Snoeien. Knip de uitgebloeide bloemen van de zonnebloem zo'n 10-15 cm af onder van de bloemstengel, wanneer deze in een pot staat. Hierdoor kunnen weer nieuwe bloemen ontstaan. Als de zonnebloem plant in de volle grond staat hoef je niks te doen bij uitgebloeide bloemen.
Is de achterkant van de zonnebloem bruin geworden dan is het tijd om de bloem af te knippen. Is de bloem afgeknipt hang deze dan ondersteboven in een goed geventileerde ruimte. Het drogen van de zonnebloemzaadjes zal een paar weken duren. Wanneer de zonnebloemzaden gedroogd zijn kan je ze er gemakkelijk uithalen.
Zonnebloemen toppen
Je knipt of knijpt hierbij jonge stengels af: knijp je met je nagels de top uit de zaailing als het plantje zo'n 20 cm hoog is. Omdat de zonnebloem nu niet meer zo makkelijk in de hoogte kan groeien, gaat hij in de breedte groeien.
Het is het makkelijkst om de zonnebloem te zaaien in de volle grond. Om te voorkomen dat ze te hoog worden kunt u ze toppen.
Drogen en oogsten
Zonnebloemen zijn éénjarige planten en sterven kort nadat de bloemen verdorren. Van zodra ze uitgebloeid zijn, wordt de groene achterkant van de bloem bruin. Niet veel later zullen de zaden vallen om volgend jaar opnieuw bloemen te produceren.
Verzorging / onderhouden
Heb je een zonnebloem als boeket? Vul de vaas dan niet met veel water, want de bloem moet niet diep in het water staan. Ook is het belangrijk dat het blad niet in het water komt, want zo kunnen bacteriën de ruimte krijgen. Verder is het belangrijk dat je het water regelmatig ververst.
Hang een uitgebloeide bloem binnen te drogen en gebruik de bloem met pitten in de winter als vogelvoer. Omdat zonnebloemen zo snel groeien kunnen ze dienen als mooie bloeiende tijdelijke (erf)afscheiding. Wil je de zonnebloemen in een vaas zetten, snij de stengel dan schuin af met een scherp mes.
Om er voor te zorgen dat de zonnebloem zo groot en hoog mogelijk wordt, hebben ze als het niet regent dagelijks water nodig. Als de bovenste bladeren van je zonnebloem geel worden, kan er het volgende aan de hand zijn: De bloem krijgt te weinig stikstof (voeding) binnen. Geef de zonnebloem extra voeding.
Zonnebloem is een éénjarige plant, niet wintergroen en blijft in leven zo lang de temperatuur hoger is dan 5℃.
Kies voor F1 zaden.
Zonnebloemen groeien graag op zandgrond en kunnen goed tegen droogte. Te veel water zorgt voor een slappe groei, waardoor de stengels makkelijk afbreken. Plant ze op een plek waar het water niet blijft staan . Bemest de jonge planten licht, hierna hebben ze geen mest meer nodig.
Zonnebloemen zet je in de moestuin omdat ze mooi zijn en om veel bijen aan te trekken. Maar de zaden - de zonnebloempitten kun je ook eten. Ze zitten vol vitamine E, een belangrijk antioxidant. Verder zit er veel zink in: goed voor een mooie huid, gezond lichaam en een goede celgroei.
In de late herfst, ter overwintering wordt de zonnebloem tot een hoogte van 10-15 cm afgeknipt en bedekt met bladeren of boomschors. De zonnebloem kan in het voorjaar/zomer ook in een pot staan.
Zonnebloemen zijn juist dorstige bloemen. Zet ze daarom in een volle vaas met warm water. Het warme water is bedoeld om de bloemen een boost te geven en slap hangen te voorkomen.
Veeg met je hand over het hart van de zonnebloem, zodat de zonnebloempitten zichtbaar worden. De bloemknoppen leg je op een droge, goed geventileerde plek, zodat ze goed na kunnen drogen. Hierna kun je je zonnebloempitten oogsten door over de pitten te wrijven of de bloemknoppen flink te schudden.
Houd er rekening mee dat zonnebloemen graag op een plekje staan waar genoeg zon komt. Kies daarom geen plekje in de schaduw. Plant vervolgens de zonnebloemzaden op 1 tot 2 cm diepte. Zorg voor genoeg water op de warme dagen.
Zaaiperiode voor zonnebloemen
Als je wilt voorzaaien in een pot in huis of in een kas, dan kan dat bijvoorbeeld in maart. Als de planten groot genoeg zijn kan je ze vanaf april of mei ook buiten in de volle grond plaatsen. Buiten kunnen de zaden gezaaid worden vanaf eind maart tot en met begin juni.
De zonnebloem (Helianthus annuus) is een eenjarige plant, die normaal gesproken tot 3 meter hoog kan worden.Maar er zijn variëteiten die kleiner blijven, tot 2 meter, en andere die wel tot 5 meter door kunnen schieten. Er is zelfs een variëteit met hangend bloemhoofd.
De zonnebloem bloeit van juli tot oktober. Een plant kan dan meerdere bloemhoofden voortbrengen. Het bloemhoofd kan een diameter krijgen tot 30 cm.
Ja, van alle soorten zonnebloemen kun je de pitten gewoon veilig eten. Je kunt de zaden van de zonnebloem zowel ongepeld als gepeld eten.
Bloemenvoeding of chloor
Dit doodt eventuele bacteriën. Door elke 3 dagen het water te verschonen (steeds weer voorzien van een drupje chloor) en af en toe daarbij ook de stelen opnieuw schuin af te snijden, kunt u langer van uw zonnebloemen genieten.
De potzonnebloem is een dorstige plant en heeft soms wel elke dag water nodig. Check hem dus dagelijks, maar geef geen water als de kluit nog erg nat is, want te nat is ook weer niet goed voor deze plant. Geef wekelijks een beetje plantenvoeding tijdens het gieten.
We vroegen het een bloemist. Zijn tip: giet heet water bij die hangende zonnebloemen en ze fleuren weer op. Hoe makkelijk is dat! Zet zonnebloemen trouwens sowieso niet te diep in het water, want door de behaarde steel kan het water omhoog kruipen en uit de vaas sijpelen.
Zaaitijd en bloeitijd. Je kan zonnebloemen het hele jaar door in huis zaaien als je ze daar ook wilt houden. Als je de planten in huis of in een kas wilt opkweken om de plantjes later buiten neer te zetten, dan kan je in maart daarmee beginnen.
In de tuin:
Na 5 / 6 weken verplanten naar de tuin. Zet de zonnebloemen op een zonnige plek in de tuin. Bescherm de jonge plantjes bij nachtvorst met een vliesdoek. Geef bij droogte voldoende water, maar laat ze niet in het water staan.