaangifte corrigeren. Let op: de termijn voor het indienen van een suppletie is vijf jaar, maar je bent verplicht om een verschil in opgegeven omzetbelasting zo snel mogelijk te corrigeren.
Uw bezwaarschrift mag gewoon als brief zijn opgesteld, maar moet wel aan een aantal minimale eisen voldoen: Uw naam en adres moeten vermeld staan. Uw bezwaarschrift moet voorzien zijn van een datum en uw handtekening. U moet omschrijven tegen welke beslissing u bezwaar maakt.
Vermeld jouw naam, adres, e-mail,telefoonnummer en de datum waarop je het bezwaarschrift schrijft. Leg uit waarom je het met het besluit niet eens bent. Vraag de instantie nog eens goed naar jouw situatie te kijken en een andere beslissing te nemen.
Bijvoorbeeld als: er te veel loonheffing is ingehouden. u recht hebt op bepaalde heffingskortingen of aftrekposten, waarmee nog geen rekening is gehouden. u te veel belasting hebt betaald via een eerdere voorlopige aanslag.
U moet de voorlopige aanslag betalen in 10 gelijke maandelijkse termijnen.
Betalingsregeling voor maximaal 12 maanden
U kunt een betalingsregeling aanvragen voor maximaal 12 maanden. Normaal gesproken gaat deze periode in vanaf de dag dat u de aanslag moet betalen. Tijdelijk – tot 1 oktober 2022 – geldt deze periode vanaf de datum waarop wij de betalingsregeling toekennen.
Voor wie? Voor iedereen die in 2022 een inkomen in de hoogste schijf heeft én aftrekbare kosten. Zoals persoonsgebonden aftrekposten (bijvoorbeeld alimentatie en zorgkosten), aftrekbare kosten van de eigen woning, ondernemersfaciliteiten en/of andere aftrekbare kosten.