Het bekende megalithische monument Stonehenge in Groot-Brittannië was geen druïdetempel of prehistorisch observatorium, maar een vredesmonument dat gebouwd werd om verschillende Britse stammen te verenigen. Dat meldt de universiteit van Sheffield.
Zo'n 500 jaar voordat het Stonehenge zoals we dat vandaag de dag kennen tot stand kwam, werd de plek gebruikt om mensen die lid waren van elitaire families te begraven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
Stonehenge had een ceremoniële functie, maar diende ook als begraafplaats: archeologen hebben er zo'n zestig crematies ontdekt uit de bouwperiode zelf. Het pad dat is gevonden, en het feit dat we tussen de stenen door kunnen kijken, geeft de indruk dat ceremonies van buitenaf aanschouwd konden worden.
Over de bouw van het monument bestaan geen geschreven bronnen en ook over de mogelijk religieuze functie is vrijwel niets bekend. Het enige wat onderzoekers tot nu toe vast hebben kunnen stellen is dat de stenencirkel opgebouwd is uit het stollingsgesteente ryoliet.
Het is niet bekend hoe Stonehenge is gebouwd. Het is mogelijk dat de stenen vanaf een andere locatie naar de plek zijn gebracht of dat ze ter plekke zijn uitgehouwen. Er zijn veel theorieën over hoe de massieve stenen werden verplaatst en op hun plaats gezet, maar niemand weet het zeker.
De platte stenen wegen namelijk 45 ton per stuk. Zo'n gewicht is niet zo makkelijk te tillen. Tot nu toe ging men ervan uit dat de stenen over boomstammen of op een soort houten slee naar de locatie werden vervoerd.
De groeven liggen in de Preseli Hills in het noorden van het graafschap Pembrokeshire in Wales, op zo'n 290 kilometer van Stonehenge (over land). De blauwe stenen wegen circa één tot twee ton per stuk en zijn ongeveer 2,5 meter hoog.
Het indrukwekkende en mysterieuze Stonehenge staat al 4500 jaar op de Salisbury Plain. Een kleine honderdvijftig kilometer ten zuidwesten van Londen vormen de wereldberoemde steencirkels slechts één van de prehistorische monumenten die tezamen een wijdvertakt complex vormen.
Stonehenge is een beroemd bouwwerk en monument in Engeland. Vroeger (in de steentijd) was het een soort begraafplaats voor de elite. Later werden er ook rituelen uitgevoerd. Stonehenge staat op de werelderfgoedlijst.
Weet wel dat het Stonehenge-complex in verschillende fases gebouwd werd. In totaal zou men er zo'n 3.000 jaar aan werken. Omstreeks 2.500 voor Christus begonnen ze met de eerste blauwe hardstenen te sleuren waardoor het monument stilaan de vorm begon aan te nemen die we nu kennen.
Stonehenge ligt in een groot uitgestrekte grasvlakte, zoals er wel meer voorkomen in Engeland ;-) Hoe ziet Stonehenge eruit? Het bouwwerk bestond oorspronkelijk uit drie cirkels met in het centrum een hoefijzervorm.Dit alles is weer omringd door een cirkelvormige geul.
[ beroemde gebouwen] Stonehenge is een raadselachtige kring van megalieten uit de prehistorie en is één van 's werelds bekendste monumenten. Verscheidene onderzoeken hebben uitgewezen dat het in het zuiden van Engeland gelegen Stonehenge, wat letterlijk 'hangende stenen' betekent...
Sommigen beweren dat Stonehenge een begraafplaats was. Anderen denken dat het een tempel was. Nog andere onderzoekers zoeken hun verklaring in de sterren. De opstelling van de stenen schijnt inderdaad rechtstreeks verband te houden met de stand van de zon, de maan en de planeten…
Bij Stonehenge gaat het niet alleen om stenen die in een cirkel staan en bij de hunebedden zijn niet zomaar stenen op elkaar gestapeld. Verschil: Stonehenge staat in Engeland en de hunebedden in Nederland.
De entree voor volwassenen bedraag 20,20 euro, studenten en 65+ betalen 18,20 euro voor een entreeticket en de entreetickets voor kinderen kosten 12,10 euro. De tickets kun je via deze website reserveren. Bij de aanschaf van de tickets moet je een tijd opgeven dat je de Stonehenge wilt gaan bezoeken.
Stonehenge behoort tot een van de bekendste zogenaamde megalithische monumenten uit de Jonge Steentijd. Het Griekse woord megaliet betekent zoveel als 'grote steen' en slaat op de stenen monumenten die tijdens neolithische periode werden gebouwd.
Dit monument is rond 3400 voor Christus gebouwd en bestond uit zo'n dertig tot vijftig stenen. Er wordt nu vermoed dat deze stenen een reis van 250 km op ronde balken heeft gemaakt naar Engeland.
Kunst & Cultuur
Het kunstwerk is ontworpen door Ben Guntenaar en bestaat uit eenentwintig gerangschikte en bewerkte stenen, die veelal in groepjes van drie staan. Door de combinatie van liggende en staande stenen kreeg het in de volksmond de naam Stonehenge mee, maar dan wel in het klein.
Het werelderfgoed wordt beschermd door de UNESCO, een organisatie van de Verenigde Naties. Bekende dingen op de lijst zijn de Stonehenge, het Kasteel van Versailles, de Chinese Muur en het Vrijheidsbeeld.
In 865 begonnen de Vikingen aan hun grootschalige invasie van Engeland. De woeste krijgers – bekend als het 'Grote heidense leger' – veroverden drie van de vier Angelsaksische koninkrijkjes in Engeland.
Omdat Vikingen niet oud werden trouwden ze al op jonge leeftijd: zo rond hun 16de jaar. Mannen werden vaak niet ouder dan veertig en vrouwen stierven vaal al voor hun dertigste jaar. Dit door ziekten, oorlog en geweld.
Het Verenigd Koninkrijk is een land in West-Europa. Het land ligt op een aantal eilanden in de Atlantische Oceaan. Het land is bijna 6 keer zo groot als Nederland en telt ruim 63 miljoen inwoners. De hoofdstad is Londen.
Het Trechterbekervolk bouwden de hunebedden voor hun overledenen. Als er iemand was overleden, werd hij of zij begraven in een hunebed. Het was een gemeenschappelijk graf, want alle overledenen lagen hier bij elkaar. Soms lagen er wel honderden overledenen bij elkaar begraven in een hunebed.
Veel later denken bewoners van het gebied dat de keien door 'huynen' – reuzen – gedragen en op elkaar gestapeld zijn. Wie anders zou zijn grote steen van wel twintigduizend kilo kunnen versjouwen? Vandaar de naam 'huynebed' (later hunebed).